Medicament pentru osteoporoza care te protejeaza de cancerul mamar

Un medicament folosit in tratarea osteoporozei previne aparitia cancerului de san invaziv la un anumit segment de femei cu un risc ridicat.
Administratia Americana pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor (FDA) a aprobat de curand utilizarea medicamentului pentru osteoporoza Evista (raloxifene) si pentru prevenirea cancerului mamar invaziv la unele femei care prezinta un risc mai ridicat.

Aceasta aprobare este valabila in special in cazul femeilor cu osteoporoza, precum si cele aflate in postmenopauza cu un risc mult mai crescut de a dezvolta o tumora maligna, sustin expertii.

"Cercetarea realizata asigura noi optiuni pentru femeile cu un risc crescut de a face cancer mamar. Deoarece Evista este un medicament care prezinta si efecte adverse serioase, este necesara o evaluare individuala pentru stabilirea beneficiilor si a riscurilor pe care le pot implica administrarea acestuia. Fiecare femeie trebuie sa discute cu un specialist inainte de a lua in considerare administrarea medicamentului", avertizeaza Gwen Krivi, vicepresedintele companiei producatoare (Eli Lilly and Company).

Pentru prima data femeile aflate in postemopauza si care sufera de osteoporoza vor avea la indemana un singur tratament care lupta atat impotriva osteoporozei, cat si a cancerului mamar invaziv.

Insa, parerile sunt impartite daca luam in considerare si studiile anterioare care au scos la iveala efecte adverse in urma utilizarii medicamentului: cheaguri de sange si atac de inima. Astfel, in timp ce Evista are capacitatea de a reduce riscul de cancer mamar la femeile aflate in postmenopauza si cu osteoporoza, precum si in cazul acelora cu un risc ridicat de a face cancer mamar se pare ca pe de alta parte el creste si pericolul cheagurilor de sange si a atacului de inima.

In urma unui studiu efectuat anterior (iulie 2006), pe un esantion de 10.000 de femei aflate in postmenopauza, cercetatorii au aratat ca medicamentul reduce riscul de cancer mamar cu pana la 44%. Insa, si riscul de aparitie a cheagurilor de sange a crescut cu 55%, iar cu 44% cel de aparitie a cheagurilor de sange.

Prin urmare, expertii sunt de parere ca femeile trebuie sa cunoasca toate detaliile despre acest medicament si efectele pozitive si negative pe care le poate avea asupra fiecarui organism in parte. Mai mult, ei avertizeaza ca nu trebuie sa depindem numai de FDA, ci sa facem si cercetari pe cont propriu.

"S-a dovedit ca Evista aduce beneficii, prevenind aparitia cancerului mamar la femeile care prezinta un risc ridicat. Medicamentul merita sa fie aprobat, oferind posibilitatea de a alege intre cele doua optiuni existente momentan. Iar, Evista prezinta o siguranta mai mare decat tamoxifen", afirma dr. Len Lichtenfeld din cadrul Societatii Americane de Cancer.  

In cadrul studiului STAR (Study of Tamoxifen and Raloxifene) realizat in iunie 2006, aproximativ 20.000 de femei aflate in postmenopauza si expuse riscului de a dezvolta cancer mamar au luat fie tamoxifen, fie Evista in fiecare zi timp de 5 ani. Tamoxifen este singurul medicament aprobat pentru reducerea riscului de cancer mamar. Rezultatele studiului au aratat ca ambele medicamente au capacitatea de a reduce cu 50% riscul de a face cancer de san.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • adriana pe 14 Mai 2013, 12:35
  evista

  am luat Evista un an si cateva luni, fara nici o evaluare sau analiza anterioara. Inca din primele luni am observat ca in fiecare luna ma ingrasam cu cel putin un Kg. Am spus medicului, dar singurul sfat pe care l-am primit a fost: "mananca si tu mai putini cartofi". Dupa un an si cateva luni ma umflasem toata, varicele se marisera...sanii ma dureau si se umflasera...Abia atunci s-a indurat medicul sa-mi schimbe tratamentul...dar tot fara nici o evaluare, fara o analiza.... in ceea ce priveste osteopenia, probabil ca as fi obtinut acelasi rezultat cu medicatia obisnuita.... Deci, doamnelor, atentie.....

  0
  0

 • Adriana pe 19 Sep 2007, 18:15
  Evista

  Am fost diagnosticata cu grad mare de osteoporoza-risc de fractura de fragilitata .Am urmat constiincios ,4 ani tratament zilnic cu 1 pastila de evista .Mi s-a refacut masa osoasa si am trecut de la osteoporoza la osteopenie .Nu am avut nici o reactie adversa si tratamentul a fost normal .Mentionez ca de 30 de ani sunt operata de cancer la san,deci in urma iradierilor si odata cu menopauza ,osteoporoza a fost severa .Multumiri dr.Poiana care mi-a indicat tratamentul cu mult curaj cu 8 ani in urma ,o premiera la noi in tara .

  1
  1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod