Sănătate: Cum recunoşti menopauza? 8 modificări ale corpului

Bufeurile se asociază cu o senzație de sufocare și produc o stare marcată de disconfort. La debut, ele survin mai ales pe timpul nopţii.

Menopauza nu este o boală, este un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile. Din punct de vedere etimologic, termenul „menopauză” își are originea în limba greacă (menos=hemoragie, pausa=sfârșit) defininând finalul menstruației. Din punct de vedere fiziologic, menopauza se caracterizează printr-o deficiență permanentă și ireversibilă de hormoni estrogeni.

Organizația Mondială a Sănătății stabilește diagnosticul de menopauză după minim 12 luni de amenoree (lipsa menstruațiilor).

Menopauza definește o întreagă etapă biologică din viața femeii, marcată de declinul funcțiilor genitale (epuizarea rezervei ovariene) și pe parcursul căreia se trece de la etapa de reproducere la cea de senescență.

Menopauza se instalează între 40 și 55 de ani. În România, vârsta medie de apariție a menopauzei este de 49 de ani. Când apare înainte de 40 de ani menopauza poate fi considerată precoce, iar după 55 de ani, tardivă. După modalitatea de instalare, menopauza poate fi naturală sau artificială (dupa o intervenție chirurgicală).

Cum recunoaștem menopauza?


Din cauza absenței definitive a hormonilor estrogeni, femeia poate prezenta o serie de tulburări somatice și psihice care pot genera anumite tulburări comportamentale. Tabloul clinic al femeii aflată la menopauză cuprinde anumite manifestări caracteristice:

1. Amenoreea (absența menstruațiilor)

 

2. Tulburări neurovegetative.
Bufeurile

Se manifestă printr-o senzație brutală de căldură la nivelul porțiunii superioare a corpului (cap, gât, torace), însoțită de transpirații abundente și roșeață. Bufeurile se asociază cu o senzație de sufocare și produc o stare marcată de disconfort. La debut bufeurile survin mai ales noaptea, putând provoca insomnii și astenie importantă, apoi apar și ziua mai ales după efort sau mese. Durata medie este de 2-3 minute și se pot întinde pe o perioadă de 1-5 ani. Din punct de vedere fiziopatologic, bufeurile reprezintă un dezechilibru dintre hipotalamus (centrul de comandă al sistemului hormonal și al reglării temperaturii) și ovare.

3. Simptome generale polimorfe.
Amețeli, cefalee, mialgii, artralgii.

 

4. Tulburări genito-sexuale

Carența estrogenilor produce o uscăciune a mucoasei vaginale care poate conduce în timp la o subțiere a pereților vaginali și la o atrofie vulvara. Aceste modificări pot cauza disconfort și dureri la contactul sexual. Infecțiile urinare și vaginale sunt mai frecvente. Sânii suferă modificări atrofice.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Velican Lia pe 12 Aug 2016, 15:24
    Informare

    Buna ziua ! Imi cer mii de scz pt ca imi permit sa va deranjez cu o intrebare : Am 46 de ani , si am avut un ciclu menstrual regulat la 28 de zile de cand ma stiu , nu am fost niciodata insarcinata . M-am casatorit pt prima data in viata mea la varst de 44 ani si mi-am dorit sa am un copil insa din pacate nu am ramas gravida niciodata . Acum , insa nu stiu ce s-a intamplat cu mine trebuia sa imi vina ciclul pe data de 16 iulie 2016 insa nu mi-a mai venit .M-am gandit la toate posibilitatile sa fiu la menopauza , insa nu am simtomele de bufeuri s-au oboseala etc, ba mai mult sanii s-au marit si ma dor am avut niste greturi insa nu matinale , pofte . Insa cand am mers la medicul de familie si m-a consultat , prima data dumneaeii mi-a zis ca sunt gravida si am facut si un test de sarcina , insa acesta a aratat ca este negativ . Va rog din suflet sa imi da-ti un sfat ... Va multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod