Cum diferențiezi anxietatea financiară de stresul tipic legat de bani

Fiecare dintre noi va fi îngrijorat din cauza banilor la un moment dat, dar există câteva diferențe esențiale între stresul obișnuit și anxietatea financiară. Învață să diferențiezi cele două stări pentru a găsi remediul potrivit pentru tine.
Definiția de specialitate pentru anxietatea financiară este „o atitudine excesiv de precaută și nesănătoasă în ceea ce privește utilizarea și administrarea resurselor financiare în mod eficient”, potrivit dr. Stephanie Newman, psiholog. Poate fi dificil să-ți dai seama dacă nu ești decât îngrijorat pentru aspectele zilnice legate de bani sau dacă modul în care relaționezi cu resursele financiare este marcat de simptomele specifice anxietății.
Chiar dacă nu există un test clar pentru a depista anxietatea financiară un terapeut va diferenția mai rapid felul în care te afectează banii. „Problema este că aspectele financiare sunt considerate un subiect tabu de foarte mulți specialiști, iar în lipsa unei examinări clare a felului în care te simți starea ta se poate agrava. Dacă îți este teamă sau te intimidează gândul la aspectele financiare ale vieții tale să știi că poate fi un prim semnal de alarmă”, spune dr.
Newman. Nu este deloc surprinzător să te îngrijoreze banii din când în când, dar dacă aceste emoții negative te împiedică să realizezi activitățile cotidiene este momentul să iei măsuri pentru a restabili echilibrul în plan emoțional.

 
Iată cum se diferențiază anxietatea financiară de grijile obișnuite legate de bani:

 
1. Simți o presiune intensă

„Sentimentul constant de presiune, impresia că trebuie neapărat să câștigi tot mai mult, să cheltuiești mai mult sau să ajungi să cumperi anumite lucruri pentru a avea succes semnalează frecvent anxietatea. Dacă încerci să reduci emoțiile toxice prin cheltuieli suplimentare presiunea se va agrava. Ai putea face credite pentru a cumpăra și mai mult, vei deveni dominat de dorința de a reuși să cumperi și alte lucruri, iar în scurt timp situația ta financiară va deveni extrem de gravă, gata să se prăbușească în orice moment”, explică dr.
Iona Bain, psiholog. Preocuparea constantă pentru atingerea unor obiective strict financiare și îngrijorarea provocată de faptul că nu poți cumpăra destul de multe lucruri sunt simptome problematice.

 
2. Nu vrei să cheltuiești bani

Multe persoane vor să facă economii pentru viitor, dar dacă suferi de anxietate financiară vei duce această atitudine la extrem. „Este posibil să ai un salariu foarte bun, dar să te panichezi atunci când trebuie să cheltuiești și să preferi să ții banii nefolosiți. Dacă nu vrei să utilizezi sumele câștigate deloc ar fi bine să te gândești care este motivul. Poate că ai crescut într-o familie cu venituri reduse și nu vrei să riști să ajungi în aceeași situație sau ai avut parte de un șoc financiar în trecut. Este posibil și să ți se pară că jobul actual sau relația în care ești implicat nu prezintă siguranță și stabilitate”, potrivit dr. Newman.

 
3. Îți este foarte greu să stabilești priorități

Te simți paralizat de nehotărâre când trebuie să iei decizii financiare? „Nu este un lucru neobișnuit. Pe măsură ce ai mai multe oportunități poate crește și nesiguranța în luarea deciziilor.
Te poți întreba cum să ai un salariu foarte mare, să ajuți alți oameni, să-ți placă ceea ce faci, să ai o viață personală împlinită și să-ți folosești resursele financiare pentru a-ți dovedi valoarea în general. Dacă, însă, ai ajuns să fii atât de îngrijorat încât nu poți lua nicio decizie, fenomen numit paralizie decizională, este un semn clar că ești victima anxietății financiare”
, spune dr. Bain.

 
4. Eviți complet să te gândești la bani

Simplul gând la bani poate declanșa anxietatea financiară. Poate crezi că ai probleme cu banii sau poate nu ești foarte abil în gestionarea lor și ți se pare greu să ajungi la sfârșitul fiecărei luni. „Inconvenientul major apare atunci când eviți complet deciziile în domeniul financiar, nu te uiți la documentele primite de la bancă sau la facturi și cheltuiești ca și cum nu contează decât prezentul”, spun dr. Bain. 

 
5. Te simți vinovat când ai bani

Te-ai putea gândi că posesia banilor este soluția cea mai rapidă împotriva stresului financiar și ai dreptate în mare parte. Din păcate, însă, în cazul anxietății poate apărea un sentiment intens de vinovăție când știi că ai bani în cont.
„Este vorba despre un fenomen numit respingere financiară, care semnifică vinovăția resimțită de fiecare dată când primești bani, indiferent despre ce sumă este vorba.
Persoanele cu o imagine negativă de sine sunt foarte expuse acestei probleme, care poate declanșa o serie de afecțiuni psihologice suplimentare”
, spune dr. Brad Klontz, psiholog.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod