Histerectomia

Reprezinta ablatia chirurgicala a uterului, in totalitate saupartial. Aceasta interventie grea tinde sa fie inlocuita de tratamentemai putin radicale.
Reprezinta ablatia chirurgicala a uterului, in totalitate saupartial. Aceasta interventie grea tinde sa fie inlocuita de tratamentemai putin radicale.

Exista diferite forme de histerectomie, mai mult sau mai putin radicale,in functie de boala in cauza.

Indicatii
Histerectomia este indicata in urmatoarele cazuri:
- fibrom uterin (tumora benigna a uterului): histerectomia nu esteindicata decat daca fibromul antreneaza complicatii (hemoragii repetate,compresia organelor din vecinatate, dureri in micul bazin);
- menstruatii foarte abundente si prelungite (menoragii): independentde disconfortul pe care il produc, sangerarile importante pot provocao carenta de fier responsabila de anemie. Daca aceste tulburari nu suntrezolvate printr-un alt tratament, poate fi indicata histerectomia;
- prolapsul genital (uterul cade in vagin): daca prolapsul este foartepronuntat, se indica histerectomia;
- cancerul de corp uterin (sau cancer de endometru, mucoasa care tapeteazafata interna a uterului) si de col uterin: histerectomia este insotitasi de ablatia ganglionilor limfatici din vecinatate;
- endometrioza (prezenta de fragmente de mucoasa uterina, sau endometru,in afara localizarii normale): interventia nu este indicata decat dacadurerile persista dupa alte tratamente si daca nu se mai doreste osarcina;
- cancerul de ovar: in general se efectueaza imediat histerectomie totalacu ablatia anexelor (trompe uterine si ovare).

Diferitele tipuri de histerectomie

Histerectomia totala. Consta in ablatia corpului si a coluluiuterin. Daca este necesar, se scot si ovarele si trompele (anexectomie).

Histerectomia subtotala. Chirurgul extirpa corpul uterin, darconserva colul uterin.
Aceasta interventie partiala permite conservareatotala a profunzimii vaginului. Totusi, ea este rar practicata in cadrultratamentului pentru cancer genital, deoarece exista riscul de aparitiea unui cancer de col.

Histerectomia largita. Practicata frecvent in caz de cancer,aceasta interventie consta in ablatia uterului, a colului uterin,a tesuturilor care inconjoara ureterele, a ganglionilor limfaticidin vecinatate si a unei portiuni din vagin. Daca este necesar, suntindepartate si ovarele si trompele uterine. Dupa o histerectomie, femeianu mai poate avea copii; ea nu mai are menstruatii si, in consecinta,nu mai are nevoie de contraceptie.

Tehnica si desfasurare


Interventia se poate practica pe cale abdominala (interventie chirurgicalaclasica) sau, de cate ori este posibil, pe cale vaginala, datoritaavantajelor acestei abordari: risc operator mai mic, convalescentamai scurta. Pentru histerectomia abdominala, se face o incizie inpartea inferioara a abdomenului. In histerectomia vaginala, uterul sicolul sunt scoase printr-o incizie efectuata in portiunea superioaraa vaginului. Histerectomia este efectuata sub anestezie generala sinecesita spitalizare de o saptamana, in cazul celei abdominale, si de3-5 zile in cazul interventiei pe cale vaginala.

Convalescenta


Durerea si sensibilitatea din abdomenul inferior sunt importante catevazile. Convalescenta dureaza intre trei si sase saptamani, timp in caretrebuie evitate eforturile excesive - se recomanda totusi o activitateminima (de exemplu, mersul pe jos).
Pot sa existe sangerari vaginale lainceput. Daca au fost extirpate ovarele, femeile pot prezenta bufeuri,diminuarea apetitului sexual si pot avea o faza de depresie. Variatiilehormonale bruste explica in parte aceasta stare si, in acest caz,tratamentul de substitutie poate remedia efectele secundare aleinterventiei. Contactele sexuale pot fi reluate la aproximativ o lunadupa operatie.
Ablatia ovarelor la femeile tinere poate antrena menopauza precoce,deoarece inceteaza producerea de estrogeni si progesteron. In generalse recomanda ca pacientele sa efectueze hormonoterapie de substitutiepentru a contracara efectele declansarii brutale a menopauzei.

Ablatia trompelor si a ovarelor


Anexectomia, ablatia uneia sau a ambelor trompe uterine si a ovarelor,este efectuata pentru tratarea unei infectii grave a trompelor sau aovarelor, a cancerelor de ovar si de uter. Ablatia unui ovar si a uneitrompe nu duce la sterilitate. Anexectomia bilaterala (ablatia ovarelorsi a trompelor) este urmata in general de tratament hormonal (terapie desubstitutie hormonala). In unele cazuri, la femeile de peste 45 de ani,histerectomia este completata sistematic prin anexectomie.

Consecinte psihologice


Dupa o histerectomie, pot sa apara depresie si absenta a dorinteisexuale. Daca nu au fost scoase ovarele, aceste reactii reprezinta maimult o angoasa legata de efectele histerectomiei decat consecinte fizicesau hormonale ale interventiei.
Temerile cele mai frecvente sunt:
- teama de a imbatrani rapid sau de a-si "pierde" feminitatea;
- teama de a nu mai avea placere sexuala. Dupa perioada de convalescenta,majoritatea femeilor traiesc aceeasi placere sexuala ca inainte;
- teama de ingrasare. Nu exista nici o legatura directa intrehisterectomie si cresterea in greutate.

Supravegherea psihologica inainte si dupa interventie poate ajuta laeliminarea acestor temeri. Daca medicul discuta cu pacienta inainte deinterventie despre eventualele consecinte ale operatiei, tulburarilepostoperatorii sunt semnificativ mai reduse.

Informatii furnizate de www.raobooks.com din cartea "Viata Sexuala", aparutala Editura Rao

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde potiachizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflatin paginile Eva.ro.
 

Comentariile 1-50 din 220

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Angi pe 1 Oct 2016, 23:17
    Grup de sustinere

    Pentru toate femeile care au trecut sau urmeaza sa treaca prin histerectomie, acum avem propriul nostru grup: http://www.histerectomie.ro/forum/index.php

    1
    0

  • lidia pe 8 Mai 2014, 15:55
    neoplasm col uterin

    Buna ziua , mama mea a fost diagnosticata cu neoplasm col uterin (carcinom necheratinizat scrie pe buletinul de la biopsie) as dori toate persoanele care au trecut prin asa ceva, sa-mi scrie la urmatoarea adresa:lidiagrigore26@yahoo.com

    0
    0

  • selena pe 21 Dec 2013, 23:33
    histerectomie totala interaxiala

    Eu am nascut normal acum doua veri, insa din cauza hemoragiei puternice a trebuit sa fiu operata de urgenta si mi s-a scos uterul. Acum, dupa un an jumate, inca ma doare burta jos la urinare, cand ridic ceva greu. si dupa contactul sexual.

    0
    2

  • adinaj88 pe 16 Sep 2013, 10:23
    fibrom uterin

    Mi se pare incredibil ca primul in lista de indicatii este fibromul uterin, cand el se poate trata in majoritatea cazurilor minim invaziv. Doar fibroamele foarte mari se opereaza, asta in strainatate, cel putin. La noi ginecologul te trimite direct la operatie, nici nu ti mai spune ca poti sa faci embolizare, si ca ti pastrezi uterul. Recuperare mult mai rapida, fara efectele secundare care apar dupa histerectomie. Mama mea a factu histerectomie acum cativa ani, iar anul trecut am descoperit si eu ca am fibrom. Dar in niciun caz nu voi merge la cutit!

    6
    3

  • DRAGAN OLIVIA pe 10 Aug 2013, 18:34
    Histerectomie totala cu anexetomie bilaterala

    Buna seara. Am 47 ani si sunt operata de 5 saptamani. Am avut o multime de noduli fibromatosi si polipi uterini. Operatia in sine este grea dar daca ai puterea fizica si mai ales morala o treci cu bine. Sunt durerile postoperatorii ( 3 zile critice), sunt neplacerile cauzate de intrarea in menopauza, sunt conditiile jalnice din spital dar multumesc din suflet doamnelor doctor Neag si Faibis de la Spitalul de urgenta din Petrosani care m-au operat si acum ma simt foarte bine. Daca respectam regimul alimentar, evitarea efortului fizic excesiv ( operatia impune niste limite ), si medicatia indicata totul e bine. Dar..... nu am stat prada deznadejdii, am facut multa miscare( m-am ridicat din pat imediat dupa operatie ), am gandit pozitiv, si nu am luat nici un tratament hormonal. Totul tine de vointa si puterea noastra de a trece cu bine si de a ignora lucrurile marunte care ne deranjeaza. Nu conteaza unde te operezi , conteaza sa ai incredere in mainile caruia iti pui viata. Fiti tari si veti trece mai usor peste toate. Sanatate.

    5
    1

  • marilena pe 23 Mai 2013, 16:37
    probleme uterine la menopauza

    Buna ziua.Mama mea are 58 de ani si in urma unor sangerari minore la contact a facut un papanicolau care a iesit stadiul 3 de celule scuamoase iar in uter apare o ormatiune de 7 milimetri.I-au ost recoltate 2 probe una din uter care e de culoare rosie si una din col care este imaculata,Doctorita spune ca nu vede un col cu probleme ci ca este un col curat dar pt ca papa.n a iesit asa a decis sa trimita la biopsie o proba si din col.Intrebarea mea este daca e posibil sa fie ceva grav gen cancer in uter iar colul sa fie fara probleme.Va multumesc anticipat.

    11
    2

  • a pe 12 Mai 2013, 15:21
    Informeaza-te!

    In cazul in care histerectomia este recomandata din cauza fibroamelor uterine sa stiti ca sunt si alternative. www.ramaifemeie.ro

    6
    2

  • alina dorin pe 9 Apr 2013, 16:19
    histerectomie

    buna,sunt alina si acum 2 saptamani am avut o operatie de histerectomie cu conservarea anexelor.de 2 zile am o scurgere maronie si nu stiu daca e normal.daca a mai trecut cineva prin aceeasi situatie,i-as fi recunoscatoare pentru un raspuns

    19
    0

  • mariana pe 15 Mar 2013, 15:12
    pentru maria- contact Bratila

    Buna maria, Spuneai ca ai fost operata la euroclinic de dct bratila. te rog daca-mi poti spune cum sa iau legatura cu dlui si ce bani imi trebuie, ptr dlui si anestezist. te rog mult, multumesc

    26
    3

  • mariana pe 15 Mar 2013, 15:12
    pentru maria- contact Bratila

    Buna maria, Spuneai ca ai fost operata la euroclinic de dct bratila. te rog daca-mi poti spune cum sa iau legatura cu dlui si ce bani imi trebuie, ptr dlui si anestezist. te rog mult, multumesc

    13
    1

  • magda pe 12 Mar 2013, 18:37
    hiteectomie totala cuanexetomie bilaterala

    buna!fetelor si eu am fost operata in 13niembrie2012operatia a decurs bine cu toate ca am avut hemoragie si dupa luna de zile,mi sau dat plasturi cu climara pt bufeuri e totul ok,numai ca la 2 luni de la operatie mau luat durerile groaznice de picioare,am facut RMN nu mi-a iesit nimic,dar eu abia merg.poate sa-mi spuna cineva daca sa confruntat cu asa ceva dupa operartie?sanatate tuturor.astept raspuns poate ati mai trecut vreuna prin ce trec eu

    0
    0

  • pascu doina silvia pe 21 Dec 2012, 21:57
    histerectomie totala

    si eu m-am operat de histerectomie totala in urma cu 9 ani la 42 de ani si ce pot sa spun ca nu am facut tratament hormonal,si cred ca aceasta este cauza faptului ca sunt extrem de nervoasa,sotul nu se mai intelege cu mine,tip si urlu din orice,toate pe un fond de nemultumire sufleteasca,nu stiu insa cum se comporta acele femei cu aceeasi operatie dar car au o viata mai frumoasa decit a mea.Va rog sa-mi spuna cineva.

    6
    2

  • ungureanu mihaela pe 25 Iul 2012, 12:50
    informatie

    buna am si eu o prietena care s-a operat,a facut histerectomie totala si se simte foarte bine!operatia este din 2011 in februarie dar si-a revenit complet!o informatie va rog....poate merge la mare?sau este nociva pentru ea?mentionez ca tumora a fost berderline...(ceva la granita de a fi maligna).Medicul dr Eniu,a zis ca la soare nu are voie dar o alta pacienta d-a dansului i-a zis ca apa Marii Negre este periculoasa pentru ea!asa este?va multumesc si astept un raspuns pe adresa mea de mail!cu stima si respect mihaela!insanatosire grabnica fetele!!

    8
    0

  • papucmariana pe 15 Iul 2012, 20:14
    histerectomie uter, ovar stang si trompa uterina stanga

    am 34 ani si mam operat acum1an si 2 luni histerectomie si anexexa stanga cu trompa uterina mam simtit bine nu am avut probleme dupa operatie doar ca am luat mult in greutate ma dor picioarele si obosesc foarte repede am si bufeuri dureri de cap si stari de voma ce este de facut (nu am mai fost la control de la 2luni de la operatie))

    13
    6

  • Ros pe 1 Iul 2012, 19:29
    histerectomie totala

    Buna fetelor! eu am 45ani si sunt operata de 10 ani sunt bine dar, viata sexuala s-a deteriorat motiv pentru care sotul meu a divortat de mine. Ma intereseaza daca mai este cineva in situatia mea operata de mai multi ani, pentru ca as dori sa stiu ce tratament face pentru mentinerea sanatatii. Va doresc multa sanatate ! id-ul meu este marutu67@yahoo.com

    14
    1

  • elena pe 12 Iun 2012, 11:30
    col uterin amputat

    Buna ziua, Am fost operata de aputatie de col uterin, mai pot duce o sarcina la termen? Va multumesc.

    11
    0

  • Cornelia pe 29 Apr 2012, 15:51
    neoplasm col uterin,histerectomie totala cu anex.bilaterala

    Buna ziua tuturor! Ma bucur ca am gasit acest site si ca am citit tot ceea ce ati scris aici.Eu am fost operata pe 22 iulie 2011 de neoplasm col uterin si s-a facut histerctomie totala cu anexectomie bilaterala.Dupa primirea rezultatului histopatologic am facut si 25 sedinte de radioterapie la Galati si 2 aplicatii la IOB Fundeni.Precizez ca eu sunt dintr-o comuna din judetul Braila si pentru a face radioterapie la Galati mergeam zilnic 100 de km dus si 100 intors, singura ,la o luna de la operatie.Ce vreau eu sa va transmit este ca ma simt foarte bine,am facut tot ceea ce mi-au spus doctorii dar m-am si rugat si eu si toata familia mea. Acum sunt bine si ma bucur ca pot vorbi aici cu cineva care chiar intelege.Am bufeuri,dureri la efort,dar gasesc ca este ok din moment ce am trecut prin asa ceva. As dorii sa pot afla mai multe si sa dicut cu cele care vor sa ma contacteze la ID.presada_cornelia@yahoo.com.Fiti tari si credeti cu tarie ca Dumnezeu, Maica Domnului,Sf Nectarie va va ajuta si asa va fi.,trebuie sa aveti incredere si in voi.

    10
    1

  • Cornelia pe 2 Apr 2012, 14:24
    Fibrom

    De mult timp citeam parerile voastre pe forum si eram ingrozita de operatia care ma astepta. Si, surpriza: am trecut de aceasta operatie fara nici o trauma . Vreau sa incurajez femeile carora le este frica, nu merita sa va stresati, eu chiar nu simt nici o schimbare , doar in bine, sunt mai relaxata, am scapat de chinuri. Va doresc curaj si multa sanatate!

    7
    3

  • RODICA P pe 2 Mar 2012, 10:04
    fibrom uterin

    Am un fibrom de 5 ani,de 2 luni am de am dureri mari si singerez de 2 ori pe luna si mia crescut mult burta.Acum sint la munca in germania cu contract ,intrebarea mea e daca ma voi opera aici in Germania, dupa operatie de cite zile de concediu medical voi beneficia si cine mi le da ?

    8
    1

  • daciana pe 20 Feb 2012, 14:44
    histerectomie subtotala.

    buna, am facut si eu aceasta operatie de hidterectomie suptotala de 2 saptaminii si multumesc lui dumnezeu ma simt binisor, ma operat doamna doctor, radulescu mihaiela cu domnu, doctor brinzan la care le multumesc mult. dar ma framinta o problema si nu stiu daca cineva poate sa-mi raspunda la intrebarea, ce sanse am sa nu fac cancer de col uterin, va multumesc.

    28
    4

  • adriana pe 28 Ian 2012, 22:48
    fibrom

    Numai bine tuturor.Mama mea a fost operata acum 2 saptamani de fibrom uterin si asteptam rezultatul la anatomia patologica .As dori sa stiu daca avem de ce sa ne facem griji?Mentionez ca acum are scaune foarte dese si are si usturimi in partea interioara a anusului .oare aceasta reprezinta o problema ?V arog sa ma ajutati cu raspunsurile dumneavoastra pe adresa de de e-mail "s_diana85@yahoo.com".Va multumesc

    29
    9

  • Lia pe 26 Ian 2012, 17:18
    miomectomie

    Am 42 de ani si sunt operata de 2 luni de fibrom uterin (11cm/12cm).Operatia a fost considerata un succes,pentru ca f greu se poate scoate un fibrom atat de mare ,fara sa se intervina si pentru scoaterea uterului.Exista si in Romania medici f buni,care isi dau interesul pt pacienti.Mi-a fost ff frica de operatie,de anestezie,de tot...dar cu ajutorul lui Dumnezeu si al dr care m-a operat am trecut cu bine peste toate.A fost greu,nu este o operatie usoara,refacerea este grea ,cel putin primele 2 sapt dupa op sunt dificile,dar acum cand ma simt bine,ma gandesc de ce am stat atatia ani amanand operatia...Nu va fie frica ,fetelor,mergeti la operatie,ca indiferent ce facem,tot acolo ajungem...iar personalul medical din spital este f dragut ,daca noi suntem draguti(intelegeti la ce ma refer).

    20
    0

  • catalina pe 25 Ian 2012, 23:41
    histerectomie partiala

    As dori sa stiu cat costa o astfel de operatie adica pe romaneste cat se pune in plic la chirurg si la anestezist,toata lumea doar stie ca se practica in Romania aceasta metoda.Nu cred ca voi toate ,fetelor care scrieti pe aici si care ati trecut prin asa ceva nu ne puteti sfatui si pe noi cele care urmam;stiu ca este penibil dar ce sa facem !? asta e....va multumesc 1000 ron este mult sau putin la prima mana si 500 la anestezist cum credeti?

    24
    11

  • Oana pe 21 Ian 2012, 23:05
    histerectomie subtotala

    Urmeaza sa ma operez in februarie (2012) as dori sfaturi,pt ca mi-e frica de mor.La spitalul municipal la prof,Neagu.cine imi poate da amanunte o poate face pe adresa de mail coti68@yahoo.com multumesc anticipat

    34
    9

  • Flori pe 20 Ian 2012, 13:54
    dupa operatie

    am un an decand am fost operata intravaginal ptr extirparea colului uterin,celelalte organe fiin extirpate acum 18 ani(o histerectomie subtotala) dar de o luna de zile am putin sange pe tampon si dupa ce fac pipi si ma sterg e putin sange pe hartie.dr.mi-a spus ca e un granulom de fir si asta ar fi cauza.ce e de facut?

    28
    0

  • Daniela pe 18 Ian 2012, 17:28
    extirpare ovar

    Buna ziua! Am 46 de ani si datorita faptului ca am, de peste 20 ani ,un chist ovarian care nuv vrea sa dispara, mi s-a recomandat extirparea acestuia. Mai am si doua fibroame uterine. Stie cineva cam cat casta o astfel de operatie si daca va exista riscul unor dereglari hormonale majore in urma carora ma pot ingrasa sau sa nu mai am apetit sexual? VA multumesc mult!

    22
    5

  • Maria pe 17 Ian 2012, 17:12
    fibrom uterin

    Am fost programata la operatie de fibrom uterin dar nu m-am dus de frica nu stiu ce sa fac ajutati-ma cu un sfat.va multumesc.

    15
    3

  • mihaela pe 9 Dec 2011, 12:49
    anexectomie bilaterala

    buna.am 1 an si jumatate de cand am facut operatia.a fost greu ,am avut tot abdomentul plin cu pungi de puroi,iau climara substitutie de hormoni.dar de la un timp ma dor putin sanii,simt o presiune in ei.oare de ce?mentionez ca aveam 41 ani la operatie.

    11
    1

  • ioana pe 3 Dec 2011, 12:59
    histerectomie totala cu anexectomie bilaterala

    Buna fetelor, am 2 saptamani de la operatie si sunt foarte bine, am 35 de ani dar consider ca cel mai important este sa traiesti. am 2 copii si va rog daca aveti probleme sa nu mai asteptati, ca dintr-un banal chist pe ovar, in cazul meu,s-a ajuns aici. operatia nu doare, nu am stiut nimic , iar dupa o usoara jena . Am avut ca125 de 2006/10U,ml este ffoarte mare , dar astept rezultatul histo, cu incredere ca se va rezolva bine, chiar de trebuie tratament. Nu suntem singure, trebuie sa trecem cu bine. Pe mine m-a operat d-nul DR. NEAGOE EMILIAN ,de la institutul oncologic din Cluj ,un om deosebit, o echipa deosebita.CURAJ FETELOR!

    13
    6

  • maria pe 19 Nov 2011, 00:52
    histerectomie subtotala

    buna ziua tuturor!!!! da !!! unele dintre voi poate aveti teama de a va opera ,, dar va spun sincer ar trebui sa va fie frica mult mai mult daca trec zilele si aveti aceasta problema de sanatate,,, histerectomia in zilele noastre nu e grea de facut poate ne imaginam si ne punem o mie de intrebari dar sa stiti ca singure fara un bun specialist nu gasim nici un raspuns .........eu personal asa am facut m-am dus la un bun specialist aici in Germania,i-am pus o mie si una de intrebari si m-a sfatuit sa fac linistita acest intervent ,asa am si facut in 3 nov. m-am operat si in 5 nov. am mers pe picioare azi un pic miine un pic si iata-ma la 2 saptamini de atunci, imi fac treburile singura in casa ma ajuta si sotul meu dar cind e la servici ma descurc singura , intr-un cuvint ma simt foarte bine ,,,,multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat (sa scot raul din mine) mult curaj voua celor care sinteti pe punctul de a lua aceasta hotarire ,,,,un salut tuturor

    10
    0

  • GINA pe 14 Nov 2011, 09:57
    histerctomie totala cu anexetomie stanga

    BUNA ZIUA DOAMNELOR SUNT OPERATA PE 2 MARTIE 2011MA SIMT BINE NU MA DOARE NIMIC NU IAU PASTILE RIDIC SI 10 KG MULTUMESC DOCTORULUI DARABAN DE LA SPITALUL JUDETEAN SLOBOZIA ASISTENTELOR SI INFIRMIERELOR CARE MI-AU FACUT SEDEREA IN SPITAL MAI FRUMOASA.

    4
    0

  • maria pe 2 Nov 2011, 09:42
    chisturi foarte multe la ambi sani si foarte mari

    din cauza multor sangerari vaginale si foarte dese si a multor chisturi la ambi sani mi sa recomandat sa soct ovarele si chiar si uterul ca se poate rezilva in timp problema chisturilor de la sani nu stiu ce sa fac am doar 41 de ani daca puteti sa imi dati un sfat astept un raspuns multumesc mult multa sanatate tuturor

    6
    0

  • elena pe 27 Oct 2011, 00:17
    histerectomie totala

    dupa trei ani de la operatie, simt nevoia sa fac sex,fac sex,dar nu pot avea orgasm. E normal ceea ce mi se intimpla? Poate cineva sa-mi dea vreo solutie in acest sens? Multumesc mult!72

    32
    8

  • olgamerauti pe 20 Sep 2011, 04:19
    cancer

    buna la toate fetele de pe forum . am un an si5 luni de la operatie si am din nou probleme medicale. operatia e bine dar mia iesit cite un nodul la fiecare san merg din nou in 4 oct sa fac mamografie sa vad daca sau modificat . as dori sa-mi dati unsfat imi este frica de cancer . am mai avut in urma cu 4 ani un nodul la sanu drept de 7 mm lam operat la sfatu medicului mentionez ca am 46 ani astept un sfat daca cine va a mai patit asa ceva

    38
    18

  • olgamerauti pe 20 Sep 2011, 04:16
    cancer

    buna la toate fetele de pe forum . am un an si5 luni de la operatie si am din nou probleme medicale. operatia e bine dar mia iesit cite un nodul la fiecare san merg din nou in 4 oct sa fac mamografie sa vad daca sau modificat . as dori sa-mi dati unsfat imi este frica de cancer . am mai avut in urma cu 4 ani un nodul la sanu drept de 7 mm lam operat la sfatu medicului mentionez ca am 46 ani astept un sfat daca cine va a mai patit asa ceva

    9
    1

  • corina pe 15 Sep 2011, 17:29
    raspuns histerectomie subtotala

    Buna, In anul 2009, iunie, din cauza unui fibrom imens, am fost nevoita sa ma operez. Aceasta s-a intamplat la Euroclinic, cu dl profesor dr Bratila Petre. Am trecut prin operatia de extirpare a uterului, foarte usor datorita personalului acestui spital. Operatia s-a vindecat foarte bine si frumos, am ajutat-o cu Panthenol spray. Ce vreau sa mentionez, este faptul ca ani de zile am fost ingrozita si am suferit inutil. Dupa operatie, viata mea s-a schimbat, este minunata! Nu sunt probleme cu bufeurile, cu transpiratia, cu usturimile sau durerile la contactul sexual ( chiar s-a imbunatatit). Recomand tuturor din suflet, operatia si acest medic minunat dr. Bratila. Va doresc sanatate .

    7
    1

  • anna anisor pe 12 Sep 2011, 20:01
    operata de fibrom uterin

    sunt operata de fibrom uterin dar nu mi-au scos uteru pentru ca vreau un copil sunt foarte bine doar ca am dureri la contactul sexual va rog daca puteti sa-mi spuneti dc.am 5 luni de la operatie si am avut contact sexual la 3 luni dupa operatie. va multumesc

    8
    0

  • maria pe 14 Aug 2011, 00:10
    histerectomie subtotala cu conservarea anexelor

    am facut histerectomie subtotala la 24de ani dupa nastere (1998),acum am 38 de ani,am o viata normala,activa fara nici un fel de problema sexuala.I-mi doresc inca un copil dar stiu ca este imposibil ,poate in viitor stiinta v-a descoperii ceva

    17
    2

  • carmen pe 25 Iul 2011, 09:38
    sangerare dupa histerectomie

    buna, Am 41 ani,in urma cu 8 ani mi s-a facut histerectomie totala interanexiala.De cand am fost operata, nu am avut nici un fel de probleme doar ca in urma cu o zi,am sangerat.Imi poate spune cineva ce se intampla?

    41
    23

  • CATALINA pe 25 Mai 2011, 21:37
    histerectomie largita

    a-ti putea sa-mi spuneti care sunt costurile aproximative ale unei histerectomii largite?

    46
    17

  • catalina75 pe 24 Mai 2011, 20:01
    Pentru Aida

    Si eu am o operatie ca a ta, am facut-o in urma cu cinci ani pe cand aveam 31 ani si viata mea sexuala vreau sa- ti spun ca s-a imbunatatit. Asta, pentru ca inainte de operatie ma durea la contactul sexual, iar dupa operatie nu mai simt decat placerea pe care trebuie sa o simta orice femeie sanatoasa.Iti trebuie multa sustinere din partea sotului si multa vointa de a te face bine...PA!

    12
    3

  • serban pe 20 Mai 2011, 10:14
    dupa histerectomie

    dragele mele.oparatia e grea.am 1,2 ani de la operatie si pot sa va spun ca e destul de greu(hister. totala cu anexectomie).Ptr. bufeuri am luat de toate,femicur,klimaktoplant,remifemin.toate din plante caci nu am voie hormoni(am noduli mamari).Dar nu trec cu nimic.Le am cam la o ora.Dorm pe prosop ca sa nu ud asternuturile.Burta(de fapt aproape in zona inghinala ma doare Nu stiu ce sa ma mai fac.Osteoporoza s-a instalat deja.iar cat despre viata sexuala...am 8 luni de cand nu am facut sex.am incercat cu tot felul de geluri.degeaba...ustura rau.chiar as dori sa aud mai multe pareri.va doresc sanatatenon-stop.mai ales daca stau pe scaun.daca stau mai mult timp in picioare ma doare iara.

    8
    4

  • Sarbu Ida pe 12 Mai 2011, 17:56
    Op.Histerctomie subtotala

    Buna,ma numesc Ida am 39ani si am suferit o operatie de histerctomie subtotala in urma cu doua saptamani.Nu pot spune ca ma simt rau dar nici bine.Pot spune ca m-am speriat cind mi-am vazut prima oara burta,operatia e ok dar burta e cu denivelari.Asa trebuie sa arate?care ar fi alimentatia indicata pt a evita obezitatea?

    23
    7

  • aida pe 29 Apr 2011, 21:08
    histerectomie

    Buna,ma numesc Aida si miercuri ,pe 5 mai sunt programata pt. operatie ,o sa mi fie scos uterul dar ovarele nu.va rog sa mi raspundeti cum o sa se desfasoare viata sexuala dupa operatie(am 39 ani,sotul 42)ce schimbari or sa fie,am auzit atat de multe pareri,si aproape toate negative!mi e frica sa nu afecteze relatia de cuplu aceasta operatie!multumesc anticipat!

    53
    11

  • Malina pe 28 Apr 2011, 22:32
    Histerectomie subtotala laparascop

    Buna tuturor, Ma numesc Malina, am 35 ani, m-am operat de Histerectomie subtotala dar laparascop acum 7 zile. E o metoda pe care o recomand tuturor femeilor carora le este recomandata histerectomia. Nu am decat 3 incizii mici, durerile post operatorii nu au fost insuportabile,(am avut 2 nasteri prin cezariana inainte) iar a doua zi cand m-am putut da jos din pat si pana in prezent slava Domnului sunt bine. Intrebarea mea ar fi ..daca trebuie sa urmez vreun tratament hormonal, daca voi mai avea menstruatie sau intru direct in menopauza? Multumesc anticipat

    51
    13

  • Gabriela pe 27 Apr 2011, 16:50
    histerectomie

    Buna ziua, mama mea sufera de uter fibromafos si recomandarea doctorului a fost sa se opereze. Ea are si o cuartatie de aorta si din aceasta cauza trebuie asistata si de un cardiolog. Va rog mult daca imi puteti recomanda un doctor ginecolog bun. Astept un raspuns din partea voastra. Multa sanatate!!!!

    17
    5

  • ramonad pe 17 Apr 2011, 22:51
    cancer col uterin

    Buna, mama mea a fost operata in data de 07.04.2011 la IOCN si de cateva zile are partea dreapta (de la burta in jos) umflata si tare. Va rog sa imi spuneti daca este ceva normal sau trebuie sa avem un motiv de ingrijorare. Mentionez ca in partea dreapta a avut tubul de drenaj. Va multumesc, si multa sanatate tuturor care au trecut prin aceasta operatie.

    3
    8

  • MELANIA pe 14 Apr 2011, 15:16
    HISTERECTOMIE

    BUNA, AM FACUT OPERATIE DE HISTERECTOMIE TOTALA ( SCOATEREA UTERULUI SI COLULUI UTERIN) PE 14 MARTIE, DUPA DOUA SAPTAMANI MA SIMTEAM DESTUL DE BINE, AM INCEPUT SA MERG LA BIROU, CATEVA ORE DIMINEATA.OPERATIA IN EXTERIOR E VINDECTA,FOLOSESC UN GEL RECOMANDAT DE MEDIC " CONTRACT UBEX" .VA ROG SA-MI SPUNETI , SIMT BURTA PUTIN UMFLATA SI TARE, ESTE SI AMORTITA ESTE CEVA NORMAL, SAU TREBUIE SA-MI FAC GRIJI? MIERCURI MERG LA CONTROLUL DE 6 SAPTAMANI. AS VREA SA AFLU MAI MULTE DESPRE CE SIMTI DUPA ACEASTA OPERATIE. ADRESA MEA DE MAIL: la777_2009@yahoo.com VA MULTUMESC.

    29
    7

  • antonmaria pe 14 Apr 2011, 12:24
    Buna Mioara

    Dupa astfel de interventie apare imediat menopauza, care este groaznica ,la mine a trecut 9 luni de la operatie si inca nu m-am obisnuit cu ea, apar insomniile eu tot ce mananc parca se prinde de mine am pus 5kg, contactu sexual no sa mai fie niciodata cum a fost, Nu stiu ce diagnostic ai avut tu, si pentru ce ai facut tu aceasta operatie. Viata intima o so reincepi numai cand iti recomanda medicul . si trebuie sa folosesti un lubrifiant.Sanatate multa iti doresc.

    26
    7

  • Mioara pe 14 Apr 2011, 11:30
    histerectomie total

    Buna fetelor.Sunt Mioara si tocmai ce am avut si eu o histerectomie totala.Aceasta s-a intamplat Vineri 08 Aprilie la maternitatea Bucur cu dr Stanescu.Toti s-au comportat exemplar pe timpul operatiei si dupa aceea dar acum am inceput saam foarte multe semen de intrebare?Ce se intampla dupa aceasta transformare.Cum functioneaza organele genitale.Ce ar trebui sa evit?Stii sunt foarte multe lucruri care le afli din experienta proprie. Orice sfat daca exista este binevenit si va multumumesc foarte mult si va urez tuturor sanatate multa!Adresa mea de email roses2466@yahoo.com

    7
    1
Pagina « 1 2 3 4 5 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod