Ce este tomografia si cand e indicata?

Se spune ca a revolutionat domeniul diagnosticului radiologic, ajutand medicul specialist sa vizualizeze si sa diagnosticheze o gama larga de boli mult mai rapid decat oricand. Incercam sa va raspundem la cateva intrebari frecvente despre tomografia computerizata.

Se spune ca a revolutionat domeniul diagnosticului radiologic, ajutand medicul specialist sa vizualizeze si sa diagnosticheze o gama larga de boli mult mai rapid decat oricand. Incercam sa va raspundem la cateva intrebari frecvente despre tomografia computerizata.

Este o metoda rapida si nedureroasa de diagnostic. Insa, trebuie sa tinem cont ca ea combina razele X (deci este iradianta) cu o tehnologie computerizata avansata care permite vizualizarea oaselor, a organelor, a vaselor de sange si a inimii in detalii. Cu toate ca doza de radiatii este redusa, tomografia computerizata (CT) se va face doar la recomandarea scrisa a medicului curant si este contraindicata in timpul sarcinii. In prezent, computerele tomograf moderne - multislice - permit scanarea unor zone intinse din corp intr-un timp foarte scurt, reduc doza de radiatie, insa pastreaza calitatea imaginilor. 

Tomografia este buna pentru orice boala?


Multi pacienti merg la medic solicitand efectuarea unei tomografii computerizate pentru a depista toate bolile de care sufera. Trebuie sa retinem ca tomograful nu poate diagnostica toate bolile si ca el isi dovedeste acuratetea in cazul in care organele solide prezinta modificari de structura (chist, tumori, infarct, etc): plamanii, ficatul, creierul, pancreasul rinichii, splina, oasele, tiroida, glandele suprarenale.



"Tomografia computerizata este investigatia de prima intentie in accidentul vascular cerebral", precizeaza prof. dr. Ioan Codorean, presedintele Societatii de Medicina Nucleara.

 

In ce situatii este inutila tomografia?


Cum spuneam, tomografia computerizata nu depisteaza orice boala din organism. Mai mult, specialistii sunt de acord ca ea este complet inutila daca vine vorba despre boli localizate in esofag, stomac, duoden, intestin gros si subtire, vezica urinara, cazuri in care sunt mult mai eficiente alte metode de investigare.

 

Ce se intampla in timpul investigatiei?


Vei raspunde la mai multe intrebari legate de sanatate inainte de efectuarea investigatiei. Dupa care vei fi rugat sa te asezi pe masa de examinare care te va duce lent in interiorul scannerului.

Vei ramane singur/a in incapere, insa poti sa comunici cu medicul prin intermediul interfonului care-ti va da indicatii privind respiratia. In functie de zona corpului cercetata, durata investigatiei difera, insa in general este vorba de cateva minute in care trebuie sa stai nemiscat/a.

 

Ce este substanta de contrast la o tomografie?


In unele cazuri, pentru a creste vizibilitatea vaselor de sange si a tesuturilor este necesara injectarea orala sau intravenoasa a unei substante lichide pe baza de iod care este eliminata pe cale naturala in cateva ore. Printre efectele adverse semnalate se numara greata si voma, de aceea este de preferat sa nu mananci cu aproximativ 4 ore inainte de a efectua investigatia.

De asemenea, in urma administrarii substantei de contrast pot sa apara reactii de tip alergic (in majoritatea cazurilor) in primele 30 de minute. Daca in ziua respectiva constati aparitia unor efecte adverse cum sunt mancarimile de piele, respiratia ingreunata sau senzatia de sufocare anunta imediat medicul curant. "Substanta de contrast de la investigatia prin rezonanta magnetica (RMN) nu este alergica spre deosebire de cea folosita pentru computerul tomograf. Cele mai multe reactii alergice sunt date de substanta de contrast pe baza de iod", avertizeaza dr. Tudor Ciprut, medic primar radiologie si imagistica medicala.  

 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • hermine pe 11 Nov 2018, 17:22
    intrebare

    daca se poate face la copii un egg si ce este acesta si ce sintome are

    0
    0

  • alice popescu pe 7 Nov 2013, 23:27
    Tomograf la umar

    Ne-a spus medicul ca tomografia va dura 2 ore si am citit aici pe site ca dureaza foarte putin,la el de ce asa mult?Va multumesc mult.

    1
    0

  • alice popescu pe 7 Nov 2013, 23:25
    Tomograf la umar

    Buna ziua sotul meu are dureri de spate,sold si de umeri,mai mult umarul stang,fiecare miscare o face cu durere.Are factorul reumatoid de 5 ori mai mare decat cel normal si i-au fost facute analize de sange,in urma carora 2,dar nu ne-au spus care nu sunt prea bune si i-a fost recomandat tomograful la organul cel mai dureros.Am intrat in panica,ma puteti ajuta sa imi spuneti,poate fi ceva grav?

    0
    1

  • lacatus pe 2 Dec 2012, 12:59
    sinuzita

    daca as avea sinuzita cum se manifesta si cum o detectez cu un computer tomograf ??

    13
    4

  • geogigi68 pe 29 Apr 2010, 08:56
    "cutit in spate"

    va rog IMENS dati-mi si mie un raspuns DACA tomograful ma ajuta sa gasesc de ce am un "cutit in spate" langa coloana vertical a o fi raceala ??/ din cauza acelei dureri am ameteli si durereri de cap ???

    13
    1

  • Donca pe 29 Apr 2010, 08:11
    boli renale

    Buna ziua, as vrea sa stiu daca se poate face tomografir computerizata in locul urografiei. Va multumesc anticipat pt. raspuns.

    3
    4

  • dan pe 29 Apr 2010, 07:34
    solutie contrast

    buna,de ce unele persoane nu suporta solutia de contrast,eu nu am suportato ma-m inrosit la piele mancarimi si ramaneam fara aer(solutie de contrast in vena).

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod