7 semnale timpurii ale afecțiunilor hepatice

Afecțiunile hepatice pot fi ereditare (moștenite de la un membru al familiei), cauzate de toxine (substanțe chimice sau virusuri) sau de boli pe termen lung (ciroza), care îți pot afecta ficatul pentru tot restul vieții.
Ficatul ajută organismul să digere hrana, să absoarbă substanțele nutritive din alimente și să elimine toxinele. Fără acest organ, nu ai putea să trăiești. Iată câteva semnale timpurii ale afecțiunilor hepatice pe care ar trebui să le recunoști din timp!

Ce semne indică prezența afecțiunilor hepatice?


1. Icter


Icterul este cunoscut pentru faptul că îngălbenește pielea persoanei bolnave. Întregul corp, inclusiv unghiile și ochii în unele cazuri, capătă o nuanță galbenă. Acest lucru este cauzat în principal de creșterea nivelului de bilirubină, care este un pigment din bilă. Acest organ este esențial în procesul de digestie. Dacă ficatul are probleme de filtrare a toxinelor pe care le ingerează o persoană, fie prin tractul digestiv, prin piele sau prin sistemul respirator, bilirubina se va acumula în sânge, dând astfel culoarea galbenă pielii.

2. Abdomen inflamat


Ciroza, progresia gravă a afecțiunilor hepatice, cauzează acumularea de fluid în abdomen, deoarece albumina, proteinele din sânge și fluidul sunt reținute. Acest lucru poate face ca pacientul să aibă abdomentul inflamat.
În timp ce acumularea de lichid poate fi cauzată de numeroase afecțiuni medicale, ciroza hepatică este cea mai des întâlnită. Uneori, inflamarea poate avea loc și la nivelul gleznelor, deoarece lichidul acumulat este tras în jos în corp prin forțele gravitaționale.

3. Reflux de acid


Dacă suferi din ce în ce mai des de episoade de reflux de acid cu indigestie, cu sau fără vărsături, înseamnă că trebuie să faci mai multe investigații cu ajutorul unui specialist.

4.  Schimbare a culorii urinei


Deși schimbările de culoare pot fi indicatori ai mai multor probleme din organism, sunt adesea un semnal cheie al problemelor hepatice. Dacă te hidratezi în mod corespunzător, atunci urina ar trebui să aibă întotdeauna o culoare pală.
Cu toate acestea, din cauza icterului, creșterea nivelului de bilirubină se poate manifesta ca o culoare mult mai închisă a urinei. Un ficat care nu funcționează corect poate, de asemenea, să deschidă culoarea scaunului, să îl închidă spre negru sau chiar să provoace apariția sângelui în scaun.

5. Piele iritată


Iritațiile pielii care nu par a dispărea și evoluează într-o erupție cutanată reprezintă un alt semnal de alarmă al afecțiunilor hepatice grave. Iritațiile pielii apar din cauza lipsei fluxului de lichid din organism, care se manifestă cel mai des pe suprafața pielii în porțiuni îngroșate, care se cojesc, și mâncărimi. Bolile hepatice pot provoca și alte probleme ale pielii, inclusiv o îngălbenire generală a pielii și a membranelor mucoase (icter), înroșirea picioarelor sau a mâinilor și modificări ale tonusului și culorii pielii.
Aceste modificări pot duce la apariția unor zone neobișnuit de întunecate sau de luminoase ale pielii.

6. Diaree


În mod evident, acest simptom poate avea multe lucruri la bază, dar dacă devine o problemă constantă, ar putea fi din cauza unei funcții defectuoase a ficatului, deorece aceasta este esențială pentru sistemul digestiv al organismului.

Cum să îți detoxifiezi ficatul în mod natural?


Suc de sfeclă care stimulează funcția ficatului


Ingrediente
 
1 sfeclă
1 morcov
1 lămâie decojită
1 mână de pătrunjel

Mod de preparare

Adaugă toate ingredientele într-un blender, amestecă-le și bea sucul.

Suc verde pentru curățarea ficatului


Ingrediente

1/2 castravete
2 căni de varză kale
1 limetă decojită
1/2 lămâie decojită
1 cană de sfeclă elvețiană

Mod de preparare

La fel ca în rețeta anterioară, adaugă toate ingredientele într-un blender și amestecă-le până când obții un suc cu o textură omogenă. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod