Sigur are vederea buna?

Tulburarile de vedere la copil sunt greu de depistat. El nu se plangeniciodata ca nu vede bine. Preocupa-te din vreme de sanatatea ochilorlui si fii atenta la semnele care pot trada un defect de vedere.

Este bine sa stii ca tulburarile de vedere netratate la timp se corecteazamai greu sau chiar deloc. Cand il duci la un prim consult oftalmologic? Cetulburari de vedere pot aparea inca de la varste fragede? Noi iti venimin ajutor oferindu-ti raspunsuri la cateva dintre intrebarile care cusiguranta te framanta.

Cand il duci prima oara la oftalmolog?
Un prim control se efectueaza la nastere, pentru depistarea precoce acataractei sau a glaucomului congenital. Apoi, neaparat, la varsta de3 ani copilul trebuie vazut de un specialist oftalmolog, pentru a fidescoperite la timp eventualele tulburari. In primii ani de scoala suntnecesare controale regulate chiar daca nu sunt probleme.

Ce tulburari de vedere pot aparea la copil?
Strabismul si ambliopia
Parintii se impacienteaza cand observa ca ochii copilului nu privesc inaceeasi directie.
Acesta este strabismul, o tulburare ingrijoratoare nudoar din punct de vedere estetic. Copilul care are strabism si nu estedus la timp la un specialist isi poate pierde vederea la un ochi. Cum eposibil asta? Strabismul afecteaza vederea in relief, dar problema majoraapare din cauza ca un ochi este deviat iar copilul are tendinta sa vadadublu. Daca afectiunea nu este depistata si corectata rapid, dupa o vremecreierul va anula imaginea primita de la ochiul deviat. Intrucat doarochiul sanatos este "pus la treaba", copilul risca sa piarda vedereaochiului deviat (ambliopie). Depistate la timp, strabismul si ambliopiapot fi corectate. Atentie! Strabismul nu se corecteaza decat pana lavarsta de 6 ani. Tratamentul consta in purtarea de ochelari si acoperireaochiului care vede bine, pentru a forta copilul sa foloseasca ochiul cudeficienta.

Miopia
In miopie vederea la distanta este slaba.
Apare rar la copiii de varstamica, fiind mai frecventa la copiii mai mari si la adolescenti, mai alesdaca cineva din familie sufera de miopie (in foarte multe cazuri miopiase mosteneste).

Hipermetropia
Este tulburarea de vedere care impiedica vederea clara a lucruriloraflate in apropiere. Este foarte frecventa la copii.

Astigmatismul
Se traduce prin vederea unor linii mai clare decat a altora.

Nu uita! Defectele de vedere amintite nu pot fi prevenite - apar pe fondgenetic - dar se corecteaza prin purtarea de ochelari potriviti. Cucat tratamentul se aplica mai din vreme, cu atat rezultatele sunt maibune. Orice intarziere a diagnosticarii corecte si a tratamentului adecvat(ochelari, acoperire, exercitii, uneori operatie) poate condamna copilulla un handicap vizual definitiv. Sunt situatii in care copilul are unviciu de refractie la un singur ochi, fara a avea strabism, si atunci doaroftalmologul poate depista viciul, prin control la varsta de 3 - 4 ani.

Semne care trebuie sa te alarmeze
Copilul care prezinta un defect de vedere nu se plange niciodata ca vedeprost sau ca nu vede cu un ochi.
De aceea este bine sa il controlezi latimp, pentru a depista orice neregula. Unele semne pot indica existentaunei tulburari de vedere:
Se plange de dureri de cap;
Isi "strange" ochii pentru ca, zice el, "asa vad mai bine";
Se freaca frecvent la ochi: acesta ar putea fi semnul unei afectiunioculare (o alergie locala, de exemplu) sau ar putea fi un tic, pur sisimplu, pe care il face cand ii este somn sau cand este certat;
Sta prea aproape de televizor sau isi "lipeste" nasul de carte. Nu esteun semn neaparat ingrijorator, dar daca si dupa ce i-ai facut de catevaori observatie procedeaza la fel, este clar ca nu vede bine la distanta;Nu-i plac jocurile cu mingea si nu participa la acestea: probabil nuapreciaza bine distantele.

Ochelarii pentru copii seamana cu cei pentru adulti, dar sunt mai mici,iar unii au brate cu arcuri.
Se gasesc in majoritatea centrelor deoptica.

Adrese utile
German Optik Co. Int. SRL - Bd. Unirii, nr. 17-19; Bd. Decebal nr.18,bl. S4
OFTAPRO - Bd. Pache Protopopescu nr. 56
Monona Group Trading - P-ta Lahovari nr. 1 (incinta Spitalului deoftalmologie)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod