Cum să stimulezi absorbția calciului în organism

Calciul este un mineral esențial, care te ajută să rămâi sănătos și puternic. Absorbția calciului în organism este extrem de importantă pentru îmbunătățirea sănătății dinților și a oaselor, precum și pentru consolidarea picioarelor cu probleme.
Calciul ajută la controlul funcției nervoase și musculare, precum și la reglarea echilibrului acid din sângele tău. Corpul are mai mult calciu decât alte minerale, fiind prezent în proporție de 99% în oase și dinți. 1% este prezent în mușchi și alte țesuturi ale corpului. Trebuie să reții că lipsa de calciu poate duce la apariția unor boli grave de sănătate. Dacă nu este tratată deficiența de calciu, aceasta poate duce la osteoporoză sau rahitism. Pentru a ajuta organismul să absoarbă calciul, este necesar să faci unele modificări în dieta zilnică. Iată despre ce este vorba!

Modalități prin care poți să stimulezi absorbția calciului în organism


1. Consumă mai multe alimente bogate în calciu


Există o mare varietate de alimente bogate în calciu pe care le poți alege. Este vorba despre produsele lactate precum brânza și iaurtul, produsele din soia, laptele degresat, sardinele, cerealele fortificate, legumele cu frunze verzi precum varza kale și spanacul, laptele de soia și de migdale, sucul de portocale.

2. Adu un aport suficient de vitamina D organismului


Vitamina D joacă un rol esențial în creșterea absorbției de calciu în organism. Părinții ar trebui să știe că, în momentul în care vitamina D nu este într-o cantitate suficientă în organism, copiii sunt predispuși la rahitism.
Una dintre cele mai bune metode de a crește aportul de vitamina D este de a petrece câteva minute la soare în fiecare zi. Însă monitorizează cu strictețe acest lucru, pentru că expunerea excesivă la lumina soarelui poate duce la apariția cancerului de piele. De asemenea, este recomandat să eviți lumina directă a soarelui la ora prânzului și să folosești creme cu protecție solară. 

O altă modalitate de a obține suficientă vitamina D pentru organism este prin consumul de alimente bogate în vitamina D. Poți alege vitamine și substanțe nutritive care contribuie la creșterea aportului de calciu. Este vorba despre bor, magneziu, vitamina K.
Însă consultă-ți medicul înainte de a utiliza orice tip de supliment.

3. Evită sucurile


Consumul de suc poate întrerupe procesul de absorbție a calciului. Un consum excesiv de sucuri poate determina o creștere bruscă a nivelului de fosfat prezent în sângele tău. Un nivel ridicat de fosfat împiedică absorbția calciului. Este valabil același lucru și pentru băuturile alcoolice.

4. Evită cofeina în exces


Nu există nicio îndoială că mulți oameni aleg să își înceapă ziua cu o cană de cafea. Dar atunci când ai o deficiență de calciu, nu ar trebui să bei prea multă cafea. Cofeina din cafea poate duce la scurgeri ale calciului din oase, diminuând astfel puterea unei persoane.
Dacă nu poți renunța la cafea, atunci bea mai puțin de 2 căni de cafea pe zi. Pentru a minimiza efectul cofeinei, poți pune lapte în cafea. Bea ceai verde sau alte ceaiuri din plante. 

5. Redu consumul ridicat de sodiu


Aportul de sodiu poate face organismul să folosească calciul, care este luat din oase. Tot ce trebuie să faci este să adaugi condimente și ierburi pentru a da gust mâncării în loc de a pune prea multă sare. În același timp, trebuie să eviți alimentele procesate, deoarece acestea pot include și cantități mari de sodiu. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod