În concediile de toamnă, soarele este la fel de periculos ca vara

Din ce în ce mai multe persoane preferă o vacanţă la munte sau la mare, în extra-sezon: mai puţină aglomeraţie, mai puţini bani cheltuiţi şi, aparent, mai puţină bătaie de cap în ceea ce priveşte protecţia faţa de acţiunea soarelui. Dintre toate, mai ales mitul faptului că, dacă alegem muntele sau dacă vara şi canicula au luat sfârşit, razele UV nu ne mai atacă la fel de puternic este poate cel mai dăunător pentru sănătatea noastră.
Din ce în ce mai multe persoane preferă o vacanţă la munte sau la mare, în extra-sezon: mai puţină aglomeraţie, mai puţini bani cheltuiţi şi, aparent, mai puţină bătaie de cap în ceea ce priveşte protecţia faţa de acţiunea soarelui.

Dintre toate, mai ales mitul faptului că, dacă alegem muntele sau dacă vara şi canicula au luat sfârşit, razele UV nu ne mai atacă la fel de puternic este poate cel mai dăunător pentru sănătatea noastră.


De fapt, ultravioletele atacă organismul uman pe tot parcursul anului.
Un factor major în funcţie de care variază acţiunea razelor UV este altitudinea, ceea ce face ca, în mod paradoxal, radiaţiile să fie mai intense la munte decât la mare.
   

La munte, razele UV pot fi cu până la 30% mai puternice decât la mare


Aerul este mai rarefiat în zonele montane, iar radiaţiile sunt mai puţin filtrate în aceste condiţii atmosferice. La altitudini mari, razele UV pot fi cu până la 30% mai dăunătoare şi mai puternice decât cele de la nivelul mării.
    
Chiar dacă este septembrie, un fenomen de care nu suntem feriţi nici măcar în lunile de toamnă târzie este acela al exploziilor solare.
Specialiştii emit din ce în ce mai multe avertismente legate de erupţiile solare şi emisiile de plasmă aferente acestora, aşa că un cer uşor înnorat nu îţi garantează protecţia deplină.
    
Cercetătorii au arătat că doze mici de UV, echivalente cu o zi de toamnă, cauzează o creştere cu până la 50% a genelor care cauzează îmbătrânirea prematură a pielii.

Femeile sunt cu aproximativ 20% mai vulnerabile la acţiunea UV decât bărbaţii

    
Femeile sunt şi ele cu aproximativ 20% mai vulnerabile la acţiunea UV decât bărbaţii. Sensibilitatea cea mai accentuată este la nivelul feţei, de aceea este recomandat că, în concediile târzii, să nu îţi uiţi ochelarii de soare sau şapcă acasă.

    
Alege o pereche de ochelari cu lentile speciale, precum cei de la Essilor, din gama Crizal UV – indiferent dacă ai nevoie de  ochelari de soare sau de vedere, lentilele Crizal UV îţi protejează ochii atât faţă de razele care vin din faţa, cât şi de cele care vin din spate şi se reflecta direct pe interiorul lentilei, punandu-ţi astfel în pericol ochii.
    
Pentru că ochii sunt foarte vulnerabili, iar o vedere bună este esenţială fiecăruia dintre noi, trebuie să luăm în serios problemă razelor ultraviolete şi să ne luăm măsuri de prevenire pe tot parcursul anului.
Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod