Bauturile dietetice: periculoase pentru rinichi

Preferate de persoanele care tin la silueta, bauturile dietetice pot deveni periculoase pentru sanatate in cazul in care sunt consumate in cantitati mari, este concluzia la care au ajuns specialistii.

Preferate de persoanele care tin la silueta, bauturile dietetice pot deveni periculoase pentru sanatate in cazul in care sunt consumate in cantitati mari, este concluzia la care au ajuns specialistii.

 Un studiu efectuat de specialistii americani a aratat ca femeile care consuma zilnic cel putin doua bauturi acidulate dietetice prezinta un risc mai mare de a suferi de insuficienta renala. Cercetarea a fost condusa de oamenii de stiinta de la Brigham and Women's Hospital, la studiu participand peste 3.000 de femei.

Potrivit cercetatorilor, bauturile care contin zahar nu au acelasi efect asupra rinichilor.

Studiu: bauturile dietetice si rinichii


Specialistii au evaluat starea de sanatate a 3.256 de femei care au oferit informatii despre alimentatie, inclusiv a bauturilor dulci consumate. Varsta medie a participantelor a fost de 67 de ani.

Echipa de cercetatori au analizat consumul de bauturi dulci cu ajutorul unor chestionare care au fost completate in anii 1984, 1986 si 1990. In aceste chestionare, femeile au completat despre cat de frecvent obisnuiesc sa consume astfel de bauturi.


Rinichii nu sunt afectati de alte bauturi dulci


Cand cercetatorii au comparat functiile rinichilor la femeile intervievate in 1989 si 2000, au observat ca 11,4% sau 372 dintre femei au suferit o scadere a capacitatii de functionare a rinichilor cu 30% sau chiar mai mult. Cautand detalii despre alimentatia acestora, au descoperit ca acest declin este asociat cu consumul de doua sau mai multe bauturi indulcite artificial, zilnic.
Aceasta asociere a ramas valabila chiar si dupa ce au fost luati in calcul factori precum varsta, hipertensiune, diabet sau activitatea fizica.

"In cazul altor bauturi dulci nu a fost gasita nicio asociere," a declarat dr. Julie Lin, autoarea studiului. Rezultatele unui alt studiu condus de dr. Lin au indicat si ca un consum ridicat de sare are aceleasi efecte.

Desi cercetarea a fost efectuata pe femei, dr. Lin nu considera ca exista motive pentru care aceasta asociere sa nu fie valabila si in cazul barbatilor.

In prezent, exista putine date referitoare la rolul dietei si al sucurilor dietetice in bolile rinichilor.
Desi sunt necesare si alte studii, acest studiu demonstreaza ca un aport crescut de sodiu si sucuri dietetice indulcite artificial cresc riscul de declin al functiilor renale.


Despre insuficienta renala


Rinichiul este unul din cele mai complexe organe care, pe langa functia de epurare a deseurilor, joaca un rol important in mecanismele de reglare a compozitiei fluidelor organismului, in reglarea tensiunii arteriale si in secretia hormonala.

Insuficienta renala reprezinta scaderea capacitatii de functionare a rinichilor, cu retinerea in organism a substantelor toxice rezultate din metabolism si cu evolutie catre stadiul terminal, uremic. Aceasta afectiune aduce cu sine diminuarea functiei si a numarului de nefroni (nefronul este "celula" de baza a rinichiului care realizeaza filtrarea si eliminarea toxinelor din sange).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod