Sunt contagioase sau nu anxietatea și depresia?

Poți să iei o boală psihică, precum anxietatea și depresia, în același mod în care iei o răceală?
Este ceva ce mulți oameni cred că ar fi posibil, conform unui studiu recent publicat în revista Memory & Cognition. În cadrul studiului, participanții au raportat că, după o interacțiune socială cu o persoană care suferă de o tulburare de anxietate, anorexie, abuz de alcool și chiar schizofrenie, afecțiunea ar putea fi molipsitoare. Însă sunt contagioase sau nu anxietatea și depresia?

Ar putea fi transmise anxietatea și depresia?


Răspunsul experților este unul negativ. Bolile mentale nu sunt contagioase. Însă lucrurile devin puțin mai nuanțate. Este adevărat că putem împrumuta emoțiile și obiceiurile persoanelor cu care ne petrecem timpul. Dacă cel mai bun prieten suferă de tulburarea de anxietate și este mereu într-o stare de stres și îngrijorare, poți începe să simți emoții similare.
Dacă un membru al familiei este depresiv, este posibil să observi schimbări ale propriei dispoziții după ce l-ai vizitat.

Emoțiile sunt contagioase, deoarece suntem ființe sociale care răspund la mediul înconjurător. Ajungi să preiei emoțiile celor din jurul tău, deoarece sentimentele lor te fac să crezi că ar trebui să ai aceleași reacții emoționale. Îi privim pe alții cum răspund, iar preluarea exactă a acelor sentimente reprezintă o formă extremă.

Dar prezența emoțiilor asemănătoare celor de anxietate pe care le are prietenul tău nu presupune că ai aceeași tulburare de anxietate pe care o are acesta. Asta pentru că bolile mintale nu pot fi transmise de la o persoană la alta ca gripa. Disfuncția psihiatrică și psihologică nu este cauzată de un agent infecțios.
Prin urmare, nu este contagioaă.

Afecțiunile mentale sunt mult mai complicate decât contagiunea unei răceli doar pentru că cineva a strănutat în fața ta sau apariția sentimentelor de stres pentru că tulburarea de anxietate a celui mai bun prieten s-a activat. Bolile mintale sunt cauzate de o serie de factori genetici sau biologici și de mediu. 

S-a constatat că acestea rezultă parțial din trăsăturile moștenite, deoarece bolile mintale sunt mai des întâlnite în cazul persoanelor ale căror rude de sânge au o boală psihică. Factorii de mediu, cum ar fi traumele, abuzul în copilărie sau chiar expunerea la condiții negative sau toxine înainte de naștere, pot fi corelate cu bolile mintale.

Dacă ești îngrijorat de prezența bolilor psihice în viața ta, ar fi mai bine să îți analizezi istoricul familiei decât să te stresezi cu cine îți petreci timpul.
Ideea că interacțiunile sociale pot crește riscul de a fi diagnosticat cu boli mintale provine, probabil, din faptul că emoțiile pot fi transmise cu ușurință de la o persoană la alta. Dar emoțiile sunt tranzitorii și nu reprezintă boli mintale care să necesite tratament. 

Crezi că se întâmplă ceva serios sau că cineva îți influențează sănătatea mintală? Poți vorbi cu un terapeut pentru a ajunge la rădăcina oricărei probleme de sănătate mintală pe care o suspectezi. Iar dacă știi că boala psihică a unei persoane îți influențează starea emoțională, nu renunța la acea persoană doar pentru a rezolva lucrurile. Atunci când oamenii evită să se mai vadă cu o persoană care are depresie sau anxietate, deoarece se tem că boala este contagioasă, persoana bolnavă va fi izolată, când de fapt are nevoie de sprijin. 

Nu te teme să vorbești cu medicul tău despre propria sănătate mintală.
Persoanele care trăiesc cu boli mintale sunt deja stigmatizate. Arată-le empatie și fii alături de ele, pentru că afecțiunile lor nu sunt contagioase!
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod