Cât de riscant este să bei suc dietetic?

Câte un pahar de suc dietetic băut de 2 ori pe săptămână nu va avea efecte negative, dar dacă ai ajuns să consumi peste 500ml în fiecare zi trebuie să știi la ce riscuri te expui. Dincolo de siluetă, această băutură îți poate afecta zâmbetul, sarcina sau chiar inima.
Credeai că dacă alegi suc dietetic în locul variantelor cu mult zahăr îți protejezi organismul? Chiar dacă aparent vei economisi calorii, ingredientele din componența sucurilor dietetice, în special îndulcitorii artificiali, îți pot pune sănătatea în pericol.

 
Iată ce efecte negative poate avea consumul zilnic de suc dietetic:

 
1. Punerea în pericol a zâmbetului

Sucul dietetic poate eroda smalțul dinților, expunându-i la bacteriile care cauzează carii. În cadrul studiilor realizate în Australia s-au scufundat molari fără carii în suc cu zahăr și dietetic, observându-se același grad de eroziune. Acest efect se datorează acidului fosforic, regăsit în componența băuturilor de tip cola, precum și a acidului citric, specific băuturilor cu gust de lime sau lămâie.

 
2. Declanșarea timpurie a menstruației

Consumul ridicat de băuturi care conțin cafeină și îndulcitori artificiali este asociat cu declanșarea menstruației înainte de 11 ani. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au emis această concluzie după ce au monitorizat mii de fetițe de 9 și 10 ani.

 
3. Riscul de naștere prematură

Sucul dietetic poate influența negativ și cele nouă luni de sarcină. Potrivit specialiștilor, femeile însărcinate care beau 2-3 cutii de suc dietetic în fiecare zi au un risc cu până la 60% mai ridicat de a naște prematur.
Nu s-a identificat o legătură similară între sarcină și consumul de băuturi cu zahăr.

 
4. Dereglarea metabolismului

Persoanele care beau cel puțin o cutie de suc dietetic pe zi sunt mult mai expuse riscului de a suferi de sindromul metabolic. Simptomele caracteristice sunt creșterea glicemiei, hipertensiunea și acumularea grăsimii în zona abdominală. Aceste manifestări cresc și riscul de diabet, afecțiuni cardiovasculare și acccident vascular cerebral.

 
5. Afectarea nutriției bebelușilor

În urma analizei mostrelor de lapte de mamă s-a observat că zaharina, sucraloza și acesulfamul se regăsesc în 65% dintre probele prelevate. Aspartamul nu a fost identificat în mod distinct pentru că este prelucrat de organism înainte de a intra în cirulație și nu ajunge în laptele de mamă.

 
6. Stimularea poftei de mâncare

În cadrul studiilor realizate s-a observat că persoanele care aleg băuturi dietetice vor opta mult mai des pentru bomboane în locul gumei de mestecat sau al apei. De asemenea, s-a demonstrat și o corelație între acumularea kilogramelor suplimentare și consumul de sucuri dietetice.

 
7. Reducerea toleranței la alcool

Dacă mixezi suc dietetic cu alcool cresc foarte mult șansele să te îmbeți, ceea ce poate fi periculos. În cadrul experimentelor voluntarii care au consumat o combinație de votcă și suc dietetic au avut alcoolemia mai ridicată decât cei care au folosit apa plată sau minerală.

 
8. Afectarea inimii

Femeile aflate la menopauză care consumă 2 sau 3 sucuri dietetice pe zi au un risc mult mai ridicat de boli coronariene, insuficiență cardiacă, atac de cord sau alte complicații. Totuși, această grupă de vârstă este mai predispusă la obezitate, diabet, hipertensiune și conține de obicei multe fumătoare, așa că nu este clar dacă numai sucul dietetic sau stilul de viață în ansamblu creează riscurile pentru inimă.

 
9. Reducerea densității osoase

Adulții de vârste înaintate care consumă des sucuri dietetice au de obicei o densitate mai redusă a oaselor din zona șoldurilor față de cei care nu beau aceste variante decât ocazional. Nu s-a stabilit încă dacă motivul este eliminarea calciului din oase prin acțiunea fosforului, dacă este stopată metabolizarea calciului sau dacă există o cauză cu totul diferită.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod