Am nevoie de suplimente alimentare?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de obiceiurile tale alimentare, de stilul de viata, precum si de unii factori pe care nu ii poti controla, cum ar fi varsta. Intelege ce nevoi are organismul tau pentru a vedea felul in care suplimentele alimentare pot influenta in bine starea ta generala de sanatate. Aceste produse nu iti dauneaza, dar pot fi necesare in anumite situatii, in care organismul tau duce lipsa de vitamine si minerale si trebuie "ajutat".

Este recomandabil sa incepi o "cura" de suplimente alimentare daca:

Nu urmezi o dieta echilibrata. Daca nu consumi zilnic fructe si legume, este dificil sa asimilezi toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul tau. De asemenea, daca mesele tale se limiteaza la o data sau de doua ori pe zi, este foarte posibil sa mananci un numar redus de alimente din diferite grupe (proteine, carbohidrati, si grasimi) pe care este important sa le consumi.

Esti vegetariana. Daca esti vegetariana, probabil ca nu consumi suficient calciu, fier, zinc si vitaminele B-12 si D. Poti asimila in mod natural acesti nutrienti din surse fara carne, cum ar fi produsele din soia, legume - in special cele cu frunze verzi, produse din cereale integrale, nuci si alune.
Daca nu este posibil sa consumi in mod regulat aceste produse si alimente, este necesar sa apelezi la suplimentele alimentare.

Consumi mai putin de 1.200 de calorii pe zi. Dietele scazute in calorii limiteaza tipurile si cantitatea de alimente pe care le mananci si, implicit, tipurile si cantitatea de nutrienti asimilate. Daca nu este monitorizata si supravegheata de un doctor, o dieta scazuta in calorii nu este recomandata.

Suferi de o afectiune medicala care afecteaza felul in care organismul tau asimileaza, utilizeaza sau elimina nutrientii. In cazul in care ti-ai limitat dieta din cauza unor alergii sau a unor intolerante alimentare - cum ar fi cea fata de produsele lactate - poti beneficia de un supliment alimentar. De asemenea, daca suferi de o afectiune a ficatului, a vezicii biliare, a intestinelor, a pancreasului sau daca ai fost supusa unei interventii chirurgicale in zona tractului digestiv, nu poti digera si absorbi nutrientii in mod corespunzator. In astfel de situatii, doctorul iti poate recomanda administrarea de suplimente alimentare.

Esti la menopauza. Dupa menopauza, femeile experimenteaza o scadere brusca a nivelului de estrogen, fapt care duce la o pierdere substantiala a masei osoase.
Pentru a-ti mentine oasele puternice si pentru a atenua pierderea masei osoase si efectele acesteia, ai nevoie atat de calciu, cat si de vitamina D - vitamina esentiala pentru fixarea calciului. Femeile care nu asimileaza suficient calciu si vitamina D prin intermediul alimentelor consumate, pot lua suplimente alimentare.

Ai sangerari menstruale masive. Daca suferi de sangerari menstruale masive, ai nevoie de fier care sa inlocuiasca fierul eliminat o data cu pierderea de sange. Deficienta de fier poate duce la anemie, o afectiune care presupune faptul ca sangele este sarac in hemoglobina, respectiv substanta care transporta oxigenul la tesuturi.

Esti insarcinata sau incerci sa concepi un copil. In aceasta perioada, ai o mai mare nevoie de anumiti nutrienti, in special calciu, acid folic si fier. Acidul folic este necesar din primele stadii ale sarcinii, pentru a-l proteja pe bebelus de anumite anomalii fetale ale tubului neural, cum ar fi spina bifida, o afectiune congenitala a coloanei vertebrale (malformatie), respectiv inchiderea incompleta a tubului neural.

In cazul femeilor insarcinate, aportul de fier previne aparitia si instalarea oboselii - fierul ajuta globulele rosii din sange (hematii) sa transporte oxigenul necesar atat tie, cat si copilasului care se dezvolta in uter.
Doctorul poate recomanda in astfel de situatii administrarea unor suplimente alimentare. Este important sa incepi o "cura" de acest tip inca inainte de conceperea bebelusului.

Esti fumatoare. Tutunul si nicotina nu ajuta asimilarea unor vitamine si minerale, printre care se numara vitamina C, vitamina B9, magneziul si calciul. Suplimentele alimentare, desi pot avea o contributie in sensul fixarii nutrientilor in mod corespunzator, nu pot compensa riscurile majore de sanatate cauzate de fumat. Cea mai buna optiune pentru starea ta generala de sanatate este sa eviti toate produsele cu continut de nicotina.

Consumi bauturi alcoolice in mod excesiv. Consumul de alcool pe termen lung si in mod excesiv poate interfera cu procesul de asimilare a anumitor vitamine si minerale, printre care se numara vitaminele B1 si B9, fierul, zincul si magneziul. In plus, este posibil sa ajungi sa inlocuiesti mancarea cu alcoolul, ceea ce duce la o dieta care te priveaza de nutrientii necesari.

Consumul excesiv de alcool a fost definit astfel: mai mult de doua bauturi alcoolice pe zi pentru barbatii care au mai putin de 65 de ani si mai mult de o bautura alcoolica pe zi pentru barbatii cu varste peste 65 de ani, precum si pentru femei.
Ca si in cazul fumatului, suplimentele alimentare te pot ajuta, insa nu pot compensa riscurile majore de sanatate la care te supui din cauza acestui obicei. Astfel, singura solutie viabila este schimbarea stilului de viata si abordarea unor diete echilibrate, bogate in nutrienti.

Daca, in general, starea ta de sanatate este buna si consumi o varietate de produse si alimente, printre care se numara fructele, legumele, cerealele integrale, carnea slaba, nu este necesara administrarea de suplimente alimentare.

In cazul in care doresti sa fii sigura ca organismul tau are parte de toate vitaminele si mineralele de care are nevoie si nu te deranjeaza cheltuiala in plus si rutina zilnica (uneori agasanta) de a lua o pastila, administrarea unui anumit supliment alimentar este mai mult decat salutara. Totusi este intotdeauna preferabil sa discuti cu medicul tau de familie inainte de inceperea unei astfel de "cure", deoarece el iti cunoaste cel mai bine istoricul medical si starea de sanatate.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mirela v pe 22 Iul 2008, 11:11
    ca mg zinc

    sunt insarcinata in 2 saptamini si am mai luat calciu cu magneziu si zinc nu mereu cite una cind ma simteam rau, afecteaza copilul? ce fel de calciu trebuie sa iau? MULTUMESC

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod