Găteşte fără foc: Pâinea crocantă care nu îngraşă

Ţi-ai propus să slăbeşti şi nu poţi să renunţi cu uşurinţă la pâine? Există o soluţie foarte simplă, dacă ne gândim la preparatele care înlocuiesc pâinea în meniul unei persoane

Ţi-ai propus să slăbeşti şi nu poţi să renunţi cu uşurinţă la pâine? Există o soluţie foarte simplă, dacă ne gândim la preparatele care înlocuiesc pâinea în meniul unei persoane care consumă preponderent hrană vie: crackers sau pâinea crocantă.

Am descoperit pâinea crocantă în urmă cu un an şi am rămas încântată de combinaţiile diverse pe care le poţi face pentru a obţine un substitut 100% sănătos pentru pâinea din făină albă. Da, o să spuneţi că nu este acelaşi lucru şi nici nu se compară cu mirosul pâinii proaspăt scoasă din cuptor, nici măcar cu textura ei. Sunt perfect de acord pentru că majoritatea dintre noi salivăm când trecem pe lângă vreo brutărie sau covrigărie şi simţim acel miros inconfundabil de pâine caldă.

Dar, atunci când sunt consumate în exces, pâinea şi celelalte produse care conţin făină albă de grâu îţi vor afecta sănătatea. De ce? Medicul Robert Morse a explicat în cartea sa "Să trăim sănătos fără toxine": conţin gluten, adică acea substanţă lipicioasă care face aluatul elastic, dar care aderă la colon în acelaşi mod lipicios şi rămâne multă vreme acolo. Un alt medic naturopat, recunoscut pentru cercetările pe care le-a făcut, Bernard Jensen, preciza în cartea sa “Ghidul dr. Jensen pentru detoxifiere intestinală” că în procesul de transformare a grâului în făină se îndepărtează coaja bobului care conţine vitamina E şi alte elemente care sunt nutritive pentru organism. Astfel, grâul ajunge să fie procesat şi albit după măcinare, fapt care-l lasă fără nicio valoare nutriţională.

Tot făina albă de grâu poate să fie de vină dacă ai probleme intestinale, pentru că favorizează apariţia diverticulilor, adică nişte buzunăraşe în colon unde se reţin o parte din materiile fecale.

Acest lucru poate să provoace tulburări în orice parte a organismului.

Prin urmare eu m-am hotărât să nu mai consum pâine albă, orez alb, paste din făină albă şi să le înlocuiesc cu variantele preparate din făină integrală, respectiv cu orezul brun. O altă soluţie mai simplă şi mai sănătoasă este pâinea crocantă în genul turtiţelor din cereale pe care le făcea bunica mea pe plita de la sobă.

Iată o reteţă pe care am preparat-o săptămâna aceasta şi a ieşit neaşteptat de gustoasă:


- 1/2 cană de seminţe de in întregi, dar şi mărunţite;
- 1 cană de pulpă de morcov rămasă după stoarcerea sucului;
- 2 linguri de ulei de măsline presat la rece;
- 1 lingură de drojdie inactivă (găseşti la Plafar sau la magazinele naturiste);
- sare de mare;
- piper;
- 5 linguri de suc de roşii;
- puţin oregano, busuioc şi coriandru (opţional);
- 1/4 ceapă mică şi 1 căţel de usturoi (opţional).

Seminţele de in se lasă la înmuiat 4-5 ore pentru a forma o pastă gelatinoasă, după care se amestecă restul ingredientelor. Poţi să foloseşti deshidratorul, cuptorul cu uşa deschisă şi focul pe mic sau să alegi varianta pe care am ales-o şi eu - caloriferul.

Am pus pe trei farfurii foaie de copt, am întins aluatul (să fie mai subţire, deoarece se usucă mai repede), l-am secţionat în triunghiuri şi am lăsat farfuriile pe calorifer o zi şi o noapte, acoperite cu foaie de copt. Merge de minune cu tahina (pastă de susan) şi o salată de castraveţi, pătrunjel, capere, ceapă.

Seminţele de in au multe fibre, vitamine din complexul B şi minerale, stimulează digestia, ajută în curele de slăbire, combat constipaţia, scad colesterolul, protejează sistemul cardiovascular şi sunt considerate a fi cea mai bogată sursă vegetală de acizi graşi omega-3.

Poftă bună!


Credit foto: Ioana Maroşan


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod