Efectele carenței de vitamina B12

Lipsa de vitamina B12 este una dintre cele mai des întâlnite deficiențe. Află care sunt simptomele și efectele negative ale acestei carențe.
Carența de vitamina B12 se manifestă prin simptome precum starea de oboseală, problemele de memorie pe termen scurt și senzația de înțepături la nivelul extremităților. Aceste simptome apar pentru că vitamina B12 are un rol esențial pentru funcționarea normală a întregului organism și este foarte important să le recunoști și să te adresezi rapid medicului tău în cazul în care crezi că ai putea avea un deficit de vitamina B12.

 
Care este rolul vitaminei B12 în interiorul organismului?

Vitamina B12 îndeplinește o funcție importantă în cadrul producerii ADN-ului, codul genetic al organismului. ADN-ul determină formarea și funcționarea optimă a fiecărui organ. De asemenea, vitamina B12 reduce nivelul de homocisteină, un produs chimic din sânge care poate irita vasele de sânge când crește peste limita normală. Dacă homocisteina nu este metabolizată în mod optim pot apărea inflamații și efecte toxice asupra organismului.

 
Simptomele și efectele deficienței de vitamina B12 sunt:

 
1. Anemia

Se caracterizează printr-o reducerea a activității globulelor rosii. Principala manifestare de tip anemic a deficienței de vitamina B12 este anemia megaloblastică. Simptomele sunt oboseala, tahicardia (pulsul rapid) și uneori stările de amețeală.Vitamina B12 este esențială pentru o producție normală de globule roșii, care asigură oxigenarea și îndeplinirea funcțiilor fiecărui organ în parte. Anemia megaloblastică poate fi diagnosticată rapid cu ajutorul analizelor, așa că nu ezita să te programezi la un consult de specialitate dacă ai simptome caracteristice.

 
2.
Neuropatia periferică

Este o afecțiune care are un impact negativ asupra conexiunii dintre sistemul nervos periferic, creier și coloana vertebrală. În acest caz pot fi afectate chiar conexiunile nervoase sau există o subțiere a învelișului de mielină al terminațiilor nervoase periferice. Vitamina B12 este unul dintre factorii care influențează formarea mielinei, iar deficitul poate diminua drastic cantitatea necesară pentru funcționarea organismului.
În cazul carenței de vitamina B12 sistemul nervos periferic nu va controla în mod optim mișcările și ar putea apărea senzații neobișnuite sau modificarea tonusului muscular. Simptomele neuropatiei periferice se manifestă de obicei la nivelul mâinilor sau labei piciorului, iar în cazuri mai grave pot avansa spre brațe sau picioare. Simptomele acestei afecțiuni sunt furnicăturile, amorțeala și starea de slăbiciune.

 
3. Demența

Este o afecțiune caracterizată prin modificări de comportament și probleme de memorie. Există o multitudine de cauze ale demenței, printre care și carența de vitamina B12. În urma studiilor realizate s-a constatat că demența apărută ca urmare a deficienței de vitamina B12 apare drept consecință a unui nivel foarte ridicat de homocisteină.
Simptomele demenței sunt uitarea lucrurilor mărunte, problemele de memorie, dificultățile de concentrare sau de rezolvare a problemelor complexe, apatia, halucinațiile și imposibilitatea de a avea grijă de propria persoană.

 
4.
Depresia

În unele situații depresia poate fi o manifestare clinică a lipsei de vitamina B12. Poate apărea simultan cu anemia sau demența. 

 
5. Accidentul vascular cerebral

Este o afecțiune care se caracterizează prin întreruperea circulației sângelui spre creier, putând cauza un handicap de ordin fizic sau mental. Lipsa de vitamina B12 crește riscul de accidente vasculare cerebrale, în special în rândul tinerilor, care nu sunt de obicei considerați a intra în categoria de risc major. Această consecință negativă ar putea fi explicată prin creșterea nivelului de homocisteină, în lipsa necesarului de vitamina B12.

 
6. Mielopatia

Afectează coloana vertebrală. Lipsa de vitamina B12 cauzează degenerarea cartilajului din coloana vertebrală, ceea ce poate duce la pierderea învelișului protector de mielină. Consecințele sunt un control deficitar al mișcărilor, lipsa echilibrului sau a senzațiilor. Simptomele acestei afecțiuni sunt starea de slăbiciune generală, amorțeala, înțepăturile și problemele de echilibru.

 
7. Umflarea limbii

Glosita, cum este diagnosticată umflarea limbii, apare atunci când se resimte o senzație de durere la nivelul limbii, precum și creșterea volumului și suprafața neobișnuit de netedă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Descoperire șocantă: 3 oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

6 greșeli care afectează strălucirea părului tău

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

9 idei ca să folosești mierea în tratamentele de înfrumusețare

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

9 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Cum să folosești oțetul de mere pentru piele frumoasă și păr strălucitor

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Ce să faci dacă îți cad genele. Trucuri care le stimulează creșterea

Olivia Newton-John, diagnosticată cu cancer pentru a treia oară: „Cred că voi învinge“

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

De ce ar trebui să mănânci cât mai des afine

Miso - Ce beneficii are pentru sănătate această pastă

Ananas - Ce beneficii are pentru sănătate?

Robbie Williams, din nou tătic: Are o fetiță născută de o mamă surogat

Nucile - Ce beneficii au pentru sănătate?

8 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea marocană

Când cancerul nu mai e un capăt de drum: Încă o vedetă vorbește despre boala care i-a schimbat viața

Murele - Ce beneficii au pentru sănătate?

Keanu Reeves strânge bani pentru spitalele de copii. De ce nu vorbește despre asta

Cum vor arăta Meghan Markle și Kate Middleton la 60 de ani: Cu riduri și părul alb, dar tot frumoase!

Alimentația în timpul examenelor - Ce trebuie să mănânci pentru concentrare

10 cauze ascunse ale acneei şi modalităţi de a scăpa de ea

Păpușa vie: Fetița cu părul strălucitor cucerește lumea

Ce se întâmplă dacă te tunzi scurt? 7 beneficii neașteptate

Ce se întamplă de fapt atunci când îți trosnești degetele?