Uita de insomnie!

Termenul "insomnie" presupune o lipsa completa a somnului, insa, de foarte multe ori, acest termen este folosit pentru a desemna incapacitatea unei persoane de a adormi, de a-si mentine starea de somn, de a se adanci din nou in somn dupa o trezire brusca sau o combinatie a tuturor acestor elemente. Aceasta afectiune este prevalenta in zilele noastre, din cauza stilului de viata, a programului de lucru agitat si a grijilor cotidiene permanente...

Simptomul care atrage atentia asupra insomniei este, de regula, dificultatea de a adormi. Ca atare, la persoanele care sufera din aceasta cauza pot exista schimbari in ceea ce priveste durata si calitatea somnului sau in stilul de a dormi. Pacientul poate suferi pierderi de memorie si/sau nu se poate concentra in timpul zilei, iar printre alte simptome se numara instabilitatea emotionala, lipsa coordonarii si confuzia.

Cauzele care duc la aparitia insomniei sunt multiple, iar printre cele mai obisnuite se numara tensiunea psihica, determinata de anxietate, griji, stres, ore de lucru suplimentare etc. Nu sunt de neglijat in acest sens nici resentimentele, mania, ura sau alte sentimente si emotii negative. Constipatia, mesele luate la ore tarzii din noapte, consumul excesiv de ceai si cafea, fumatul si faptul ca preferi sa te culci fara sa mananci sunt alte cauze care determina, in timp, insomnia.
Adesea, doar faptul ca iti este teama ca nu vei adormi este de ajuns pentru a te tine treaza.

Remedii naturiste impotriva insomniei

Vitamina B

Dintre toate elementele nutritive ale alimentelor, vitamina B are o importanta deosebita in tratarea insomniei, fiind vitala pentru o dezvoltare sanatoasa a sistemului nervos. Organismul care are carente de vitamina B pentru o perioada mai lunga de timp nu se va putea relaxa, iar pacientul nu va putea adormi in mod natural. Surse bogate in aceasta vitamina sunt cerealele integrale si nucile.

Salata verde

Salata verde contine o substanta care induce somnul, numita "lectucarium". Datorita calitatilor sale sedative, salata este extrem de importanta in tratamentul impotriva insomniei. Sucul acestei legume a fost asemanat, in ceea ce priveste efectul, cu actiunea sedativa a opiului, fara a avea insa efectul excitant al acestui drog.

Semintele de salata verde, folosite pentru prepararea unui decoct, isi aduc si ele aportul in combaterea insomniei - fierbe o lingura de seminte in jumatate de litru de apa, pana cand compozitia scade la o treime.

Lapte

Pentru persoanele care sufera de insomnie, este indicat urmatorul tratament zilnic - un pahar de lapte indulcit cu miere, consumat inainte de culcare.
Laptele actioneaza ca tonic si sedativ.

De asemenea, extrem de eficient in lupta impotriva insomniei este sa iti masezi talpile picioarelor cu lapte cald.

Branza dulce de vaca

Branza dulce de vaca este la fel de eficienta ca oricare dintre tratamentele mentionate anterior - pacientul trebuie sa isi maseze tamplele cu acest aliment care induce somnul.

Seminte de anason

Ceaiul din seminte de anason este calmant si ajuta insomniacii sa treaca peste noaptea grea. Fierbe 375 ml de apa intr-un ibric, dupa care adauga o lingurita cu seminte de anason. Timp de 15 minute, acopera ibricul cu un capac. Strecoara ceaiul si consuma-l fierbinte sau cald. Poti indulci ceaiul cu miere sau il poti imbunatati cu lapte dulce, fierbinte. Acest ceai se bea dupa fiecare masa sau inainte de a merge la culcare.

Miere

Mierea are actiune hipnotica si induce un somn profund. Toarna doua lingurite cu miere intr-o cana mare cu apa si bea acest amestec inainte de culcare. In general, copiii adorm foarte repede dupa ce au consumat miere.

Rauwolfia

Rauwolfia este o planta originara din India si Asia, fiind folosita in medicina populara pentru combaterea insomniei - este eficienta ca sedativ. Actiunea hipnotica a acestei plante este cunoscuta inca din antichitate.
Prima doza de Rauwolfia ii va permite pacientului sa adoarma fara probleme.

Pudra din radacina de Rauwolfia, in cantitate de 0.25 g pana la 0.5 g, poate fi administrata pacientului in combinatie cu un alt condiment, cum ar fi nucsoara, asigurandu-i acestuia un somn odihnitor o noapte intreaga. In cazul in care boala este cronica, este necesara administrarea unei doze de 0.25 g de doua ori pe zi, dimineata si seara, inainte de culcare.

O dieta echilibrata

Pentru a avea un somn neintrerupt si profund, este necesar sa intreprinzi cateva modificari ale stilului tau de viata. Exista numerosi factori care contribuie la numarul redus al orelor tale de odihna, factori pe care este recomandabil sa ii elimini.

Pentru pacientii afectati de insomnie, se recomanda o dieta fara sare, cat mai echilibrata, pentru un tratament eficient.

O astfel de dieta exclude produsele pe baza de faina alba, zaharul si produsele sale, ceaiul, cafeaua, ciocolata, bauturile pe baza de cola, alcoolul, mancarurile grase, prajite, precum si alimentele care contin aditivi.

Un stil de viata sanatos

1. Exercitiile fizice regulate din timpul zilei, precum si cele de seara, efectuate inainte de culcare, iti asigura orele de odihna necesare.
In cele mai multe cazuri de insomnie, yoga este de ajutor, deoarece confera pacientului relaxarea fizica si mentala de care are nevoie, indepartandu-l de grijile si problemele cotidiene.

2. Insomnia este un efort comun de eliminare a tuturor factorilor care determina stresul si, implicit, lipsa somnului. Pentru a reusi acest lucru, nu uita de activitatile sportive, de metodele de relaxare si tehnicile de meditatie care se pot dovedi de un real ajutor in acest sens.

Cultiva-ti arta de a face lucrurile pe indelete, in special activitati cum ar fi mancatul, plimbatul si discutiile purtate cu persoanele din jurul tau. De asemenea, extrem de important este sa limitezi ziua de lucru la 8-9 ore pe zi, timp de 5 zile pe saptamana. Nu uita sa iti gasesti sau sa iti intretii o pasiune, un hobby - petrece cateva ore pe zi cu acest lucru, relaxandu-te si simtindu-te bine. Inca un punct pe lista ta: evita sa iti impui teluri nerealiste...
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • b...mmm pe 9 Iul 2009, 01:07
    somnul fuge....

    da somnul cam fuge din cauza stresuluyi

    0
    0

  • mona pe 9 Iul 2008, 21:36
    insomniile

    am 35 ani,si sufar cam demult de insomnii.chiar daca sant fff bosita si simt ca pic de somn cand ma pun sa dorm imi trebuie cred ca o ora sa adorm.sau mai rau imi trec prin cap tot felul de ganduri de toata noaptea sant agitata si ma trezesc fff obosita.si cand vreau sa dorm de amiazi mi se intampla la fel.sant fff obosita si nu stiu ce sa fac sa reusesc sa dorm noaptea caci simt ca nu mai rezist.nu ma mai pot concentra ,uit dupa ce ma duc sa iau ceva si tot timpul imi este somn. ce-i se facut?

    7
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod