Sănătate. 14 simptome care nu trebuie ignorate în timpul sarcinii


Foto: doctor Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie, la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă

4. Umflarea mâinilor şi a picioarelor
În perioada sarcinii, umflarea membrelor este o problemă destul de comună, însă trebuie să iei măsuri atunci când acest lucru se întâmplă brusc şi sever. În plus, dacă aceste simptome sunt însoţite de dureri de cap sau probleme de vedere, nu sta pe gânduri şi ia legătura cu medicul.

5. Sângerarea pe cale vaginală
Aceste sângerări pot apărea spontan sau cauzate de stres, frig, ortostatism ( n.r. - statul în picioare) prelungit, efort fizic intens, contact sexual, etc.
Acest simptom impune prezentarea de urgenţă la medic în orice moment al sarcinii, fiind un semn al ameninţării de avort sau a altor complicaţii cu potenţial sever.

6. Pierderea licidului amniotic
“Pierderea lichidului amniotic presupune prezentarea de urgenţă la medic, mai ales dacă este vorba de un copil prematur. Senzaţia nu poate fi confundată şi este de cele mai multe ori uşor de diferenţiat de pierderea de urină sau de o secreţie vaginală abundentă”, adaugă Dr.Silviu Istoc.

7. Presiunea în pelvis
Senzaţia că bebeluşul împinge în jos sau durerile de spate (mai ales dacă reprezintă o noutate pentru tine), crampe asemănătoare cu cele menstruale, mai mult de patru contracţii pe oră (chiar dacă nu sunt dureroase).
Dacă aceste simptome apar înainte de 37 de săptămâni, sunt considerate anormale şi trebuie să te prezinţi de urgenţă la medic.

8. Durerile de spate apărute brusc
Contracţiile uterine, acompaniate sau nu de dureri, care se repetă la mai puţin de 10-15 minute şi care nu se ameliorează la hidratare sau la administrarea de antispastice. Durerea severă sau persistentă a picioarelor, cârcei care nu dispar atunci când flexezi piciorul din gleznă cu vârful degetelor în sus (spre nas) sau când mergi, inflamarea unui picior mai mult decât a celuilalt.

9. Expunerea la gripă
“Este necesar ca viitoarele mămici să ştie că şi gripa "obişnuită" şi cele atipice (H1N1) sunt foarte riscante pentru femeile însărcinate.
Este necesar să ia legătura cu medicul imediat dacă a luat contact cu persoane care au gripă sau în cazul în care aceasta prezintă simptome de gripă (febră, dureri ale gâtului, nas înfundat sau cu secreţii, oboseală, dureri corporale şi frisoane)”
, spune Dr.Istoc.

10. Mâncărimile intense şi persistente ale torsului, braţelor, picioarelor, palmelor şi tălpilor, sau senzaţia de mâncărime a întregii pieli.

11. Traume (răniri, loviri) ale abdomenului.

12. Dificultăţi în respiraţie, tuse cu sânge, dureri în piept.

13. Constipaţia severă însoţită de dureri abdominale sau diaree care durează mai mult de 24 de ore.

14. Lipsa mişcărilor bebeluşului
“Faptul că bebeluşul se mişcă mai puţin decât de obicei în perioada în care gravida simte în mod regulat mişcările acestuia reprezintă un semn de întrebare.
De cele mai multe ori, le recomand mămicilor să monitorizeze mişcările fătului prin metoda numărării “loviturilor” şi ofer instrucţiuni clare acestora legate de situaţiile în care este necesar să se prezinte la spital”
, explica Dr. Silviu Istoc.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod