Candidoza. Tot ce trebuie să știi despre această infecție. Află detalii!

Temperaturile crescute ce ne-au luat prin surprindere chiar înainte ca vara să-și intre în deplin rol, ne determină să apelăm la tot mai multe mijloace de a ne răcori.
Și ce metodă mai comună și la-ndemână este ca la sfârșit de săptămâna să mergem la piscină, fără să știm că bazinele de înot comune reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor, datorită căldurii și umidității ridicate. Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile este apariția unei infecții genitale, de obicei candidoza vaginală, cauzată de ciupercă Candida Albicans, care apare în urma modificării florei vaginale din cauza clorului, transpirației și materialului costumului de baie. 

Candidoza vaginală este o infecție produsă de înmulțirea exagerată a unei ciuperci, Candida Albicans. Ea este prezența în mod natural în cavitatea bucală, în tubul digestiv, pe piele și în vagin, alături de o serie de bacterii benefice. Atunci când echilibrul florei este perturbat, poate apărea o supradezvoltare a Candidei Albicans. Este o problemă comună, care afectează majoritatea femeilor adulte cel puțin o data pe parcursul vieții. 

Printre principalele simptome ale candidozei vaginale se număra scurgerile vaginale anormale, însoțite de mâncărime și senzație de arsură. Scurgerile vaginale pot varia de la ușor apoase de culoare albă până la scurgeri foarte dense de culoare alb-gălbuie. Mâncărimile și arsurile se manifestă atât la nivelul vaginului, cât și la nivelul labiilor, iar în multe cazuri apare și un miros neplăcut. De asemenea, urinarea devine dureroasă, apare înroșirea și umflarea vulvei și dureri în timpul contactului sexual.  

„Infecția cu candida nu apare doar prin pertubarea ph-ului vaginal în urmă unei vizite la piscină, există și alți factori precum administrarea de antibiotice, graviditatea, diabetul zaharat sau obezitatea. Antibioticele distrug echilibrul florei vaginale, afectând numărul de bacterii cu rol protectiv și permițând dezvoltarea candidozei. Candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, ci mai degrabă o afecțiune ce poate fi declanșată și prin contact sexual. Atunci când candidoza reapare imediat după tratament sau nu răspunde la acesta, poate fi semn că persoană are imunitatea scăzută. De asemenea, mai multe episoade de candidoză în antecedente pot fi un semn al sistemului imunitar slabit”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.  

Cum despistăm candida și care sunt metodele de tratament? 

Confirmarea diagnosticului de candida se realizează prin efectuarea unor analize a secrețiilor vaginale. Probele recoltate sunt analizate microscopic sau prin efectuarea de culturi în laborator. Pentru acuratețea examenului secrețiilor vaginale, se recomandă evitarea spălăturilor intravaginale și a contactului sexual cu 24 de ore înaintea recoltării probelor. Igiena intimă a zonei intime externe se poate efectuă cu apa și cu un săpun delicat. 

Candidoza vaginală poate fi tratată cu medicamente antifungice, fie aplicate local și în jurul vaginului, fie administrate oral. În cazul infecțiilor mixte, este necesar un tratament combinat. Este foarte important că acest tratament să se realizeze după îndrumarea unui medic, deoarece sunt și alte tipuri de afecțiuni ce pot avea simptome asemănătoare candidozei.  
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod