"Am decis in joaca sa nu mai fumez si au trecut 2 ani"

Consideri ca ai avea suficienta vointa sa te lasi de fumat? Carmen V. a reusit si mai sunt atatea alte exemple in jurul tau! Iti prezentam povestea unei femei care a a fumat timp de 13 ani, dupa care s-a decis in joaca sa renunte. Si a functionat...
In curand implinesc 30 de ani si marturisesc cu regrete ca am fumat activ cate 23 - 25 de tigari pe zi, timp de aproximativ 13 ani.
 
In urma cu 2 ani, intamplator, am "lucrat" cu un adolescent de 16 ani pe tema: "beneficiilor si dezavantajelor generate de dependenta de fumat", la solicitarea mamei acestuia, care a tinut sa precizeze ca nu-si doreste ca propriul fiu sa se lase de fumat, ci doar sa constientizeze ce implica acest "obicei"!
 
Cunoastem ca adolescentii sunt incapatanati si opun rezistenta atunci cand apar noi elemente ce contravin satisfacerii "nevoilor" dupa principiului placerii. Drept urmare, strategiile de abordare trebuie sa fie bine argumentate si sustinute, de catre un adult, atunci cand are ocazia sa porneasca in dezbaterea realitatilor de acest tip, iar informarea corecta este as-ul cel mai la indemana.

 

"Am decis in joaca sa nu mai fumez"
Nu doresc sa detaliez pasii parcursi, ci doar sa concluzionez ceea ce cred ca se intuieste. Cazul m-a marcat insiduos, astfel incat, treptat, constientizand eu insami  implicatiile dependentei de fumat/nicotina am decis in joaca sa nu mai fumez, pornind de la ambitia care a stat sub semnul intrebarii: "cat pot rezista?” si incapatanarea de a amana de cat mai multe ori momentul tentatiei de a renunta la acesta initiativa!
 

"Dupa 1 an, tentatia a cazut in plan secundar "
Dupa un an de zile, intensitatea ce a caracterizat acesta perioada a fost plasata in plan secundar, fiind asociata cu izbanda depasirii unui prag critic.

 

"In august 2008 am realizat ca au trecut 2 ani ... "
Reluand traseul, imi amintesc ca m-am incadrat fidel profilului ce caracterizeaza toate etapele pe care le parcuge o persoana care a luat hotararea sa renunte la fumat. Pentru o perioada de timp, e bine sa isi spuna initial, deoarece oamenii au nevoie acuta sa isi linisteasca constiinta (pericolul ii sperie, le incetoseaza mintea si ajuta la constientizarea propriilor frustrari si instalarea temerilor) si pentru ca obiectivele pe termen scurt sunt intr-adevar posibil de atins, atunci cand se vrea finalizarea lor.
 

"Nu am sa va pacalesc ca sunt nefumatoare"
Nu am sa va pacalesc ca sunt nefumatoare, deoarece fumatoare am sa raman toata viata! Nicotina inca exista in corpul meu!
 
Nicotina nu dispare “din momentul in care te-ai decis sa te lasi de fumat!”.
Renuntand la aceasta dependenta, nu faci altceva decat sa stopezi inca un adaos de nicotina la cantitatea deja ingerata de-a lungul perioadei in care ai fost declarat “fumator”!
 
Insa, consider ca este foarte interesant sa studiezi asemenea fenomene, cu atat mai mult cu cat autoanaliza isi are propiile ei beneficii. Iar, strategiile care te pot ajuta sa atingi “o performanta” se pot construi in stransa dependenta cu propriile nevoi si dorinte si in acord cu propriul sistem de valori.
 
Daca vreti sa cunosteti mai multe (despre orice va intereseaza) informati-va! Este important sa ”deschideti cartile pentru a citi ce au gandit altii, pentru ca apoi sa le inchideti pentru a gandi singuri!”
 
Tu iti doresti sa te lasi de fumat? Consideri ca ai avea suficienta vointa sa te lasi sau ai nevoie de un ajutor? Spune-ne povestea ta si o vom publica pe site-ul nostru in speranta de a ajuta si alti cititori.
Asteptam parerile voastra pe adresa de contact@topsanatate.ro
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Bogdan pe 18 Mar 2014, 12:26
    Nu ai nevoie de vointa

    Nu ai nevoie de gram de vointa ca sa te lasi de fumat. Ai nevoie ca atunci cand stingi ultima tigara sa zici "De acum nu mai sunt fumator". Si cand iti vine pofta de tigara adu-ti aminte ce bine e sa fi nefumator :)

    2
    0

  • carev pe 5 Dec 2008, 18:26
    Daca iti doresti..... se poate

    Nu stiu daca faptul ca fumam 6-7 tigari pe zi intra la categoria fumator convins... dar asta era media tigarilor pe care le fumam. Am fumat de la 18 ani. Am 49 si nu mai fumez de 16 ani. A fost de ajuns sa constientizez faptul ca starea de rau pe care o aveam aproape in fiecare zi (dureri de cap, greata continua, ameteli si lipsa poftei de mancare) se datora fumatului si in momentul in care m-am hotarat sa nu mai pun tigara in gura... nu am mai facut-o. In momentul in care simteam nevoia sa fumez era de ajuns sa-mi amintesc durerile de cap pe care le aveam si imi trecea orice pofta. Se poate.. .depinde daca vrei sa faci acest lucru.

    0
    0

  • CRISTINA MIHOC - TIMISOARA pe 5 Dec 2008, 13:43
    Ce stimulent exista pentru lasatul de fumat ?

    Fumez de la 18-19 ani, si acuma ma apropii de 50. As vrea sa ma las si eu de fumat, dar am ajuns la concluzia ca nu am destula vointa. Am ajuns de mult la concluzia ca fumatul nu este benefic din mai multe puncte de vedere : 1) Nu ma simt prea bine dar totusi n-am vointa sa las tigara! 2) Cheltuim enorm, si eu si sotul, cu tigarile, amandoi topim cam 3 - 3.5 pachete pe zi. Cred ca suntem un caz nevindecabil! De ce nu putem avea si noi vointa, ca multi altii care au reusit?

    0
    0

  • Cristina pe 5 Dec 2008, 11:14
    M-am lasat de fumat

    Acelasi lucru pot spune si eu... M-am lasat de fumat in luna iulie acestui an cand doctorul cardiolog dupa mai multe episoade de tahicardie m-a facut sa inteleg ca este un factul excitant tutunul pentru inima mea. Am renuntat ce-i drept cu nicorete si am reusit, m-am apucat de sport si ma simt minunat chiar daca am acumulat 11 kg, am un ten mai luminos si sunt fericita ca am reusit. Va doresc sa aveti si voi ambitie sa va simtiti mai sanatosi si plini de viata.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod