Vreau sa fiu mamica. Trebuie sa ma las de fumat?

Pentru a aduce pe lume un copil sanatoas trebuie ca sarcina sa aiba o evolutie favorabila. Pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie ca viitoare mamica, daca este fumatoare, sa se hotarasca sa renunte la acest obicei. Renuntarea la fumat este eficienta in oricare dintre stadiile sarcinii, insa ideal este ca viitoarea mamica sa renunte la tutun inainte de a ramane insarcinata.
De ce trebuie sa renunti la fumat cat timp esti gravida?

Pentru ca fumatul:
  • afecteaza dezvoltarea sarcinii in toate etapele ei;
  • poate provoca avortul spontan;
  • diminueaza fluxul sanguin astfel incat mucoasa uterina va fi insuficient de bine pregatita pentru nidatie (fixare a oului fecundat in mucoasa uterina); 
  • poate determina ruperea membranelor inainte de termen fapt intalnit de 2 ori mai frecvent la fumatoare;
  • tabagismul este principala cauza a intarzierii cresterii produsului de conceptie in viata intrauterina, ducand la hipotrofia fatului - principalul factor al maladiilor si mortalitatii neonatale;
  • creste riscul unei sarcini extrauterine;
  • poate sa determine o inserare joasa a placentei (placenta praevia), care duce la desprinderea acesteia si avort spontan.

Monoxidul de carbon produce hipoxie cronica

Arderea tutunului degaja printre alte substante nocive si monoxid de carbon.
Acesta se leaga de hemoglobina, iar carboxihemoglobina la femeile gravide produce hipoxie cronica (scaderea cantitatii de oxigen in tesuturi) atat la mama, cat si la fat, deoarece trece prin placenta.

Este bine de stiut ca odata luata hotararea de a renunta la fumat aceasta trebuie sa continue si dupa nastere, deoarece substantele nocive sunt transmise prin laptele matern si bebelusului.


Sfaturi pentru mamici fumatoare dupa ce au nascut

1. Este necesar sa mentina decizia de a renunta la fumat pentru a proteja nou-nascutul de fumatul pasiv.
2. Alapatarea la san este necesara ori de cate ori e posibila si reprezinta o motivatie suplimentara pentru renuntarea la fumat stiind ca substantele daunatoare organismului trec in laptele mamei.
3.
Administrarea de contraceptive orale reprezinta o situatie care nu lasa "loc" revenirii la acest obicei, fumatul fiind contraindicat in perioada administrarii acestor contraceptive, deoarece exista riscul foarte mare al trombemboliei.


Cum pot renunta la fumat?

Pe lang traditionala VOINTA, care uneori nu este atat de eficienta, exista si metode moderne care ajuta fumatorul sa renunte la tigari. Este vorba de plasturii transdermici, gumele de mestecat speciale pentru aceast obiectiv, comprimate si biorezonanta. Totul e sa vrem!

Totodata, nu trebuie sa uitam nici de suportul psihic al celor din jur, al familiei, colegilor, dar si al medicului curant. Acest sprijin al celor din jur este, de asemenea, necesar si pentru acele viitoare mamici care renunta brusc la fumat in timpul sarcinii.
 

Conform statisticilor, 30% dintre femeile insarcinate nu mai fumeaza atunci cand afla ca sunt insarcinate. Este putin mai usor pentru cele ce sunt mai putin dependente, dar sevrajul este suportat destul de greu de cele care sunt fumatoare de ani buni si fumeaza multe tigari intr-o zi. Acestea trebuie incurajate si sustinute de cei mai apropiati lor.


Esti fumatoare?  Evaluaza gradul de dependenta!


Testul Fagerstrom

1. Dimineata, la cat timp dupa trezire fumati prima tigara?
  •   in primele 5 minute - 3 puncte
  •   intre 6 si 30 de minute - 2 puncte
  •   intre 31 si 60 de minute - 1 punct
  •   dupa 60 de minute - 0 puncte

2.
Cate tigari fumati pe zi, in medie?

  •   10 sau mai putin - 0 puncte
  •   intre 11 si 20 - 1 punct
  •   intre 21 si 30 - 2 puncte
  •   intre 31 si peste - 3 puncte

Scorul de dependenta:
  • 0 - 2 puncte: deloc sau putin dependent
  • 3 - 6 puncte: dependent
  • 5 - 6 puncte: foarte dependent
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mika pe 2 Mai 2009, 01:59
    Metoda usoara de a te lasa de fumat

    In sfarsit, nefumator- Metoda usoara a lui Allen Carr ; este o carte pe care ar trebui sa o citesti numai daca intentionezi sa te lasi de fumat sau ai incercat deja, dar nu ai ajuns la niciun rezultat. Altfel, este pierdere de timp si energie, mai ales ca nu vei descoperi vreun secret nespus, ci te vei lovi de lucruri pe care deja le stii. Citeste si te vei convinge singur. Cartea o poti lua de aici : http://www.lovesite.ro/2009/05/02/in-sfarsit-nefumator-de-allen-carr-afla-cum-te-poti-lasa-de-fumat-imediat-sanse-90.html

    0
    0

  • Marius Crucea pe 17 Ian 2009, 08:31
    Despre Tigara Electronica

    Eu mi-am luat o tigara electronica de la TigaraElectronica.com. Stie cineva unde gasesc nicotina pentru refill? Cartusele mi se par cam scumpe. Farmacie?

    0
    0

  • Marian Florea pe 17 Ian 2009, 08:31
    Tigara de la tigaraelectronica.com

    M-am lasat de fumat cu o tigara electronica modelul mic, de la TigaraElectronica.com. Stie cineva unde gasesc nicotina pentru refill? Cartusele mi se par cam scumpe.

    0
    0

  • Doina pe 20 Nov 2008, 18:32
    Dependenta de tutun

    Fumatul este foarte periculos. Daca esti fumatoare si nu intelegi ca te sinucizi in timp, nu am ce-ti face. Esti sau nu dependenta, nu are importantanta atunci cand descopera ca ai un inceput de cancer la plamani, pentru ca daca nu lasi tu tigara, ea te lasa sigur... foarte bolnava. Fetele care fumeaza ajung sa arate mult mai imbatranite decat cele care nu fumeaza. Tenul ajunge ridat, galbui, patat, cu o piele foarte fina, ca cea a femeilor de peste 50-60 de ani, lucioasa, cu riduri f. fine, asemanaore cu foita interioara de ceapa. Baietii, nu cresc bine in inaltime, sunt bolnaviciosi, slabi, fara masa musculara. Sunt nervosi, agitati, nu dorm si nu mananca bine, palizi si firavi. Nu spun ca aceste simtome sunt impartite pe sexde, nu! ele sunt aceleasi pentru ambele sexe. Dupa ce te lasi de fumat, plamanii tai raman sensibili si mereu incarcati, negrii la radiografii, nu mai poti respira ca atunci cand nu fumai, dar mai bine decat atunci cand fumai. Nu se mai repara si nu se mai curata nimic, nu sperati in ceea ce va spun cei care au fumat si s-au lasat de nevoie. Toata viata ramai cu aceste simtome, plus ca vei fi mereu bolnavicioasa, sensibila la raceli. La asta adauga o secretie care te va deranja mereu in gat, nu numai dimineata, de care nu mai scapi toata viata. Apoi capeti tot felul de alergii la mediul inconjurator. Circulatia sangelui este si ea distrusa. Asteapta-te la dureri de maini si picioare, pentru ca sangele nu mai poate circula in vene sugrumate. Nu mai vorbesc de ulceratiile care pot aparea. Eu sunt o fosta fumatoare, putin sau deloc dependenta, dupa testul Fagerstrom. Va pup si...lasati-va de fumat cat nu este prea tarziu! succes! 2na

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod