Dieta pentru fibromialgie: 6 alimente pe care să le eviți

Peste 4 milioane de persoane suferă de fibromialgie, o afecțiune care cauzează dureri în tot corpul, însoțite de oboseală, febră, insomnie, dificultăți de concentrare și probleme de memorie.
Tratamentul pentru fibromialgie este personalizat, dar dieta are un rol important în prevenirea sau reducerea gravității simptomelor. În general se recomandă realizarea unui jurnal alimentar pentru a se putea identifica alimentele problematice, dar există categorii de alimente care sunt în legătură directă cu agravarea acestei afecțiuni.

 
Iată ce alimente trebuie să elimini din meniul tău dacă ai primit diagnosticul de fibromialgie:

 
1. Chips-urile

Te îndrepți foarte des spre o pungă de chips-uri, o cutie de prăjiturele sau alte alimente procesate? Din păcate conțin un ingredient care poate agrava durerea: glutamatul monosodic. „Acest aditiv este utilizat de obicei pentru intensificarea gustului, dar poate agrava durerile asociate cu fibromialgia. Studiile realizate au demonstrat conexiunea directă dintre glutamat și durerile intensificate, explicația fiind acțiunea glutamatului ca neurotransmițător.
Citește lista de ingrediente cu atenție și nu cumpăra produse care conțin acest compus”
, recomandă dr. Tarah Venn, nutriționist de la Centrul Medical din Stanford. 

 
2. Ciupercile

În ciuda conținutului ridicat de vitamine și minerale, ciupercile pot declanșa durerea în cazul pacienților diagnosticați cu fibromialgie deoarece conțin glutamat în formă naturală. „La fiecare 100g de ciuperci vei consuma 180mg de glutamat. Ciupercile Shiitake și Enokitake conțin cel mai mult glutamat. De asemenea, roșiile, strugurii și mazărea sunt surse naturale de glutamat. Înainte de a le elimina complet din meniul tău este indicat să discuți cu un specialist pentru a putea să ai în continuare un meniu care îți furnizează vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul tău”, spune dr. Venn.

 
3. Brânza maturată

Deși nu are deloc lactoză, brânza maturată are glutamat. Sortimentele Cheddar, Roquefort și parmezanul conțin cantitățile cele mai ridicate de glutamat.
O porție de 30g de parmezan are 1.600mg de glutamat. În afară de acest considerente, produsele lactate pot avea în general un efect iritant. „De obicei înlocuiesc lactatele de orice tip cu avocado. Nu merge la orice rețetă, dar pentru sandvișuri feliile de avocado se potrivesc de minune, iar la piureuri și salate nu am nicio problemă cu această alternativă. În acest mod îi furnizez în continuare organismului grăsimile de care are nevoie, dar evit intensificarea durerii. Grăsimile din avocado sunt de tip poli și mononesaturat, așa că îți vei putea îmbunătăți și nivelul de colesterol fără niciun efort suplimentar”, spune dr. Venn.

 
4. Puiul prăjit

Untul, grăsimile saturate și uleiurile vegetale poate că dau un gust irezistibil fripturii de pui, dar pot periclita echilibrul organismului pentru că favorizează inflamațiile. Deși fibromialgia nu este neapărat clasificată ca o afecțiune pe fond inflamator, acest proces poate exacerba durerea resimțită.
„Le recomand pacienților mei să evite complet prăjelile și să consume grăsimi nesaturate și acizi grași de tip Omega-3. Nucile, semințele, avocado, peștele gras și uleiurile vegetale cum sunt cel de șofran, de semințe de floarea soarelui, uleiul extravirgin de măsline și cel de avocado sunt alegerile ideale”, explică dr. Alicia Romano, nutriționist la Centrul Medical Tufts.

 
5. Iaurtul cu gust de fructe

Poate credeai că este ideal să-ți începi ziua cu un iaurt cu gust de căpșuni, dar de fapt vei consuma prea mult zahăr din cauza siropului utilizat pentru a crea aroma care îți place. Nici iaurturile fără zahăr nu sunt benefice deoarece conțin aspartam sau alți îndulcitori artificiali. „Zahărul agravează infecția și deficiențele nutriționale care stau la baza fibromialgiei, iar îndulcitorii artificiali intensifică durerile și dificultățile de concentrare. Mai bine renunță la iaurturile cu diferite arome în favoarea iaurtului grecesc simplu, pe care îl poți servi cu puțină miere și fructe proaspete”, spune dr.
Jacob Teitelbaum, medic internist specializat în fibromialgie.

 
6. Pastele

Carbohidrații rafinați proveniți din paste, pâine albă, produse de patiserie sau prăjituri pot avea un gust bun, dar indicele glicemic crescut va determina fluctuații ale glicemiei care vor agrava durerile specifice fibromialgiei. „Durerile și starea de epuizare se vor accentua. Este esențial să eviți pastele din făină albă și să alegi mereu produsele din făină integrală. Quinoa și orezul brun sunt utile pentru meniul zilnic, iar cartofii dulci vor adăuga un plus de vitamine utile pentru a te simți mai bine”, explică dr. Romano.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod