somn

Somnul de calitate e crucial pentru un sistem imunitar puternic – 5 trucuri care te ajută să dormi bine

Temperaturile ridicate, anxietățile legate de pandemie și de schimbarea ritmului normal de muncă, nesiguranța zilei de mâine… toate acestea ne-au dat peste cap programul de somn. Dar somnul de calitate este cel care ne vă menține sănătoși, astfel încât să facem față situațiilor neprevăzute.
Imi amintesc uneori de vremurile bune, in care puteam sa dorm chiar 9 ore neintrerupt. Aveam 20 si ceva de ani si viata inca nu navalise cu totul peste mine, aveam un psihic mai bun si nu stiam cate lucruri pot merge prost. Si, mai mult, nu stiam ca 10 ani mai tarziu voi ajunge sa ma gandesc obsesiv la lucrurile care pot merge prost inca dinainte sa se intample, astfel incat sa ma afund singura in anxietate si insomnie.

Programul meu de somn a avut mult de suferit in ultimele luni, la inceput chiar fara sa realizez asta.
Am inceput sa merg mai tarziu la culcare, din cauza obsesiei de a verifica stirile pe telefon inainte de somn, am inceput sa ma trezesc noaptea transpirata si anxioasa, iar somnul meu a devenit atat de superficial, incat ma trezesc la cel mai mic zgomot.

Incerc sa dorm totusi 7 ore pe noapte, insa imi dau seama din nivelul de energie de pe parcursul zilei ca intreruperile din timpul noptii imi afecteaza puterea de concemtrare, starea de spirit si chiar dieta – atunci cand suntem privati de somn, avem tendinta sa mancam mai nesanatos, spun studiile.

E mai important ca niciodata sa avem grija de sistemul nostru imunitar


Pandemia ne-a aratat cat de important este sa ne construim un sistem imunitar puternic.
Toata lumea vorbeste despre vitamina C, vitamina D si alte suplimente si preparate pe care le putem lua pentru a tine departe virusurile si bolile, insa foarte putin se vorbeste despre cat de important este somnul in aceasta ecuatie.

Toate functiile orgnismului nostru se bazeaza pe un ritm circadian de 24 de ore. Ciclul nostru de veghe-somn face parte din acest sistem si este reglementat in mare parte de prezenta intunericului si a luminii. Sistemul imunitar este direct conectat la acest ciclu: noaptea, cand se intuneca, exista o scadere a hormonului nostru de stres cortizol, impreuna cu hormonii din sistemul nostru nervos simpatic, cum ar fi epinefrina si norepinefrina.
In acelasi timp, hormonii conectati la functia imunitara, cum este melatonina, sunt crescuti atunci cand dormim. In plus, melatonina lupta cu radicalii liberi si ajuta la repararea oricarei celule deteriorate.

De aceea, explica specialistii, este atat de important sa avem un ciclu de somn normal. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod