Ai nevoie de vaccinul antigripal?

Am intrat deja in sezonul rece. Frig, alternand cu mici perioade mai calde, vant... pe scurt, o vreme inselatoare, numai buna pentru a favoriza, pe fondul unui organism slabit (si nu numai)...
Am intrat deja in sezonul rece. Frig, alternand cu mici perioade mai calde, vant... pe scurt, o vreme inselatoare, numai buna pentru a favoriza, pe fondul unui organism slabit (si nu numai) aparitia unor raceli sau gripe. In plus, in mijloace de transport aglomerate, transmiterea virusilor este foarte raspandita.

Daca o raceala trece de obicei destul de repede, virusii gripali sunt o alta problema. Gripa dureaza mai mult, are simptome mai severe decat raceala, poate produce febra, dureri musculare, dureri in gat sau voce ragusita. Acestea iti pot cauza o saptamana sau doua de neplacere, pe parcursul carora nu te poti bucura de viata precum in mod obisnuit, nemaivorbind de faptul ca randamentul la serviciu sau la scoala va fi mai redus. In plus, gripele netratate pot crea complicatii mai mari.

Cum e mai bine sa previi decat sa tratezi, o solutie pentru aceasta problema este vaccinul antigripal.

Pe de o parte, este bine ca trupul sa isi poata elibera singur anticorpii necesari pentru lupta cu gripa.
De aceea nu este recomandabil sa faci un vaccin antigripal in fiecare an. Pe de alta parte, exista virusi gripali mai periculosi, mai ales cei care afecteaza laringele (cand esti ragusita sau nu mai poti vorbi). In general, specialistii avertizeaza in momentul in care apar acesti virusi mai primejdiosi, iar atunci este foarte indicat un vaccin antigripal.

In cazul in care nu te-ai vaccinat si ai o forma usoara de raceala sau gripa, poti gasi cateva sfaturi in urmatoarele articole: "Vindeca-ti raceala fara medicamente!"; "Echinacea te scapa de raceala!"; "Raceala tratata naturist" - asta daca preferi sa te tratezi singura.

Cei mai expusi gripei sunt in general copiii, persoanele in varsta sau cele cu un sistem imunitar mai slab. Cum virusul se transmite prin curenti de aer si aglomeratie in mod special, este discutabil in privinta administrarii vaccinului copiilor.
"Este recomandabil ca vaccinul sa fie facut de persoanele care interactioneaza cu o comunitate: adultii, copiii care merg la scoala, la gradinita sau au contact frecvent cu alti copii. Daca un copil sta mai mult acasa, este de preferat sa nu i se administreze vaccinul antigripal. Mai indicat ar fi sa se vaccineze adultii din preajma lui (parintii, rudele) si astfel sa se evite contactarea virusului de la un purtator", ne sfatuieste Alexis-Virgil Cochino, medic pediatru, asistent universitar UMF "Carol Davila", Bucuresti.

Pentru cadrele medicale si didactice, vaccinul antigripal este indispensabil. Gripa este deosebit de contagioasa si ar fi periculos atat pentru ei, cat si pentru copiii sau, dupa caz, bolnavii pe care acestia ii au in grija daca aceste cadre ar purta virusi gripali in timp ce intra in contact cu pacientii sau elevii.

Un vaccin antigripal costa aproximativ 30-40 de lei, dar poate fi si mai scump, in functie de furnizor.
Exista si cazuri in care este gratuit: pentru persoanele defavorizate, pentru adultii cu boli precum diabetul, cu varste inaintate, pentru copii cu evidente speciale (de exemplu cu boli dificile, precum hepatita).

Vaccinul se poate cumpara din farmacii, fara reteta. Administrarea vaccinului poate fi facuta de orice persoana autorizata: de medicul de familie sau de orice cadru medical mediu. Injectia se face la nivelul bratului, in partea de sus. Nu este dureroasa si nu provoaca alte reactii adverse, decat in cazul in care persoana este alergica la vreo substanta injectata, motiv pentru care este bine ca vaccinul sa fie facut dupa ce s-a cerut in prealabil sfatul medicului.

Vaccinurile au de obicei doua sau trei valente, adica protejeaza impotriva radacinilor virale din doua sau trei zone geografice. La noi in tara este foarte indicat sa se administreze un vaccin eficient impotriva radacinilor virale ce provin din Europa si Asia.
Este valabil mai ales in cazul persoanelor care traiesc in capitala si in alte orase mari, foarte circulate, unde se intersecteaza oameni din diferite tari, deci cu diferite afectiuni.

Nu uita ca vaccinul nu este suficient pentru a preveni gripa. Trebuie sa te ingrijesti mai atent ca in sezonul cald, sa mananci corespunzator (vezi si articolul "Aportul alimentar in sezonul rece"). Poti gasi mai multe despre remedii in articolul "Batalia cu raceala si gripa".
 

Comentarii (20)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • betti pe 13 Dec 2017, 08:51
    nu,multumesc

    nu vreau si nu-mi trebuie. Vor sa ne omoare incet slabindune sistemul imunitar si sa fim expusi la alte boli. Voi stiti cu ce fac vaccinul? Il fac ori cu embrion de la ou si ceea ce e chear prea mult ,s-ar putea sa-l faca din pui de gaina sau cu cap de maimuta. Deci sint impotriva! Trebuie doar sa va spalati pe miini decite ori e necesar.Eu asa fac!

    0
    0

  • geoline pe 22 Oct 2017, 17:10
    vaccinul antigripal contine un virus dezactivat

    eu de cate ori fac vaccinul antigripal fac si o forma atenuata de raceala la cateva zile (e testata chestia si pe mine si pe taica-miu)

    0
    0

  • BALAN MONICA pe 1 Dec 2008, 23:04
    vaccin antigripal

    Se poate administra acest vaccin copiilor sub trei ani? Medicul de familie spune ca se poate administra jumatate de doza iar cel pediatru nu recomanda vaccinarea sub aceasta varsta. Ce sa fac?

    0
    0

  • maria marica pe 27 Nov 2008, 23:20
    CANCER LA SAN

    ASI DORI SA STIU DAK TE DOARE SI MANA SI ITI AMORTESTE MEREU CA DE CATEVA ZILE NU MA SIMT BN LA BRAT

    0
    0

  • carageamihai pe 21 Nov 2008, 18:59
    gripa

    pina cind se poate face vaccinul antigripal?

    1
    0

  • Andraaaaa2010 pe 12 Nov 2008, 16:12
    Vaccin?!

    Acum 3 sapt jumatate am fost la doctorul de familie bine sanatoasa sa-mi iau o adeverinta pt sport. Daca tot m-a prins acolo mi-a facut si vaccinu antigripal. Era vinerea. Sambata si duminica nu am iesit din casa, iar luni dimineata nu am mers la scoala. De ce nu am mers la scoala? Pt ca ma trezisem cu o durere de cap de toata frumusetea care s-a trasformat intr-o gripa de toata frumusetea care nu mi-a trecut nici acum. Stand in casa, fara sa fie curent, frig si alte cele. Cam asa am patit in fiecare an dupa vaccinul antigripal am racit la un interval scurt de timp. Aveti grija cine il face, cand il face, ce tip de vaccin e si mai ales daca il tolerati.

    0
    0

  • gabitza89 pe 12 Nov 2008, 09:42
    despre sanatatea noastra

    eu nu sunt adepta pastilelor nici a vaccinelor...eu ma tratez naturist pentru ca de cele mai multe ori tratamentele medicamentoase au efecte secundare insa plantele nu ne fac niciodata rau ....pentru a face schimb de experienta in dmeniul sanatatii id meu este close_to_u_89.Va astept sa vorbim

    0
    1

  • aurora.tion pe 24 Oct 2008, 06:19
    vaccin antigripal

    e normal sa ai bratul rosu si sa doara la o zi dupa ce am facut vaccinul?

    0
    0

  • enachescu cristina pe 18 Oct 2008, 22:20
    vaccin anrtigripal

    Se face vaccinul antigripal si copiilor de un an?

    0
    0

  • ALEXY51990 pe 9 Oct 2008, 00:27
    vaccinul la copii pana in 3 ani

    vaccinul antigripal se face la copii sub 3 ani

    0
    0

  • ionescu natalia pe 5 Oct 2008, 10:07
    vaccinul antigripal

    Sunt total PRO! Iata de ce- pana acum sase ani, nu l-am facut, dar, in 2002, am calatorit langa cineva cu gripa, pe care i-am adus-o mamei, care a facut, bineinteles, o gripa urata de tot, am facut tratamente indelungate pt recuperarea dumneaei, deci, de atunci, facem amndoua vaccinul, mai ales ca dumneaei il primeste chiar gratuit. Pt mine costa 30 -35 RON, nu e chiar putin, dar am o garantie.

    0
    0

  • VIORICA pe 4 Oct 2008, 11:53
    cum ne ingrijim

    am fost si eu racita rau dar cu multe ceaiuri si paracetamol si aspirina ,frectii cu spirt m_am facut repede bine in 4-5 zile, timp in care am stat numai in casa, depinde de la persoana la persoana de cat de rezistenta este si cat de repede se va face bine,

    0
    0

  • dc_nu pe 3 Oct 2008, 23:08
    sistemul imunitar

    si tot pt raceala,intarirea sistemului imunitar mai fac de vreo 5 ani incoace o reteta pe care ne-o facea bunica,eu am crescut la tara,si anume catina cu miere de albina poliflora,se pune kg pe kg (bobitele de catina se sparg intr-un vas de plastic cu o lingura de lemn,in contact cu fierul se pierd unele proprietati)si se macereaza 2 sapt dupa care se consuma cite 3-4 linguri pe zi,incercati si nu veti regreta,am mai vazut reteta de ceva asemanator in formula as cautati si cititi,e f.buna pt mai multe

    0
    0

  • Rodica pe 3 Oct 2008, 17:16
    Antigripalul

    Sint cadru didactic,Imi fac vaccinul antigripal anual(cam de 10 ani).Am observat ca daca nu-l fac,sint bolnava din octombrie,pina in martie.Copiii de la gradinita fac gripa mai des,deoarece in colectivitatile mari acest lucru este posibil.Se-mbolnavesc pe rind,iar eu ,ori fac gripa,ori pot transmite altora.Asa ca,ma protejez,pt. a-i proteja si pe copiii din grupa mea.Il recomand tururor.Sanatate!

    0
    0

  • ady78 pe 3 Oct 2008, 15:26
    vaccin

    eu as fi interesata pentru fetita mea de 4 ani pentru ca raceste prea des dar mia fost frica sa-i fac . cred ca am sa il fac pana la urma .

    1
    0

  • cyclame50 pe 3 Oct 2008, 14:28
    multumiri

    foarte interesent ce am aflat despre vaccinul antigripal cu siguranta il voi face si eu cred ca e benefic

    0
    0

  • Laura pe 3 Oct 2008, 13:48
    vaccin

    eu fac de ani de zile vaccinul, acum am racit si astept sa imi treaca raceala sa pot face vacinu de anul acesta pt k e periculos sa il fac daca sunt racita

    0
    0

  • ely pe 3 Oct 2008, 11:48
    Vaccinul antigripal

    eu am facut in fiecare toamna vaccinul de 3 ani incoace si nu am mai racit deloc, nici macar sa imi curga nasul dar e adevarat ca nu mi-am cumparat un vaccin facut in romania ci unul facut in franta, olanda sau anglia...deci...eu sunt pro

    0
    0

  • loreley pe 3 Oct 2008, 10:51
    Vaccin

    Am constat din proprie experienta ca dupa ce am facut vaccinul, chiar daca am facut gripa, am facut o forma mult mai usoara, asa ca..... PRO !!!

    0
    0

  • ionicamaria pe 3 Oct 2008, 09:00
    vaccinul

    eu nu am facut niciodata acest vaccin deoarece am considerat k dak am deja virusul in corp imi facm mai rau. nu sunt impotriva lui

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod