Cum il convingi pe bebelus sa doarma noaptea...

Nu sunt foarte multe lucruri care vor perturba somnul unui nou-nascut. Insa, la varsta de 2-3 luni, micutul se va trezi noaptea de mai multe ori decat este nevoie sau poate chiar dezvolta tulburari de somn care pot duce mai tarziu la unele afectiuni mai serioase... Nou-nascutii trebuie sa fie treziti noaptea, pentru a fi alaptati, dar este posibil ca, de multe ori, sa se trezeasca singuri, cu ceva timp inainte de ora mesei. Adesea, doar faptul ca te simte aproape de el sau ca il tii in brate il poate linisti pe bebelus si il trimite inapoi intr-o clipita in bratele somnului...

Pentru a evita tulburarile de somn, respectivele situatii in care bebelusul tau depinde, pentru a adormi, de unele actiuni "ajutatoare", cum ar fi leganatul sau alaptatul, pregateste-l pentru culcare inainte sa adoarma si lasa-l sa isi "cheme" somnul singur. Vei vedea ca, treptat, va invata sa coboare in lumea viselor pe cont propriu...

Cum abordezi problema somnului micutului?

Este necesar sa iti inveti bebelusul, in mod gradual, cum sa doarma pe toata durata noptii.
Expertii in dezvoltarea copilului nu au cazut perfect de acord asupra celor mai bune modalitati pentru a face acest lucru si exista, in consecinta, foarte multe pareri care intra in conflict. Iti vom prezenta care sunt cele mai utilizate abordari pentru somnul de noapte al nou-nascutilor...

Copilul tau isi poate dezvolta obiceiuri "sanatoase" de somn chiar si pana la varsta de 6 saptamani. Cheia acestei solutii este sa stabilesti un program de somn consistent si constant si sa il culci pe micut cat timp este inca treaz. In caz contrar, oboseste foarte tare si nu mai adoarme foarte usor. Daca cel mic adoarme singur, este in regula sa ii raspunzi si sa vorbesti cu el in toiul noptii sau la somnul de dupa-amiaza, cand se trezeste si trebuie schimbat sau hranit.

Inlocuieste orice asociatii pe care copilul le face intre somn si prezenta ta (elimina orice fel de activitati care ar putea necesita prezenta ta langa el, cum ar fi leganatul sau alaptatul) cu alte lucruri care se vor afla intotdeauna langa micut atunci cand acesta se trezeste, cum ar fi paturica sa preferata.


Vrei sa faci tot ceea ce este mai bine pentru copilul tau, iar a-l ajuta sa isi dezvolte obiceiuri sanatoase pentru somn face parte dintre aceste lucruri. Prichindelul tau nu intelege deocamdata ce este mai bine pentru el si va plange daca nu va primi ceea ce isi doreste. Scopul si telul tau este sa il inveti sa doarma si sa adoarma singur.

Invata-l pe bebe sa adoarma si sa se linisteasca singur atunci cand se trezeste. Il poti invata sa faca diferenta dintre zi si noapte chiar de la inceput - mesele din timpul noptii trebuie sa fie reduse doar la hranit, fara joaca sau petrecut timpul cu el mai mult decat este necesar, iar daca vezi ca doarme mai multe ore pe zi, trebuie sa il trezesti. Nu trebuie sa doarma mai mult de 3-4 ore consecutiv. Pana la urma, va invata sa isi pastreze orele de somn indelungat pentru perioada noptii...

Atunci cand se trezeste, ceea ce este inevitabil, foloseste-te de voce pentru a-l linisti, dar lasa sa treaca din ce in ce mai mult timp intre aceste intervale in care ii vorbesti.
Astfel isi va da seama ca este momentul sa invete sa se linisteasca si singur.

Cand se trezeste, nu il lasa sa planga pana nu mai poate, dar nici nu alerga la el de la primul scancet... Asteapta cateva minute, sa iti dai seama daca este cu adevarat treaz si suparat, si apoi intra in camera lui. Linisteste-l fara sa il iei in brate si fara sa il ridici din patutul sau. In schimb, mangaie-l si linisteste-l vorbindu-i. La inceput, verifica-l si mergi la el la fiecare cateva minute, dar apoi este bine sa incepi sa il strigi din afara camerei sale.

De asemenea, este o idee foarte buna sa dezvolti o "strategie de somn" si o rutina foarte calma si linistita, care poate include baita de seara, cititul unei povesti, un cantec de leagan si asa mai departe.

Creeaza o atmosfera de somn pozitiva, relaxanta. Fii alaturi de bebelus si ofera-i un mediu placut, care ii va permite sa il cuprinda somnul cat ai zice peste! Va invata sa perceapa somnul ca pe o stare placuta, si nu ca pe una de care trebuie sa ii fie teama.


Nu exista o modalitate "exacta" si "corecta" de a-l incuraja pe cel mic sa doarma singur pe tot parcursul noptii si sa se linisteasca singur, la trezire. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa ii inveti obiceiurile, sa il dezveti de acelea care nu ii fac bine (si care va dauneaza si voua, ca parinti...) si sa alegi acea abordare a problemelor pe care bebelusul le poate avea cu somnul care va convine voua, ca familie, cel mai mult si care pare sa dea rezultatele cele mai bune si in cazul lui. Nopti usoare si placute va doresc!
 

Comentariile 1-50 din 57

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Raluca pe 4 Feb 2014, 11:02
    Copilul nu se invata in brate!!!!

    Dragi mamici, copilul nu e dusmanul vostru...nu se va invata sa va exploateze, nu asta e scopul lui in viata...nu poate gandi atat de departe..el va iubeste...sunteti universul lui, va cunostea din uter, acum va cunoaste si din afara...nu va mai temeti ca se invata in brate...e dependent de voi acum, cand e mic...nu va fi mic pentru mult timp..va va fi dor sa il mai puteti lua in brate si alinta. Pentru dormit, puteti sa lipiti patutul bebelui de al vostru, dand jos o laterala. Se numeste co-sleeping. Bebelusul doarme mult mai bine cu parintii si mai ales mama lui alaturi, isi regleaza respiratia, tensiunea mult mai bine. Cu cat sta in contact mai mult cu mama va avea o imunitate mult mai buna. Bebelusul va iubeste, nu cauta sa va exploateze!!! Nu il lasati sa planga daca il doare ceva, iar daca plange doar de frustrare sau ca sa se descarce tineti-l in brate! Aratat-i empatie, aratati-i ca lumea e blanda, ca mami e alaturi de el indiferent de ce face! Nu cred ca veti regreta. Daca va dor bratele, cumparati un sling/ wrap/ mei tai/ wrap tai/ SSC, un sistem de purtare ergonomic, NU in care sa le atarne picioarele din sold si plimbati-l pe bebe :) L-ati purtat in burtica 9 luni, macar inca 9 luni purtati-l si pe dinafara, tot lipit de voi, daca nu, il poate purta si tati cand voi aveti alta treaba! Daca veti avea un bebe fericit sunt sigura ca si voi veti fi!

    4
    0

  • Dana E pe 23 Iun 2013, 18:32
    dormit toata noaptea

    Vai de mine, fetelor, ce m-ati ingrozit cu copilasii vostri. :) A mea are 2 luni si jumatate si de o luna incoace doarme toata noaptea. Adica se culca pe la 10 si se trezeste pe la 8 de fiecare data. Singura si-a facut programul, ajutata putin si de tati. Adica: la inceput de tot se trezea la 1-2 noaptea dupa papica si apoi iar la 5-6. Dupa 2 saptamani, tati a inceput sa anticipeze momentul trezirii ei (pentru ca incepea sa se agite). Se ridica si o intorcea pe micuta intr-o parte( noi o culcam intr-o parte, dar in agitatia ei ajungea pe spate). A facut asta de cateva ori pana cand micuta nu s-a mai trezit la ora 1-2. Apoi a inceput sa faca acelasi lucru si la masa de la 5-6. Acum, daca o simte tati ca se foieste (se mai intampla uneori pe la 6 dimineata, dar nu de fiecare data) se duce la patutul ei si o intoarce in pozitia ei favorita :) Si pentru mamele carcotase: copilul meu mananca 5 mese in fiecare zi, ia in greutate normal, nu sufera de absolut nimic. Asa ca sa nu aud ca nu e bine ca doarme noaptea :)) Inca un sfat pe care vi-l dau: daca bebe doarme (ziua sau noaptea) nu faceti prostia sa il treziti ca sa manance!! Niciodata! Si, ca sa inchei, nu va lasati copii sa urle si sa planga, gandindu-va ca vai se invata in brate si se invata cu voi sau eu stiu ce alte prostii. Copiii vostri sunt niste fiinte mici care de abia au iesit dintr-un mediu cunoscut (burtica) intr-un mediu total nou. Au nevoie de dragostea voastra, de mainile, pieptul, mirosul si vocea voastra. Eu o adormeam pe puiuta mea in brate in prima luna de fiecare data fara sa ma gandesc ca asa se invata si uite ca acum nu trebuie decat sa ii dau sa pape si sa o ridic la sfarsit sa ragaie si adoarme instant. Bebelusii nu sunt capabili in primele luni sa faca analogia logica pe care o credeti voi: adica sa isi dea seama ca daca plang, sunt luati in brate. Nu au inca aceasta capacitate, nu sunt dezvoltati suficient. Daca plang, au nevoie de ceva. Si nu neaparat de mancare, schimbat sau dureri de burtica. Uneori au nevoie de dragoste. Sper ca sunteti in stare sa le-o dati si nu ii lasati sa urle, asa cum tot vad ca va sfatuiti sa o faceti! PS Va rog sa imi scuzati greselile de typo sau de exprimare, ma grabesc pentru ca puiuta mea vrea tzitzi.

    7
    0

  • ioana pe 26 Mai 2012, 16:34
    colici

    Buna, fetita mea are 2 saptamani si de cateva seri de la 4 dimineata pana spre 6-7 nu vrea sa doarma, plange, ziua imi doarme bine la interval de 3 ore. Am intrebat medicul si mi- a spus cilici, ce sa fac in intervalul in care sta treaza? Si ar mai fi ceva este normal sa vomite?

    7
    0

  • Vio pe 21 Mai 2012, 02:32
    doarme ziua si noaptea nu

    am o fetita de 2 luni si nu se culca noaptea decat la 5 dimineata nu stiu ce sa fac.O tin in brate pana adoarme dar cand o pun in pat incepe sa planga. Dati-mi un sfat cum s-o invat sa doarma in patut. S-o las sa planga pana adoarme?

    16
    0

  • DAE pe 15 Mai 2012, 08:38
    Buna Mihaela!

    Si eu am aceeasi problema cu fetita mea de 2 ani si 3 luni. Inca se trezeste noaptea, cel mai des sub pretextul ca vrea lapte, dar doar de dragul de a ma duce eu la ea. Cred ca singura metoda care mi-a mai ramas este sa o las sa planga pana se linistestesingura, dar problema sunt vecinii...cui ii convine sa se trezeasca in miez de noapte din cauza copilului vecinilor care tipa cat poate de tare...

    12
    0

  • vik pe 6 Apr 2012, 13:16
    ptu Mihaela

    Draga Mihaela ,te inteleg foarte bine,ca si eu am un baietel de un 1 si 2 luni,si de cind la-m nascut nu sa impacat cu somnul,la incept primele 3 luni nu dormea deoarece avea colici,dupa care la 4 lunisoare ia inceput sa-i iasa 2 dintisori si iata ca pina in ziua de azi se chinuie si nu vrea sa doarmd deloc noaptea,citeodata se trezeste la 12 noaptea si nu doarme pina la 5 dimi.imi face capul calendar ,am fost la pediatrii si mia spus sa ma ajute cineva ,ca asa cresc copilasii,la ei,sunt altii ca dorm foarte mult sunt altii ca nu vor sa doarma,asa-ca noi suntem printre acele mama mai putin norocoase inpotriva somnului:))Va trece si perioada asta ,sa ne dedicam 3 anisori copilasilor nostri nu e mult chiar daca noptile sunt zile pentru noi!Ca proverbul acela"Cite griji are o mama ,cite doruri o doboara cite nopti le face zile ca sa-si vada copilasii bine;)Succes si rabdare! a

    7
    0

  • Mihaela pe 16 Mar 2012, 13:01
    La 1 an si 8 luni NU doarme noaptea

    Am o fetita de 1 an si 8 luni si nu ma pot bucura de statutul de mamica . Noptile sunt un cosmar . Se scoala din 3 in 3 ore si bea lapte . Am incercat si peritol , si plimbari lungi , sa o obosesc mult , degeaba ....Se trezeste si plange dupa lapte . Dati-mi un sfat ca inebunesc , nu mai pot . Ziua nu doarme mai mult de 1 ora jumate .

    13
    2

  • Viktoria pe 6 Mar 2012, 17:23
    pentru Julia

    Mersi ptu sfat,oricum la mine baietelu are numai un anisor as prefera sa-l mai hranesc cu piept inca ceva timp,dupa care il voi intarca ,asa se va sfirsi cosmaru cu noptile albe:))Mersi!

    22
    4

  • Julia pe 13 Feb 2012, 12:15
    Pentru Viktoria

    Eu mi-am intarcat fetita la 1an si 4"uni fiindca am ramas graviduta.Se trezea din ora in ora ma exaspera..Cand m-am hotarat so intarc cu o saptamana inainte in fiiecare seara cand papa la san ii spuneam pe un glas bland si iubaret ca mami nui va mai da tati fiindca ea e fata mare si numai bebe o sa pape ..si minune,a inteles iar din seara in care nu i-am dat a fost super,nu a plans nu nimic,am ramas foarte uimita fiindca era innebunita de tatica ei.cand se trezea noaptea ii dadeam apa sau lapte de vaca.A doua seara a plans un pic ..iar tati o adormea apoi in fiecare seara ca sa-i fie mai usor.Intro saptamana nu a mai cerut tati deloc iar acum doarme toata noaptea fara nici o gura de apa macar uneori..are 1an si 8luni.Acum cand ii arat tati si vreau sai dau rade si se stramba ca nu vrea..Funny.Deci curaj ca se poate.

    2
    1

  • sonya pe 31 Ian 2012, 16:41
    are un anisor si nu doarme noaptea

    am o fetita de un anisor si nu doarme noaptea.se trezeste si vrea piept am incercat sa nu ii mai dau piept sa il inlocuiesc cu ceai sau apa dar nu vrea plange intruna nu mai reusesc sa o mai linistesc.de mancat mananca inainte sa doarma.dar nu pot sa o dezvat de piept noapte ca este si cazul sa o intarc.dar nu stiu ce sa ma fac cu ia sa reuseasca sa doarma noaptea.datimi sfaturi va rog

    12
    0

  • viktoria pe 13 Ian 2012, 11:53
    Noptile nedormite...

    Salut!Dragi mamici ,am si eu o intrebare la mamicele care au intarcat copilasu dupa ce la intarcat tot se trezesc asa noptile?Eu am o MARE PROBLEMA copilasul meu de 11 luni nu vrea deloc sa doarma noptile nu stiu ce sa mai fac...se trezeste din ora in ora plinge si o data la 2 ore vrea sa manince piept,am incercat sai dau ciai chiar si apa el bea dupa care adoarme dupa 15.min ,se treezeste si plinge offfffffff nu stiu ce sai mai fac ..Am fost la o gramada de pediatrii ,si mi-au spus ca asa sunt copilasii si sa ma ajute cineva cu el noptile,si atit...Oare asa va face pina il voi intarca......?

    33
    3

  • monica pe 22 Nov 2011, 10:28
    multe bale

    buna ce ma sfatuiti sa fac ca imi plange tot timpul copilul are1si2luni se trezeste din somn si plangr de nu mai pot sa l opresc oare are ceva si nu stiu nu vrea sa doarma in patului ce m fac si are f f multe bale tot timpul este ud la piept

    12
    7

  • palomita pe 24 Oct 2011, 01:03
    cum sa ii schimb programul

    buna mamici.... am un bebe de 2 luni si nu doarme decat in brate..........ziua doarme iar noaptea are chef de joaca...as dori sa ii schimb programul dar nu stiu cum, am incercat pana acum cateva metode dar nu da roade mai rau face...as dori sa imi impartasiti din experienta voastra dk se poate. multumesc....pupici.

    43
    3

  • adriana c pe 6 Oct 2011, 17:15
    retete

    daca nu prea mananca altceva inafara de supa pasata, nu prea stiu ce sa-i mai dau sa manance la ora 17-18. as dori si eu niste sugesti. multumesc

    17
    2

  • adriana c pe 6 Oct 2011, 17:11
    mananca noaptea

    am o fetita de 9 luni, se trezeste la ora 8, ziua mananca la ora 9-10 fructe si bea suc de fructe, pe la ora 11 se culca 30 min(cu bibe de lapte 120ml altfel nu doarme), pe la ora 12.30-13 mananca supa pasata (altceva nu vrea sa manance), pe la 14 se culca 2-3 ore(tot cu bibe de 180ml), pe la ora 17-18 manaca o alta masa de ceva (mar cu biscuite, spanac), cateodata mai adoarme 30min si mai bea cateodata si bibe 120ml, noaptea la culcare bea bibe 210ml. se trezeste noaptea pe la 2-3 si pe la 5-6 si vrea bibe. ce pot sa fac sa nu mai manance noaptea? ii dau prea putina mancare peste zi ?

    14
    4

  • Gabriella pe 10 Iul 2011, 20:39
    Somnul copilasului

    Buna mamici, am citit ca aveti probleme cu somnul copilasilor...si eu am avut, am incercat sa ii dau Perito dar nu a mers decat o seara, apoi ii crea o stare de nervozitate peste zi ceea ce m-a facut sa renunt. Pierdeam nopti intregi leganand-o si tot nu mai adormea....era TERMINATA! Pana cand....mi s-a recomandat un sirop pentru concentrare, ii marea capacitatea de atentie si receptivitate!!! Totodata mi s0a spus sa o dezvat de leganat, dar cuuuuum??? Ma ingrozea gandul ca va trezi tot blocul, dar....surprizA! I -am explicat ca mami nu mai poate sa o legene, ca o dor mainile si picioare, ca e fetita mare, surprinzator m-a ascultat si a inteles! I-am facut usor masaj pe spate.....si...... a adormit!!!!! Nu stiu care a fost succesul, dar eu asa am procedat, si am reusit! Mult succes!!!

    26
    5

  • mirabela pe 22 Iun 2011, 18:20
    laptele

    am un baietel de 9luni care ii ft energic si destept dar am o problema cu laptele.De la 3 luni nu a mai vrut piept am sunat pediatru si mi-a zis sa ii dau supliment ca nu se satura.dupa ce am inceput cu suplimentu nu a mai vrut piept deloc,asa ca am inceput doar cu lapte praf cu nr 1 pana la 6 luni care il beia.de la 6 luni tr sa trec la nr 2 si am trecut.dar nu il mai manca chiar asa ca si primu dar totusi il manca.dupa 2 luni nu a mai vrut nici asta iar am sunat si mi-a zis sa trec la ala de vaca.zis si facut.acu de o luna nu il mai vrea nici pe asta si nici nu am mai sunat la pediatru.nu stiu ce sa fac sa sun sau nu.nu stiu daca ii bn ca el nu mai vrea lapte ci doar mancare pregatita de mine.mancarea care io dau ii ft sanatoasa ca am grija tot timpu cum o gatesc dar totusi ma intreb de ce nu mai vrea lapte deloc,propriu deloc.un iaurt cand si cand vrea doar atat.va rog ajutatima.va multumesc

    6
    4

  • Victoria pe 2 Mai 2011, 17:13
    bebelusul nu maninca si nu doarme

    Am un baietel ce a 6 saptamini.Problema e ca noaptea incepind cu ora 22.00 si piana la 4.00-5.00 dimineata tine o gura.Azi nici sa manince nu a fost posibil bea cite 10-30 g .Am consultat multi medici toti spun una -colici .Eu nu mai stiu ce sa cred ,va rog scrieti-mi daca a mai avut cineva asa situatie.

    21
    8

  • Mihaela pe 3 Apr 2011, 10:08
    Cat trebuie sa doarma un bebe de 5 luni ?

    Am si eu o fetita de 5 luni care se trezeste din 2 in 2 ore noaptea. Mentionez ca o hranesc natural.....Cat trebuie sa doarma neintrerupt noaptea ?? Multumesc Frumos !!!!!!

    90
    9

  • gabita pe 25 Mar 2011, 00:30
    ajutor

    am o fetita de 3 sapt si deja avem probleme cu dormitul,cum nu este tinuta in brate cum plange.am avut cateva zile mai dificile din cauza ca avea scaunul tare si incercand sa o linistesc am tot tinuto in brate.acum nu stiu ce sa fac sa o dezob. va rog ajutati-ma cu sfaturi.nu vreau sa ajung sa dorm noptile cu ea in brate.

    59
    9

  • gabita pe 25 Mar 2011, 00:27
    ajutor

    am o fetita de 3 sapt si deja avem probleme cu dormitul,cum nu este tinuta in brate cum plange.am avut cateva zile mai dificile din cauza ca avea scaunul tare si incercand sa o linistesc am tot tinuto in brate.acum nu stiu ce sa fac sa o dezob. va rog ajutati-ma cu sfaturi.nu vreau sa ajung sa dorm noptile cu ea in brate.

    20
    4

  • andra pe 14 Mar 2011, 17:32
    dezvatatul de mancare noaptea

    am un baietel de 2 ani jumatate, ce am observat in tot acest timp era ca in anumite perioade se trezea mai des noaptea, si apoi observam ca avea puseu de crestere. Dar tot asa ca si voi nu mai puteam de oboseala, totul s-a sfarsit cand i-am scos laptele din timpul noptii, pur si simplu mi-am impus sa ii dau masa de lapte numai dupa ora 7 dimineata, si totul de atunci s-a schimbat. In loc de lapte ii dadeam apa plata sau ceai si i-am explicat frumos ca nu mai avem lapte. ei fac un obicei din suptul la san sau bautul din biberon si dezvatatul este greu. E adevarat ca trebuie sa lasi mila la o parte si sa ii lasi sa planga, totul nu dureaza mai mult de 7 nopti. Bafta!

    13
    3

  • anca pe 6 Mar 2011, 22:04
    de 11 luni nu am dormit 2 ore consecutiv :(

    disperarea ma face sa nu ma mai bucr de luca asa cum ar trebui.eu am vrut sa ma daruiesc cu totul lui si acum trag ponoasele...de 11 luni sunt treaz din ora in ora sau alterneaza 2 ore cu 1 ora. manaca san mai ceva ca atunci cand era mic mic.nu doarme decat la san. stau ziua cu el cate 4 ore langa el ca poate reusesc sal adorm ...plange dar nu adoarme decat dc il pun lasan.nu mai stiu ce sa fac..sunt un pachet de nervi...obosita...mentionez ca ziua mananca foarte bine...la culcare ii dau sa manace bine...tot ce ma duce capul.ajutati ma ca o s o iau razna s

    22
    7

  • anca pe 6 Mar 2011, 22:03
    de 11 luni nu am dormit 2 ore consecutiv :(

    disperarea ma face sa nu ma mai bucr de luca asa cum ar trebui.eu am vrut sa ma daruiesc cu totul lui si acum trag ponoasele...de 11 luni sunt treaz din ora in ora sau alterneaza 2 ore cu 1 ora. manaca san mai ceva ca atunci cand era mic mic.nu doarme decat la san. stau ziua cu el cate 4 ore langa el ca poate reusesc sal adorm ...plange dar nu adoarme decat dc il pun lasan.nu mai stiu ce sa fac..sunt un pachet de nervi...obosita...mentionez ca ziua mananca foarte bine...la culcare ii dau sa manace bine...tot ce ma duce capul.ajutati ma ca o s o iau razna s

    70
    13

  • Antonia pe 8 Feb 2011, 12:51
    Sfaturi pentru un bebe mai bun!...

    Dragi mamici, comentariile voastre imi sunt foarte cunoscute pentru ca am trecut si eu prin aceleasi lucruri. La inceput bebelusii sunt perfecti, papa bine, adorm linistiti, dar pe masura ce trece timpul devin din ce in ce mai dependenti de noi, mamicile, si asta din cauza faptului ca simt ca prezenta noastra le ofera multe satisfactii. Urmeaza seri in care adormitul devine un cosmar (eu il leganam in brate si 2 ore ca sa adoarma), iar noptile sunt din ce in ce mai obositoare (ajunsese sa se trezeasca si de 7 ori pe noapte, iar eu il puneam la piept mereu ca sa se linisteasca). Disperarea ma adusese la limita si atunci am cautat metode propuse de pediatrii-psihologi (deci nu de mine) care dadeau roade multora. Cu adormitul am pus punct pe la 4 luni cand m-am asigurat ca nu-i lipseste nimic, seara dupa baita, era curat, schimbat, ii dadeam piept si apoi il puneam in patut mereu la aceeasi ora. Il lasam acolo, chiar daca plangea si ma duceam la el dupa 5, apoi 10, apoi 15 min si vorbeam cu el, incercam sa il linistesc, il luam si in brate daca nu se potolea. Pana la urma adormea (uneori mai repede, alteori mai greu). Trebuie sa fii FOARTE FERMA, sa nu te simta ca il compatimesti pentru ca va folosi asta impotriva ta. Metoda este FOARTE grea, dar FUNCTIONEAZA. Sotul trebuie sa fie alaturi de tine si sa fiti convinsi ca bebe va invata pana la urma si asta. De la 4 luni, serile mele sunt mult mai linistite. Am ajuns sa il pun in patut si sa imi zambeasca cand ies din camera si sa se intoarca pe o parte si sa adoarma singurel. E minunat! (Acum, la 9 luni imi face si cu mana:) La 9 luni am slabit 2 kg pentru noptile nedormite, dar disperarea m-a facut sa gasesc metoda si pentru asta. Am citit ca bebelusii dupa 4 luni nu mai au nevoie de masa de noapte. Eu am asteptat pana la 9 luni ca sa fiu sigura. Ziua manaca de 4 ori mancare si de alte 4 ii dau san (dimineata cand se trezeste, cand adoarme ziua de 2 ori si seara la culcare, dar dupa ce ii dau piureut de lapte cu cereale cu o ora inainte de nani). Metoda e cam aceeasi cu cea folosita la adormit, doar ca implica prezenta tatalui. In primul rand nu am mai sarit ca arsa atunci cand incepea sa planga noaptea. Il lasam cam 2-3 minute sa planga si de multe ori se culca la loc singurel. Cand depasea 3 minute il trimiteam pe tati, pentru ca daca ma duceam eu la el nu se linistea pana nu il puneam la san. Pe tati nu il asociaza cu papica, asa ca se potoleste doar tinandu-l in bratica. Apoi se culca la loc. Metoda asta a durat mai putin decat credeam, 2-3 nopti dupa care bebe al meu nu s-a mai trezit noaptea. Din nopti obositoare am ajuns sa dorm pana la 7-8 dimineata. Metodele nu sunt usoare, nu exista metode usoare pentru a-l invata sa doarma si sa adoarma singurel, dar credeti-ma, functioneaza, si nu doar la mine. M-am documentat foarte mult inainte sa fac asta si mi-a fost GROAZNIC de greu, dar MERITA tot efortul. Bebelusul meu este un ingeras acum. Ajutati-va puii sa invete lucrurile astea pentru ca mai mult decat orice, este spre binele lor. Mai stiu ca nu sunt toti la fel, adaptati ideile pentru fiecare, asa cum simtiti ca e mai bine, dar fiti obiective, pentru ca oricum va fi spre binele lor. Va doresc multa rabdare si intelepciune sa ii cresteti frumos, in multa pace pentru ca sunt cea mai frumoasa binecuvantare de la Dumnezeu!

    32
    4

  • ramona pe 25 Ian 2011, 14:28
    nici bebelu' meu nu doarme prea bine noaptea

    Stefan (COMOARA MEA) are 8 luni, inca ii dau san, dar am inceput si diversificarea, se trezeste cam de 2 ori pe noapte, cate-odata se trezeste si doar o data pe noapte (mai rar). Eu cred ca sunt 2 cauze si anume: 1) seara inainte de culcare mananca doar piept, nu vrea altceva "nici in ruptul capului" (si de aici problema cu intarcatul, pe care inca mi-e mila sa o adopt, cu toate ca stiu ce tre facut, dar nu sunt suficient de tare pentru asta - imi iubesc prea mult puiul). Concluzie - Nu se satura de la masa de seara (laptele de mama nu e suficient de consistent incat sa-i tina de foame pe tot parcusrsul noptii. 2) cand se trezeste incepe si maraie, iar eu ca disperata sar la el si il iau in brate in loc sa-l las putin sa vad ce se va intampla dupa aceea. In consecinta, pana nu il intarc nu cred ca am vre-o sansa sa-mi doarma toata noaptea neintrerupt (dupa intarcat voi incepe cu cerealele care ii vor tine altfel de foame) si cand se trezeste nu ar trebui ca primul lucru cand plange sa ma duc la el si sa-l iau in brate. Oricum cu taote astea imi iubesc foarte mult "comoara" , nu ma deranjeaza foarte mult ca se mai trezeste noaptea pentru ca mai trag cate un pui de somn atunci cand doarme ziua. O sa revin cu mai multe detalii cand intrerup alaptatul la san si o sa-i dau la masa de seara cereale. Ca o concluzie generala si un sfat pentru celelalte mamici - INCERCATI SA VA CUNOASTETI PUII CAT DE MULT POSIBIL SI PE DUMNEAVOASTRA, NU VA IMPACIENTATI CAND ACESTIA IES DIN TIPAR, PENTRU CA SUNT SI EI OAMENI PANA LA URMA SI NU E NIMENI PERFECT INDIFERENT DE VARSTA, IAR SOLUTII SE GASESC PENRU FIECARE DAR CU MULT TACT SI RABDARE. Bafta multa si iubiti-va puisorii cat mai mult, iar daca este dragoste multa, rabdare si intelegere din partea dumneavoastra o sa vedeti ca o sa existe si o rezelvoare, INTOTDEAUNA!

    13
    3

  • ioana pe 20 Ian 2011, 18:58
    bebe nu doarme noaptea

    am un bebe de 4 luni jumatate , ziu este foarte cuminte dar la ora 10 - 11 seara incepe soul . ziua doarme din doua in doua ore cam 45 de minute , este alaptat la san. plange foarte mult noaptea si nu vrea sa adoarma oricat de bine maannca .

    6
    6

  • gherman pe 4 Ian 2011, 17:08
    trezit noaptea de prea multe ori

    am un baietel de 10 luni si nu adoarme decat in brate, iar noaptea se trezeste de 4-5 ori sa bea ceai sau apa, dupa care doarme mai departe.chiar daca ziua doarme foarte putin noaptea tot se trezeste.nu stiu cum sa fac sa il invat sa adoarma singur daca se trezeste, fara sa fiu nevoita sa ii dau ceai de atatea ori pe noapte.suntem in perioada cresterii dintilor, dar asta nu are nici o legatura deoarece se trezeste noaptea dintotdeauna.

    17
    1

  • claudia pe 27 Dec 2010, 17:09
    dormitul

    an treza zium o fetita de 9 zile si ziua doarme foarte mult iar noaptea ze trezeste de 20 de ori.Am incercat sa o tin treaza ziua dar degeaba ce pot sa fac

    7
    0

  • Ani pe 13 Dec 2010, 16:50
    Un sfat pentru mamele care nu le dorm copii!!

    Baietelul meu are 8 luni si inca este alaptat la san, eu am patit la fel ca multe din cazurile care le-am citit mai sus. Pentru ca era alaptata la san se trezea de foarte multe ori noaptea. Am pus piciorul in prag si ia-m facut urmatorul program: il trezesc la 7 dimineata, atunci il alaptez, pina la ora 10 nu il las sa doarma si nici nu ii mai dau piept, tb sa faceti un efort maxim sa nu-l lasati sa adoarma pina la ora 10 chiar dc va plinge, cu f multa rabdare si vb frumoase plimbativa cu el si jucativa cu el. L a 10 ii dau un fruct cu biscuite sau iaurt si il mai tin treaz 1 ora sau jumate, il culc pe la ora 11, la inceput a fost mai greu vreo 3, 4 zile, mam chinuit cu el, nu da randament din prima zi, il lsa doarma 2 ora si dc doarme mai mult il trezesc, apoi la ora 13 ii dau o supica cu legume si il culc la ora 4( mentionez ca va adormi singur dc este trezit dimineata ) cand se trezeste ii dau pireu de legume cu carnita altadat, pireu de conopita, mancarea cea mai consistentat, la ora14 il trezesc si pe la 15ii dau laptic , iar pe la 22 laptic si baita si il pun in pat linga mine si chiar dc plinge si adoarme mai greu vb f mult cu el si in final adoarme, copilul meu este altul de atunci..Un sfat pentru mamele care alapteaza, nu il mai alaptati noaptea dupa 3 luni, chiar dc va urla vb mult si nu tipati la el, altfel va asteapta zile fff grele....scrieti-mi dc au dat randament programul bebelui meu. Va incurajez sa-l incercati, mai ales mamele care alapteaza.

    3
    5

  • alexandra pe 10 Dec 2010, 22:39
    am uitat ceva

    a am uitat sa zic tot de pe la 3 luni nu mai mananca noaptea.de la spital au zis sa nu ii dau noaptea decat ceai.nu am facut asta.cand se trezea noaptea nu mergeam imediat la ea se trezea chiraia putin si adormea la loc.deci nu sariti pe bebelusi daca plang lasatii putin poate nu le e fooame de cate ori plang.acum a mancat un biberon de lapte la ora 20.30am pus-o in patut dupa a adormit bineinteles ramanand in patut si ascultand muzica.se mai trezeste dim in jur de 9 chiar 10.e cuminte.ma scuzati dak am scris prea mult si v-am plictisit

    5
    1

  • alexandra pe 10 Dec 2010, 22:29
    cum il inveti asa il ai

    asa se spune si e adevarat.am o fetita de 1 an si 2 luni.pana la 2 luni am tinuto in brate si adormea pe la 1 noaptea.bineinteles asta datorita faptului k o rasfata toata lume si toti o tineau in brate.pana am pus piciorul in prag.dak plangea nu o luam imediat in brate nu faceti prostia asta.mergeam langa ea vorbeam cu ea o mangaiam si se linistea.nu am mai lasat musafirii sa stea numai cu ea in brate.acum bineinteles k si eu ma jucam cu ea o mangaiam o tineam in brate dar asta nu toata ziua.punetile muzica mamici cutiuta muzicala sa vedeti cum se linistesc.dupa 3 luni de viata fetita mea adormea singura in patut si acum la 14 luni la fel.

    1
    0

  • Matei pe 10 Dec 2010, 14:21
    adoarme tarziu noaptea

    bebele meu are 4 luni si de cand era foarte mic adoarme foarte tarziu noaptea; foarte rar a adormit inainte de 1-2 noaptea; daca adoarme la 2 se trezeste pe la 8 dimineata, bea un biberon de lapte pe nerasuflate cu ochii inchisi si adoarme la loc pana pe la 12; daca adoarme la 1 noaptea se trezeste pt masa la 7 si doarme pana la 11; nu resusesc sa-l adorm mai devreme desi am decalat baia si tot ritualul mai devreme; desi il luam langa noi in pat, e vioi, gangureste, rade de adormi tu langa el si el nu da semne de somn; il las sa si planga pana da semne ca e mort de oboseala insa dupa cateva minute in care cred ca a adormit, se trezeste iar parca mai vioi de parca i-a schimbat cineva bateriile cu altele noi; am inercat cu intuneric total, liniste, muzica de bebelusi, etc, spuneti-mi ce sa mai incerc sau poate vreun ceiut calmant care sa-i induca somn; nu mai stiu ce sa fac

    5
    4

  • Gabriella pe 5 Dec 2010, 22:31
    doarme leganata

    Fetita mea are 1 an si 3 luni, adoarme leganata insa nu prea doarme noaptea....nu a dormit niciodata neintrerupt,am alaptat-o pana la 1 an ,a acceptat f greu biberonul iar acum nu reusesc sa ii scot masa de noapte; mananca la 2 sau 3 noaptea si dimi la 8-9 ...nu vrea sa adoarma singura si nu doarme nici noaptea, sunt disperata, obosita si nervoasa!!!!!!!!!!!

    6
    2

  • Roxana R pe 2 Dec 2010, 16:21
    Somn intrerupt la fiecare 15 minute

    Baietelul meu nu doarme ziua decat cu mari tipete si plansete si doar daca il tin in brate. Daca il pun in patut nu doarme mai mult de 15 min si se trezeste plangand. De asemenea, seara adoarme dupa baita, cu acelasi ritual, pe la ora 21:30, insa se trezeste de 3-4 ori pana la ora 5:30, cand pare ca ii incepe ziua. Sunt foarte obosita si cand ma gandesc ca nu are decat 2 luni si jumatate ma incearca un sentiment de fatalitate - in plus, mananca in continuare 8-9 mese pe zi, la fel ca-n prima luna de viata. V-ati confruntat cu astfel de situatii, cum ati procedat?

    11
    3

  • Emilia pe 28 Nov 2010, 18:59
    nici fetita mea nu doarme !

    Carina are 9 luni jumate si inca o alaptez la san ! si ea se trezeste mereu peste noapte sa suga ! biberon nici nu vrea sa auda !!!! sunt mereu obosita si disperata. Nu stiu cand mi se va termina acest cosmar ca simt ca nu mai pot. Sunt tot timpul nervoasa, agitata si in plus de asta merg si la servici (4 ore pe zi). Macar sa ne spuna mamici care au trecut prin asta cand se termina cosmarul asta. Si eu am incercat tot ce puteam incerca si in zadar, tot se trezeste. Si eu am observat ca bebeii care sug se trezesc atat de des. Uneori imi pare rau ca nu am renuntat la alaptat, ma afecteaza f tare atata lipsa de somn. Uneori ma trezeste si din ora in ora !!!! Help !@

    11
    2

  • Daniela Balan pe 24 Nov 2010, 00:09
    Leon adoarme tot timpul plangand. ce ma sfatuiti?

    Leon are 20 saptamani. Pana acum o luna ma bucuram si ma minunam ce bine ne descurcam. avea program de masa si de somn. dormea de la 8 seara pana la 7 dimineata fara intrerupere, si ce era si mai placut, sa vad cum imi zambeste cand ii spun rugaciunea de seara in timp ce inchideam sacul de dormit si adormea singur cu zambetul pe buze. Dar de o luna, de cand i-am facut vaccinul, nu mai adoarme singur. A inceput prima data pe timpl zilei si acum si seara, plange foarte tare de fiecare data cand e obosit si vrea sa adoarma. Trebuie leganat, plimbat prin casa, si dupa minim jumatate de ora de plans adoarme. Nu stiu cum sa fac sa fie bine!

    12
    2

  • mona pe 16 Nov 2010, 00:24
    Somnul bebelusului

    Am o fetita de 1luna si 2 sapt si doarme pe zi bine circa 6 ore dar seara nu adoarme doar pe la 1 noaptea si asta numai daca cineva este langa ea .cand incerc sa o pun in patut se trezeste dupa 5 min>vraeu o solutie sa o invat sa doarma noapte in patutul ei si cateva ore.

    7
    1

  • Alina pe 8 Nov 2010, 19:04
    cum sa doarma bebe noaptea

    Buna! Am un baietel de aproape 4 luni, care deasemena are probleme cu sompnul. Pana pe la 3 luni, dormea extrem de putin ziua, noaptea dormea dar cu intreruperi pentru hrana. Baita de seara e undeva in jurul orei 10 (de o saptamana-doua incercam sa o facem mai devreme), dupa care mananca un biberon mare de lapte si adoarme in jurul orei 12. Sunt nopti cand incepe sa se trezeasca de pe la 3, alteori pe la 4-5. Ii bag suzeta si adoarme la loc. peste max o ora se trezeste iar. Spre dimineata incpe la intervale din ce in ce la mici, uneori ii mai bag putin ceiut de noapte Humana, dar si asta a inceput sa isi piarda efectul. La 7 ii dau prima masa a zilei..dar deja la ora aceea sunt cheauna dupa atatea ture la el in camera pt montat suzeta n cel mai fericit caz, sau dat ceiut... Nu stiu cum sa il fac sa doarma continuu pana dimineata. Mai ales ca el e si mancacios si e peste medie la greutate... Am uitat sa mentionez ca a avut o perioada in care dormea continuu si pana la 8.30 dimineata... Cum pot face sa il determin sa doarma 8 ore continuu pe noapte? Multumesc mult!

    8
    4

  • Ramona pe 2 Nov 2010, 08:29
    somnul

    Buna, am un baietel de 6 luni, un inger de copil, primesc complimente de la toata lumea inclusiv de la medicul pediatru privind starea lui de sanatate si dezvoltarea psiho-motorie. Totusi, doarme doar leganat. In acest fel, acumuleaza aprox 4 h de somn ziua iar noaptea adoarme invariabil la 22 si se trezeste la 7. Perfect ati spune insa noaptea se trezeste din ora in ora iar eu sar ca fripta (trebuie doar sa-i pun suzeta sau sa-l veghez pasnic). Am incercat ssi varianta de a nu ma ridica, problema e ca nu adoarme singur, NICIODATA! astept cu interes un punct de vedere din partea voastra in legatura cu cele relatate. Multumesc mult.

    7
    6

  • viorela pe 29 Oct 2010, 23:32
    cum sa anvat fetita sa doarma devreme

    buna am o fetita de 2 saptamani si 4 zile si nu doarme decat la 1 noaptea are colici si o doare burtica ce sa fac sa o culc mai devreme

    5
    6

  • gabriela22 pe 26 Oct 2010, 15:36
    somnul

    buna ziua, am o fetita de 8 luni si nu vrea sa dorma devreme...deabea reusec sa o adorm pe la ora 00:00 - 01:30 noaptea. ce sa fac sa pot so culc pe la 21:30 macar:D ????

    4
    1

  • irina pe 22 Oct 2010, 12:18
    somnul bebelusului

    buna ziua am un bebe de 2luni si de vreo saptamana nu mai doarme bine noaptea .adoarme pe la ora 21 pana pe la 21:30 apoi se trezeste si nu mai doarme decat pe la ora 1-2 noaptea si se trezestepe la ora 6 dimineata .adoarme numai leganat in brate si eu sa ii cant as vrea sa il dezvat dar nu prea stiu cum iar ziua doarme fara probleme in medie cam 8-9 ore/zi

    3
    1

  • sella pe 6 Oct 2010, 11:58
    somnul

    am o mare nelamurire.baietelul meu de 7luni se trezeste de 5-6 ori pe noapte plangand,reusesc sa-l adorm la loc doar cu feonul,este alimentat la san iar de cand a inceput sa faca asa ii dau inainte de san si cereale cu gand ca poate laptele nu-i mai ajunge,dar degeaba.ce nu inteleg:de la 1luna pana la 5luni dormea toata noaptea sau daca uneori se mai trezea se juca singur si adormea la loc .i-am dat si panadol sa-l calmez ca poate ii ies dintii,degeaba.nu mai pot si vreau sa inteleg ce se intampla sau unde gresesc.

    3
    2

  • sella pe 6 Oct 2010, 11:56
    somnul

    am o mare nelamurire.baietelul meu de 7luni se trezeste de 5-6 ori pe noapte plangand,reusesc sa-l adorm la loc doar cu feonul,este alimentat la san iar de cand a inceput sa faca asa ii dau inainte de san si cereale cu gand ca poate laptele nu-i mai ajunge,dar degeaba.ce nu inteleg:de la 1luna pana la 5luni dormea toata noaptea sau daca uneori se mai trezea se juca singur si adormea la loc .i-am dat si panadol sa-l calmez ca poate ii ies dintii,degeaba.nu mai pot si vreau sa inteleg ce se intampla sau unde gresesc.

    10
    4

  • ionela pe 30 Sep 2010, 12:17
    :((

    am uitat este alaptat la san ,are 6 dintisori.tot cred ca de la dinti se trezeste dar e prea de tot asa face de la 4 luni,am ajuns la concluzia ca toti bebei alaptati la san se trezesc asa des .voi cum procedati cu somnul?

    1
    2

  • ionela pe 30 Sep 2010, 12:12
    somnul

    si eu am un copil de 9 luni jumate si se trezeste noaptea de 20 de ori.nu stiu ce sa ma mai fac sunt franta

    0
    2

  • raluca pe 25 Sep 2010, 09:03
    nu doarme noaptea

    buna ziua.am un bebe de 4 luni si o saptamana care nu doarme noaptea.se culca prea repede pe la 8.30 seara si apoi de la 23.00 nu mai vrea sa doarma.se misca incontinuu pana se trezeste si daca il adorm din nou doarme jumatate de ora apoi se trezeste.ce sa fac? multumesc

    1
    6

  • catalin pe 24 Aug 2010, 15:37
    se trezeste sa manance

    avem un bebe de 10 luni si se terzeste din 3 in 3 ore sa manance ,am inteles ca nu ii fac bine aceste mese nocturne.cand se trezeste sa manance se si arcuieste ca sum ar dureao burtica,si tipa,plange.

    2
    3

  • stan madalina oana pe 28 Apr 2010, 16:07
    somnul bebelusului

    buna ziua!bebelusul meu a avut colici pana la 2luni jum.plangea de la 12 noaptea pana la 7 dimi.acum i-au trecut dar problema e ca nu mai doarme noaptea.se trezeste la 11 spre exemplu si adoarme abia la 4dimineata.apoi de la 4 dimineata doarme pana pe la 1.va rog sa-mi spuneti ce sa fac.cum sa-i schimb progr? am incercat sa-l tin treaz ziua dar plange rau daca e obosit!!!

    0
    3
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod