Isteria radiaţiilor: 8 complicaţii date de iodura de potasiu

Ministerul Sănătăţii avertizează cu privire la administrarea iodurii de potasiu, substanţa care protejează împotriva radiaţiilor. Potrivit specialiştilor, aceste pastile sunt inutile, deoarece nu conţin suficient iod şi mai mult te expun la complicaţii.

Ministerul Sănătăţii avertizează cu privire la administrarea iodurii de potasiu, substanţa care protejează împotriva radiaţiilor. Potrivit specialiştilor, aceste pastile sunt inutile, deoarece nu conţin suficient iod şi mai mult te expun la complicaţii.

Isteria radiaţiilor a cuprins şi ţara noastră, românii luând cu asalt farmaciile în căutarea iodurii de potasiu care să-i protejeze de radiaţii. "Avem cereri, dar degeaba. Pentru noi ar fi fost bine să putem lua aceste pastile, pentru că ne-ar creşte vânzările, dar depozitele sunt goale. Nu ne-au trimis nimic. Există iodură de potasiu numai la Cernavodă", a declarat un angajat al unui lanţ de farmacii, citat de Mediafax.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii, România nu este afectată de creşteri ale radiaţiilor cu provenienţă din Japonia, iar administrarea preventivă a iodului non-radioactiv este recomandată medical numai în momentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv.



„Concentraţii semnificative de poluant radioactiv nu pot ajunge în România"
, dă asigurări şi premierul Emil Boc. Şi Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) ne asigură că norul poluant radioactiv din Japonia nu are cum să ajungă în România. „Distanţa dintre Japonia şi România este suficientă ca dispersia acelui nor de poluant să fie atât de puternică încât să nu ajungă concentraţii semnificative", a precizat Ion Sandu, directorul ANM pentru cotidianul Adevărul.

 

 

Cum funcţionează iodura de potasiu?


Prin administrarea pastilelor cu iodură de potasiu se protejează glanda tiroidă care are tendinţa de a acumula iodul radioactiv. Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către aceasta.

Se stimulează astfel eliminarea iodului radioactiv din organism prin funcţiile naturale ale corpului şi se reduce riscul de cancer tiroidian.

 

 

Pastilele cu iodură de potasiu sunt inutile acum


Ministerul Sănătăţii atrage atenţia populaţiei că nu se justifică un consum al tabletelor de iodură de potasiu, fără  indicaţie medicală şi în absenţa expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv. De asemenea, achiziţionarea, în aceste zile, a tabletelor de iodură de potasiu din circuitul farmaceutic deschis, este inutilă deoarece acestea nu conţin iod suficient pentru blocarea tiroidiană.

Mai mult, există persoane pentru care terapia este nerecomandată, după cum se arată în Ghidul personal pentru locuitorii din zona CNE Cernavodă.

Astfel că nu este indicat să iei pastile cu iodură de potasiu dacă:

  • suferi de hipersensibilitate (alergie) la iod;
  • suferi de dermatită herpetiformă;
  • suferi de iododerma tuberosum;
  • suferi de penfigus vulgar;
  • suferi de miotonie congenitală;
  • suferi de vasculită cu deficit de complement.


De asemenea, persoanele care suferă de disfuncţii tiroidiene, astm bronsic, insuficienţă cardiacă, disfuncţii renale sau boli autoimune trebuie să ia tablete cu iod numai la recomandarea medicului.

Consumul de tablete fără indicaţia medicului comportă riscuri şi pot cauza următoarele efecte adverse sau complicaţii:

1. Gust metalic

2. Greţuri şi vărsături

3. Tulburări gastrice

4. Diaree

5. Erupţii cutanate

6. Iritabilitate

7. Palpitaţii

8. Intoxicaţie „voluntară” cu iod.


În caz de necesitate, Ministerul Sănătăţii va realiza procesul de administrare preventivă a iodului non-radioactiv "în mod organizat, în funcţie de recomandarea personalului medical", se anunţă în comunicatul de presă emis.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aylin pe 8 Apr 2011, 15:42
    AJUTOR ! AM NEVOIE DE UN SFAT MEDICAL !!

    Sunt in China, Beijing si de 10 zile iau iodine (Cydiodine se cheama) si ma simt foarte rau... am deranjamente intestinale, greturi, varsaturi ( am varsat o data dar de atunci am greturi f mari , nu pot manca nimic).... Nu stiu exact situtia radiatiilor in China, dar de frica, am luat iodine de la farmacie si ma simt rau.. E drept ca mai am si alte afectiuni de la care ma simt rau( endometriuoza ) dar totusi, ma simt ca radiata ... Am varsat dupa ce am facut o radiografie la coloana, acum o saptamana si de atunci imi e groiaznic de rau... Ce sa fac ? Imi e teama de radiatii, dar tebuie sa opresc adminstrarea de iodine daca am reactiile astea ??? Aici prea putin se vb despre radiatii, guvernul chinez nu spune multe , mai nou am auzit ca situatia reala a radiatiilor din Japonia.nu se stie decat acolo... nici guvernul japonez nu spune realitatea.... Astept un e-mail de la cineva care are cunostinte medicale referitor la iodine si radiatii , va rog ajutati-ma ! aylin.zhang@yahoo.com

    0
    0

  • pop alina pe 23 Mar 2011, 15:16
    anunturi tarzii

    Eu cred ca atunci cand o sa anunte ei sa luam iod...va fi prea tarziu. Daca se ia in soza zilnica de 0.4mg...nu face nimic rau...Nu am luat si in scoala? Si? Astea sunt asa...

    1
    0

  • eu pe 23 Mar 2011, 11:03
    romana

    nu stie nici macar sa scrie corect romaneste, dar "recomanda cu caldura pastile" ?!!!

    1
    1

  • varvara ionita pe 23 Mar 2011, 09:26
    iradieri,,

    f,frumos,din,partea,doamnei SERBAN,,ptr,,sfaturi,,,,merci,,mult,,,sanatate,,,cordialment,,,

    2
    0

  • SERBAN MARIA pe 23 Mar 2011, 04:09
    tratazate contra radiatilor natulral

    BUNA ZIUA , AS DORI SA VA RECOMAND CU CALDURA INPOTRIVA RADIATIILOR , MICRO ALGE MARINE ,http://www.microalge-imune.webs.com/ NUCI CARE CONTIN 100/ LA SUTA IOD , CEAI DE FRUNZE DE NIUC, ULEI DE CATINA , VI LE RECOMAND CU TOATA INCREDEREA, FITOTERAPEUT SERBAN MARIA NR TEL 0721746530

    6
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod