De ce are un gust rău sucul de portocale după ce te speli pe dinți

Nu e nimic mai bun decât un pahar cu suc de portocale la o porție de fulgi de ovăz la micul dejun. Dar dacă tocmai te-ai spălat pe dinți, s-ar putea să observi că sucul de portocale are un gust mai rău decât de obicei. De ce se întâmplă acest lucru?

Care este motivul pentru care sucul de portocale are un gust rău după ce te speli pe dinți?


De ce afectează pasta de dinți gustul sucului de portocale și al altor gustări dulci de la micul dejun? Totul se reduce la ceea ce se întâmplă cu receptorii de gust pe papilele gustative. Pe scurt, un compus din pasta de dinți denumit laurilsulfat de sodiu modifică modul în care procesăm anumite gusturi, cel puțin temporar. 

Să începem cu modul în care diferențiem gusturile. Dacă îți atingi limba, vei observa că este acoperită de denivelări și mici șanțuri. Fiecare denivelare este alcătuită din papile gustative, care la rândul lor sunt compuse din receptori de gust.
Gura cuprinde între 2.000 și 4.000 de papile gustative în total, fiecare papilă gustativă având între 10 și 50 de receptori. Cu alte cuvinte, oamenii sunt echipați bine pentru a putea savura diferite alimente.

Toate papilele gustative ne ajută să percepem cinci tipuri de gusturi: dulce, sărat, acru, amar și umami. Ultimul termen descrie alimentele savuroase, cum ar fi ciupercile și brânzeturile fermentate. Gusturile sunt ca un fel de puzzle chimic. Când mâncăm ceva, alimentul respectiv eliberează molecule de diferite forme, care plutesc în gură. Fiecare aromă a alimentelor are o formă unică, ce se potrivește cu un tip de receptor de gust cu o formă corespunzătoare.
De exemplu, atunci când moleculele amare de la rucola se leagă de un receptor amar, sunt transmise semnale neuronale către creier, anunțând că am gustat ceva amar.

Cu toate acestea, un compus prezent în majoritatea pastelor de dinți strică acest tango dintre moleculele de aromă și receptorii de gust. Atunci când te speli bine pe dinți, pasta de dinți face spumă, deoarece include compusul menționat mai sus, care acționează ca un detergent pe dunți. Acest compus se găsește în produsele care conțin bule sau spumă, inclusiv în produsele de îngrijire personală, cum ar fi crema pentru bărbierit, și în detergenții de uz casnic precum săpunul.
Dar cercetările au arătat că laurilsulfatul de sodiu afectează capacitatea receptorilor de gust. Îi face mai sensibili la gusturile amare și ne face să simțim mai greu și aromele dulci.

Portocalele sunt ușor amare, datorită acidului citric, dar gustul este de obicei dat de zahărul suplimentar pe care brandurile îl adaugă. Laurilsulfatul nu numai că suprimă receptorii de gust dulce, ci și elimină fosfolipidele, compuși care suprimă reeptorii gustului amar. De fapt, papilele gustative simt dintr-o dată mult mai tare gustul amar al sucului decât gustul dulce al acestuia.

Cercetătorii au spus că e nevoie să aștepți doar câteva minute, deoarece interacțiunea fizică dintre laurilsulfatul de sodiu și papilele gustative este doar o schimbare temporară.
Compusul din pasta de dinți se dizolvă în salivă și, odată ce mănânci alte alimente, se restabilește gustul normal pentru alimente. Data viitoare când vrei să bei suc de portocale la micul dejun, pur și simplu ia în considerare să te speli pe dinți înainte să faci duș și să te îmbraci, pentru a permite acțiunii pastei de dinți să dispară. Sau poți să te speli pe dinți după ce bei sucul de portocale.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod