Cancerul de tiroidă: 7 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi

Există anumite simptome la care trebuie să fii atentă și să nu le treci cu vederea dacă apar. Un medic îți spune tot ce trebuie să știi despre cancerul de tiroidă.
Chiar dacă nu se cunosc cu exactitate cauzele cancerului de tiroidă, specialiștii sunt de părere că moștenirea genetică și expunerea la unele radiații joacă un rol esențial în apariția multor cazuri de cancr tiroidian. Cel mai important lucru este să observi dacă apare durere, umflătură în zona gâtului și să mergi la un consult de specialitate. De asemenea, o ecografie de rutină (anuală sau în funcție de recomandarea medicului) ar trebui să fie pe lista cu priorități.

“Durerea din zona glandei tiroide, modificările vocii și nodulii tiroidieni care apar sub vârsta de 20 de ani sunt simptome care trebuie semnalate medicului pentru că pot anunța un cancer tiroidian.
De asemenea, orice umflătură din zona gâtului ar trebuie să vă pună pe gânduri, acest simptom fiind inclus pe lista semnelor care pot trăda un cancer
”, spune prof dr. Tamer Karsidag, expert ACIBADEM în tratarea cancerului tiroidian.


Cancerul de tiroidă: 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi


Prof dr. Tamer Karsidag ne spune care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoaștem despre cancerul de tiroidă:


1. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 300 de mii de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc, anual, de cancer tiroidian.

2.
Simptomele care trebuie să te îngrijoreze și să te trimită la un consult de specialitate sunt:
  • durerea în zona glandei tiroide;
  • modificările vocii și nodulii tiroidieni care apar sub vârsta de 20 de ani;
  • umflătură apărută în zona gâtului.

3. Cele mai frecvente cancere tiroidiene sunt depistate la femei.

4. Trebuie să știi că 5% dintre nodulii care apar la nivelul glandei tiroide au potențial malign. 

5. Și tiroidita este o afecțiune care crește riscul de cancer. Monitorizarea nodulilor cu tehnologii de ultimă generație poate fi soluția diagnosticării cancerelor în stadii incipiente, cu șanse mari de vindecare pe termen lung.

6.
Glanda tiroidă este una dintre cele mai importante glande din corp, deoarece prin secreția sa de hormoni reglează funcționarea întregului organism.

7. Extirparea glandei tiroide sau doar a zonei afectate de cancer face parte din terapiile pentru cancer de tiroidă, alături de chimioterapie și radioterapie folosite în cazurile mai grave. Terapia cu iod radioactiv este recomandată pacienților cu forme de cancer tiroidian papilar și folicular, pentru îndepărtarea țesutului tiroidian rezidual după chirurgie. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod