Totul despre leziunea herpetica

Chiar daca nu te-ai trezit niciodata cu o bubita mica la buza, este imposibil sa nu fi auzit de asa numitul herpes. Pe cat este de suparator, pe atat este de inestetic. Trebuie sa pleci la o intalnire, dar iti este jena de iubitul tau, sa te vada cu minunatia pe buza de jos, ai copil mic si-ti este frica sa-l saruti, pentru ca s-ar putea transmite infectia, este cea mai frumoasa zi din viata ta, ziua nuntii, dar dimineata ai descoperit ca pentru prima data ti-a aparut un herpes. Acestea sunt unele dintre problemele cu care te confrunti atunci cand ai aceasta infectie.

De fapt, lucrurile sunt mult mai complexe. Atunci cand ne referim la herpes, ne ducem cu gandul la herpesul bucal. Insa trebuie stiut ca herpesul este de mai multe feluri, si, mai mult decat atat, aceasta este o afectiune destul de serioasa, cu care nu este de glumit.

Studii realizate de americani arata ca populatia din SUA inregistreaza o crestere a numarului de persoane infectate cu virusul herpetic, mai ales la populatia tanara. Deocamdata, nu exista un tratament exact pentru aceasta afectiune, dar specialistii lucreaza la producerea unui vaccin impotriva ei.

Herpesul oral

Definitia medicala a termenului spune asa: herpesul este o boala cutanata acuta, caracterizata printr-o eruptie de vezicule mici, transparente, adesea grupate pe un fond rosiatic, si inconjurate de o areola rosie. Herpesul este produs de un virus din familia Herpesviridae: Herpex simplex 1 (HSV) sau Herpesvirus hominis (HVH).

Simptome

Daca nu te-ai confruntat niciodata cu aceasta problema, trebuie sa stii ca aceasta leziune nu apare neanuntata.
Asadar, daca ai furnicaturi in jurul buzelor, mancarime, iritare a gurii, dureri in jurul regiunii bucale, sa te pregatesti, pentru ca este posibil sa iti apara un herpes...

Cum arata? La inceput, apare o mica roseata care, mai tarziu, va fi acoperita de niste basicute mici, pline cu un lichid galbui. Foarte rar, se poate intampla sa ai si febra, 38-39 de grade Celsius. In momentul in care aceste mici vezicule se sparg, dispare si senzatia de usturime si de mancarime. Aceasta este etapa in care apare asa numita crusta, ultimul pas catre vindecare. Atentie, insa! Este absolut neindicat sa incerci sa rupi aceasta coaja, gandindu-te ca poate se va vindeca mai repede. In acest fel, nu vei face decat sa cresti riscul infectiei, complicand astfel situatia.

Exista si persoane care dezvolta acest virus fara sa aiba niciun simptom sau persoane care sunt infectate, dar virusul este inactiv.

Cum se transmite?

Pentru a afla care sunt caile de transmitere a herpesului bucal, am stat de vorba cu dr. Mihaela Frincu, specialist medicina generala. "Herpesul bucal se transmite prin contactul direct al persoanei infectate cu celelalte. In principal, prin sarut, prin saliva sau prin atingerea veziculelor cu lichid. Nu trebuie neglijate nici minimele masuri de igiena: nu trebuie imprumutate sub nicio forma periuta de dinti, paharul, tacamurile, batista sau prosopul". De foarte multe ori, se poate intampla ca insasi persoana infectata sa faciliteze raspandirea infectiei in propriul organism.


Herpesul genital

O alta forma de herpes este cel genital. Invinuiti de aceasta forma sunt virusii herpes simplex 2 sau herpes progenitalis. Herpesul genital este o afectiune contagioasa, care se transmite foarte usor prin contact sexual.

Multe persoane care sunt infectate cu acest virus nu prezinta niciun fel de simptom. Insa, daca acuzi dureri in zona genitala sau chiar aproape de anus, ai basicute pe coapse, fese sau la nivel inghinal, este bine sa-ti faci un control, pentru ca s-ar putea sa ai un herpes genital.

Alte simptome care pot aparea sunt febra, durerile musculare sau probleme la urinare. Oricine are o viata sexuala activa se poate infecta. De asemenea, in timpul nasterii pe cale naturala, mama infectata poate transmite virusul noului nascut.

Cum poti preveni infectarea?

Daca ai o viata sexuala activa, cel mai bine este sa folosesti prezervativul. Chiar daca partenerul tau nu prezinta simptomele bolii, discuta cu el si convinge-l ca aceasta este cea mai sigura metoda, si nu numai impotriva herpesului genital.

In ceea ce priveste sexul oral, fereste-te cat poti de mult sa-l practici cu o persoana infectata. De asemenea, comunicarea este foarte importanta. Intreaba-ti partenerul daca a avut vreodata probleme de acest gen. Sau, daca tu ai trecut prin asa ceva, nu te ascunde, marturiseste-i, pentru ca nu este o rusine.

Sarcina si herpesul genital

Daca ai un herpes genital si esti insarcinata sau intentionezi sa faci un copil, cel mai bine este sa-ti informezi medicul curant despre aceasta problema.
Astfel, poate sa-ti recomande un tratament impotriva acestei afectiuni, in asa fel incat sanatatea celui mic sa nu fie pusa in pericol.

Mai mult decat atat, medicii sfatuiesc ca in acest caz sa se recurga la nasterea prin cezariana, astfel riscul de transmitere este redus considerabil. Pe cat posibil, protejeaza-te daca esti in una dintre aceste situatii, mai mult decat ai facut-o pana acum.

Herpes zoster sau zona zoster

O alta forma de herpes este herpes zoster sau, cum este cunoscut, zona zoster. Conform dictionarului medical, reprezinta o dermatoza acuta produsa de un virus neurotrop identic cu cel al varicelei. Zona zoster este caracterizata printr-o eruptie unilaterala de vezicule pe fond eritematos, dispusa in grupe (buchete) pe traiectul unui nerv senzitiv. Dureri de tip nevraligic preced si insotesc eruptia si persista mult timp dupa vindecarea regionala.

Zonele cel mai frecvent afectate de aceasta infectie sunt zona intercostala, oftalmica si cervicala. Primele simptome ale bolii sunt febra si arsuri in zona in care vor aparea, binecunoscutele de acum, vezicule cu lichid. Exista si cazuri, asa cum am vazut si la celelalte forme, cand persoana infectata nu prezinta niciun simptom, in special atunci cand herpesul se instaleaza in zona axilei.

Daca suferi de aceasta boala, iti poti da seama cu siguranta despre ce este vorba, pentru ca este singura forma de herpes care prezinta eruptie unilaterala si acopera strict teritoriul unui nerv.
De asemenea, acest tip de afectiune prezinta o serie de episoade dureroase greu de suportat, uneori combinate cu transpiratii si dureri de cap.

Pot aparea complicatii?

Zona zoster este o forma herpetica ce poate dezvolta o serie de complicatii. In special, in cazul formei oftalmice, pe langa episoadele dureroase, mai pot fi afectate corneea, retina sau chiar nervii motori ai ochiului, care duce, cu siguranta, la paralizie oculara.

De asemenea, poate exista riscul ca persoanele cu sistemul imunitar foarte scazut sau cele care sufera de alte boli precum leucemia sau SIDA, sa dezvolte o infectie cu atingerea viscerelor, necroza hemoragica sau meningoencefalita. Dupa ce pacientul s-a vindecat, poate ramane cu sechele in urma infectiei cu herpes zoster. Poate prezenta dureri in zona in care au fost instalate veziculele, dureri care, de cele mai multe ori, nu pot fi indepartate cu analgezice.

Ca o concluzie la cele spuse mai sus: daca ai avut pana acum orice fel de herpes, trebuie sa stii ca, o data ce ai fost infectata, virusul ramane in stare latenta in organism. Oricand poate aparea un alt episod herpetic, iar daca acest lucru s-a produs, nu ezita sa vorbesti cu medicul tau curant.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihai pe 8 Nov 2011, 22:48
    herpes genital recurente lunare

    Am aceasta problema de cateva luni. in care aparea si de 2 ori pe luna ,tratamentul care a dat rezultat in cazul meu (nu a mai aparut de 1 luna si ceva)este gheara matei +l-lysine(1 capsula din fiecare de 3 ori/zi) si HEZOGEL ,va recomand cu incredere aceasta crema care are rezultate optime.stopeaza mancarimile,usturimile si cicatrizeaza foarte rapid leziunile.

    0
    0

  • Viorica pe 9 Mar 2009, 15:02
    zona zoster.

    Poate recidiva zona zoster la un an distanta si in acelasi loc?

    1
    6

  • robert pe 8 Aug 2008, 21:04
    zona zoster

    poate zona zoster recidiva si virusul se poate localiza pe os?

    0
    5

  • zina pe 3 Iul 2008, 19:51
    atrofie vaginala si pata pe col

    buna, nu7 stiu ce sa fac de citiva ani ma chinui cu o problema care numi da pace, adica atrofie vaginala si pata pe col datorata unei cauterizari nefacuta cum trebuie acum vreo 9 ani, miam facut si biopsie si coloscopie si pap am urmat fele de fel de tratamente iar ultima a fost ovule colphotrofin, dar tot ma deranjeaza ma ustura, ma frige. am uitat sa spun ca am 46 ani si sint la menopauza de 2 ani.analizele ies bune, stie cineva care sa mai confruntat cu asa ceva cei de facut?mi sa mai spus ca treb sa ma operez de un medic, altu zice ca nu trebuie cai o pata mica nici nu stiu ce sa mai cred dar problema e ca nu ma simt bine.multumsc

    1
    0

  • ANKH pe 26 Iun 2008, 11:00
    herpes catamenial

    Buna! Si eu am de cativa ani problema aceasta, dar de cateva luni nu mi-a mai reaparut herpesul inainte de ciclu, semn ca probabil stau mai bine cu imunitatea. Dar, cum spuneam, timp de cativa ani, pana de curand, acest herpes ma anunta ca trebuie sa-mi vina ciclul menstrual. Acest tip de herpes care apare inainte de ciclu se numeste catamenial. Dati cautare pe google si veti gasi multe link-uri dintre care am selectat eu 3 si vi le transmit mai jos. 2 sunt cu descrierea herpesurilor si cu referiri la cel catamenial, iar unul prezinta si un tratament homeopat + naturist, pe care eu nu l-am urmat dar daca imi va aparea din nou il voi incerca. Sanatate multa! http://www.medfam.ro/books/infectioase/herpes%20simplex.htm http://www.univermed-cdgm.ro/dwl/BiCapIII.pdf http://www.naturaplant.ro/raspuns.php?ID=4249

    2
    0

  • monica s. pe 17 Iun 2008, 19:10
    herpes

    Si eu am herpes pe o fesa, si la fel ca la tine Geta imi apare inaintea ciclului menstrual. Netratat am facut herpes zoster. Am ajuns la medic si mi-a dat sa fac tratament cu isoprinosine 3 cap./zi timp de doua luni, iar in momentul reaparitiei leziunii 1 cap./zi brival 5 zile. Cel mai bine este sa ajungi la medic pt. ca un astfel de tratament nu se poate lua dupa ureche.

    4
    0

  • lora pe 28 Mai 2008, 16:54
    herpes genital,pt cioco

    din pacate,herpesul reprezinta un virus.el mereu va ramane in organismul purtatorului,insa va aparea numai atunci cand imunitatea este slabita.singura cale de a tine sub control acest virus este propria imunitate.pt a preveni aparitia herpesului trebuie sa urmezi tratamente pt imunitate (sirop viusid,si altele,)pe care ti le poate recomanda si doctorul de familie

    0
    0

  • cioco pe 27 Mai 2008, 08:45
    herpes genital

    Buna ziua,si eu am aceasta problema, herpes genital,imi iese frcvent. o data la 2,3 sapt,nu stiu ce sa fac imi puteti spune si mie cum pot sa scap definitiv de el?va roooggggg.

    0
    0

  • diaconu geta pe 23 Mai 2008, 10:10
    herpes

    Buna ziua, Si eu am aceasta problema, imi apare pe fese la o perioada de 3 luni inainte de a-mi veni menstruatia. Daca cineva s-a confruntat cu aceasta problema rog sa ma informati si pe mine ce tratament se foloseste. Mentionez ca nu am fost la medic ptr. aceasta problema. Eu folosesc exoderil si imi trec cam in jur de 3 zile.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod