Obiceiurile care pot cauza creșterea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială poate apărea la orice vârstă, inclusiv în cazul tinerilor. Descoperă ce obiceiuri trebuie să eviți pentru a preveni creșterea tensiunii arteriale.
Dacă nu ești sigur ce anume cauzează creșterea tensiunii arteriale este indicat să-ți analizezi meniul zilnic, istoricul familial, precum și tipul de antrenament efectuat la sală sau în aer liber. Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecvent întâlnită. Potrivit specialiștilor, una din trei persoane suferă de hipertensiune și numai 50% dintre persoanele hipertensive urmează un tratament adecvat. Având în vedere faptul că hipertensiunea arterială nu are de obicei simptome evidente este mult mai dificil să fii conștient de factorii care o declanșează. Hipertensiunea favorizează apariția afecțiunilor cardiovasculare, fiind una dintre cauzele principale ale atacurilor de cord. Din acest motiv trebuie să fii atent la factorii de risc și să iei măsuri pentru a te proteja împotriva acestei afecțiuni.
„Este ca un ucigaș silențios pentru că nu provoacă simptome clare, dar, chiar dacă aparent nu te simți rău, efectele negative ale hipertensiunii se cumulează, creând o presiune asupra circulației și a vaselor de sânge, care afectează inima în timp”, explică dr.
Nicole Weinberg, specialist cardiolog.
Este posibil să ai deja o tensiune ridicată și să nu știi. De aceea contează foarte mult să fii conștient de factorii de risc și cum poți diminua efectele negative. 

 
Iată care sunt principalii factori care pot cauza creșterea tensiunii arteriale:

 
1. Obezitatea

Cele câteva kilograme în plus acumulate ca urmare a răsfățurilor culinare pot favoriza declanșarea hipertensiunii. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul tinerilor. Cantitatea excesivă de țesut adipos creează o presiune excesivă asupra inimii, iar de aici până la creșterea tensiunii nu este decât un pas. Vestea bună este că acest factor este sub controlul tău. De îndată ce vei reuși să revii la o greutate normală, corelată cu înălțimea ta, tensiunea va scădea și ea. 

 
2.  O dietă cu o cantitate ridicată de sodiu, carbohidrați rafinați, grăsimi saturate și zahăr

Meniul pe care alegi să-l consumi zilnic poate avea un impact asupra tensiunii arteriale. Este important să-ți ajustezi dieta astfel încât să previi creșterea tensiunii, dar și excesul de calorii sau creșterea nivelului de colesterol.
În plus, dacă vei alege un astfel de meniu vei avea cu siguranță probleme și cu tenul. Acneea sau alte afecțiuni dermatologice sunt exacerbate de o dietă cu un conținut redus de fibre și nutrienți. 

 
3. Un consum ridicat de alcool

Un pahar sau două de alcool, consumate în weekend la o petrecere, nu sunt o problemă, dar dacă devine un obicei zilnic, riști să-ți crească tensiunea arterială. 

 
4. Nu faci deloc mișcare

Exercițiile fizice, chiar și cele ușoare cum sunt plimbările în aer liber, sunt esențiale pentru echilibrarea tensiunii arteriale. Potrivit specialiștilor ar trebui să faci mișcare timp de minimum 150 de minute la nivel de săptămână sau 75 de minute dacă este vorba despre exerciții fizice mai solicitante. În acest fel vei preveni hipertensiunea și vei avea tot timpul un tonus excelent.

 
5. Stresul cronic

Poate că știi deja că stresul îți poate crește tensiunea temporar, în momentele în care te îngrijorezi sau ai emoții, însă stresul cronic are un efect negativ prelungit.
„Majoritatea persoanelor vor avea parte de stres la un moment dat, iar tensiunea arterială va crește în acele momente, dar dacă ești stresat tot timpul, vei crea o afecțiune cronică, iar efectul negativ asupra tensiunii arteriale ar putea deveni unul permanent”, potrivit. Dr.
Weinberg. Atunci când ai probleme la serviciu sau în familie încearcă să gândești pozitiv și să cauți o soluție. Dacă analizezi doar părțile negative nu vei face decât să adâncești problema, iar rezolvarea va părea mult mai complicată. Cu siguranță mereu pot apărea situații neprevăzute, dar dacă ai o abordare optimistă vei reuși să contracarezi efectele stresului asupra sănătății tale. 

 
6. Istoricul familial

Hipertensiunea arterială este foarte des întâlnită în cadrul aceleiași familii. Dacă părinții sau alte rude suferă de această afecțiune riscul tău de hipertensiune este mult mai ridicat. Din acest motiv contează să-i semnalezi medicului toate afecțiunile membrilor familiei pentru a lua măsuri din timp și a-ți proteja sănătatea în mod eficient.

 
7. Vârsta

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, riscul de creștere a tensiunii arteriale se intensifică. Vasele de sânge vor deveni mai puțin elastice, dar dieta și mișcarea te pot ajuta să minimizezi efectele negative.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod