Primele grețuri în sarcină − sfaturi pentru combaterea lor de la experții NUTRICIA

O aventură în adevăratul sens al cuvântului pentru orice femeie, sarcina este acea etapă din primele 1000 de zile care, de cele mai multe ori, te va lua prin surprindere, oricât de bine pregătită ai crede că ești. Este vorba de o trecere prin numeroase schimbări, atât emoționale, cât și fizice, care au ca scop modelarea ta într-o viitoare mămică. Așteptarea unui nou membru în familie este un prilej de bucurie, umbrit însă în primă instanță de senzațiile de greață cu care te vei confrunta în timpul sarcinii. NUTRICIA te sfătuiește cum să combați aceste grețuri care apar în primele luni de sarcină.
În prima lună, majoritatea gravidelor au de-a face cu faimoasele „grețuri de dimineață”, numite astfel în ciuda faptului că pot apărea chiar și după-amiaza sau seara. Acestea pot fi însoțite (sau nu) de vărsături, stări de ameţeală, dureri de cap, dureri de spate și crampe abdominale. Deși s-ar părea că începi cu stângul, vestea bună este că senzațiile de greață încep să dispară după 14 săptămâni, în apropiere de cel de-al doilea trimestru de sarcină.

Dar de ce te confrunți cu senzația de greață? Expertul NUTRICIA răspunde: Grețurile semnalează un nivel ridicat de hormoni din corpul tău, esențial în dezvoltarea normală a bebelușului. Practic, stările de greață sunt un indicator al existenței acestei baze hormonale optime și trebuie privit ca atare. De asemenea, te poți număra printre acele gravide cu o toleranță ridicată sau, din contră, să ai parte de senzații neplăcute în fiecare zi de-al lungul primelor 14 săptămâni.

Iată ce poți face pentru a combate grețurile:

O primă metodă este strâns legată de un regim alimentar sănătos.
Încearcă să mănânci doar alimente proaspete, puțin și des, luând câte o gustare la fiecare 3-4 ore. Dacă mănânci prea puțin sau prea mult, riști să agravezi senzația. Indicat este să mănânci ceva chiar înainte de a coborî dimineața din pat, de preferat alimente care conțin proteine, cea mai importantă sursă de energie, sau carbohidrați, cei mai complecși fiind cei conținuți de cerealele integrale. Prăjelile, grăsimile, mâncarea de tip fast-food, cafeaua și produsele rafinate trebuie evitate, întrucât corpul tău nu le digeră prea ușor sau chiar deloc în această perioadă.

Hidratarea este o altă modalitate recomandată în lupta împotriva grețurilor. Încearcă, pe cât posibil, să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi și să eviți sucurile din comerț sau cele îndulcite. Sucurile 100% naturale reprezintă, de asemenea, o alternativă bună de hidratare, la fel și ceaiurile neîndulcite, cele mai bune fiind cele din ghimbir, care au proprietatea de a combate greața.

În ceea ce privește factorii externi, stresul, anxietatea și oboseala sunt emoții negative care amplifică senzația de greață.
Este necesar, așadar, să te odihnești și să te relaxezi ori de câte câte ori ai prilejul și simți nevoia s-o faci. Băile aromate, yoga sau plimbările matinale dau rezultate excelente, asigurându-ți un echilibru emoțional stabil. Și de ce să nu încerci să creezi o atmosferă calmă vorbind chiar cu fătul tău?

Atenție la unele mirosuri ce pot avea efecte negative asupra ta! În timpul primului trimestru, elimină sau evită orice miros îți provoacă greață. Ocolește, totodată, mirosurile puternice, nocive de benzină și mediile chimice.

Desigur, dacă senzația de greață persistă pe toată durata zilei, se recomandă contactarea medicului, deoarece este posibil să ai o formă severă a grețurilor de sarcină. Acesta îți va prescrie suplimente alimentare și îți va oferi un tratament special dacă se ajunge în situația în care disconfortul este atât de pronunțat încât te împiedică de la a avea o alimentație echilibrată.

Reține − grețurile sunt un dat obișnuit în timpul sarcinii.
Cu toate acestea, dacă ai cât mai multă grijă de tine și de corpul tău în această perioadă de încercări, vei reuși foarte bine să treci peste ele. Trebuie să ai în vedere că, pe toată durata sarcinii, remediile naturale sunt cele mai eficiente, conducând la un echilibru fizic și psihic necesar sănătății tale și a bebelușului tău în primele 1000 de zile.

„Cum combat grețurile din timpul sarcinii?” este doar una dintre multele întrebări pe care o mamă și le pune. Și fiecare mamă simte nevoie de suport cu fiecare „primă dată”, fie că este vorba de primele grețuri, prima ecografie, prima naștere sau primul alăptat. Din acest motiv, NUTRICIA a lansat secțiunea ”Mămicile întreabă”, disponibilă oricărei mămică înscrisă în Club NUTRICIA. Aici ai alături experți de încredere cărora le poți adresa deschis orice întrebare referitoare la tine și copilul tău. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod