9 afectiuni care iti tulbura somnul

Nu poti adormi sau te trezesti frecvent in timpul noptii? Depresia si instalarea menopauzei sunt doar doua dintre posibilele cauze ale tulburarilor de somn.
Nu poti adormi sau te trezesti frecvent in timpul noptii? Depresia si instalarea menopauzei sunt doar doua dintre posibilele cauze ale tulburarilor de somn.

Atat calitatea cat si timpul de somn pot fi direct influentate de o afectiune medicala. Iata cateva dintre afectiunile care pot duce la tulburari de somn, enumerate de dr. James Wellman, Centrul de Tulburari ale Somnului din Georgia, Augusta.

Depresia. Insomnia reprezinta unul dintre principalele simptome ale depresiei, cercetarile efectuate in acest domeniu au aratat ca aproximativ 90% dintre persoanele depresive intampina probleme de somn. Trezirea la ore foarte inaintate dimineata, insomniile cat si somnul excesiv reprezinta simptome ale depresiei. De asemenea, anxietatea poate reprezenta o cauza a insomniilor.

Menopauza. Mai mult de jumatate dintre femeile aflate la menopauza intampina probleme legate de somn si asta din cauza nivelului scazut de progesteron, considerat drept un hormon care induce somnul.


Diabet. Diabeticii au deseori un somn neodihnitor din cauza fluctuatiilor glicemiei, transpiratiilor nocturne si nevoii de a urina frecvent in timpul noptii. Potrivit cercetatorilor, insomnia poate favoriza si aparitia diabetului. Intr-un studiu recent, specialistii au observat ca persoanele care dorm mai putin de 6 ore prezinta un risc mai mare de a suferi de diabet tip 2.

Boli cardiovasculare
. Oamenii de stiinta au asociat doua dintre cele mai frecvente probleme, boala coronariana si insuficienta cardiaca congestiva, cu tulburarile de somn. In cazul bolii coronariene, somnul poate fi tulburat de durerile resimtite in piept sau ritm cardiac neregulat. Insuficienta cardiaca congestiva apare cand inima nu mai este capabila sa pompeze suficient sange pentru intreg organismul. Drept rezultat, se acumuleaza lichid in jurul plamanilor cand pacientul se afla in pozitia culcat.
Folosirea unei perne pentru ridicarea partii de sus a corpului in timpul somnului poate ajuta.

Astm. Persoanele care sufera de astm intampina in mod frecvent probleme cand vine vorba de somn provocate de dificultatile de respiratie, tuse sau de respiratia suieratoare. Simptomele astmului se intensifica de obicei in timpul noptii, crescand riscul de atacuri de astm. De asemenea, anumite medicamente folosite in tratarea astmului pot provoca insomnie.

Arsuri stomacale. Senzatia de iritare si arsura provocata de refluxul gastro-esofagian pot afecta calitatea somnului, iar pozitia de culcat poate inrautati simptomele. Pentru a preveni aceste probleme, evita mesele bogate, cafeaua si alcoolul seara.

Tulburari de alimentatie
. Cercetarile efectuate au aratat o legatura intre anorexie si tulburarile de somn, provocate probabil de alimentatia incorecta si scaderea excesiva in greutate.

Boli renale.
Aceste afectiuni impiedica rinichii sa filtreze sangele, fapt ce poate provoca insomnie sau sindromul picioarelor nelinistite.

Boli tiroidiene. Hipertiroidismul (cand glanda tiroida este prea activa) poate provoca transpiratii nocturne, iar hipotiroidismul (cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni) da o senzatie de somnolenta excesiva in timpul zilei.


Ce poti face pentru un somn linistit?


In cazul in care tulburarile de somn nu sunt provocate de o afectiune, urmatoarele tipsuri te pot ajuta sa ai un somn linistit:

  • Intocmeste-ti un program de somn. Mergi in pat la aproximativ aceeasi ora, astfel incat organismul sa se obisnuiasca sa doarma la o anumita ora;
  • Antreneaza-te in mod regulat. Nu iti programa exercitiile fizice inainte de ora de culcare pentru ca iti vor alunga somnul. Parerea expertilor este ca efectuate seara, exercitiile ajuta chiar sa ai un somn linistit;
  • Evita alimentele care contin cofeina dupa ora 16:00.
    De asemenea, renuntand la fumat si alcool dupa-amiaza te poate ajuta sa ai un somn mai linistit.
  • Relaxeaza-te. Evita sa privesti un film violent inainte de a merge la culcare;
  • Nu dormi mult dupa-amiaza. Daca dormi mai mult de 30 de minute dupa-amiaza, seara vei adormi mai greu;
  • Creeaza o atmosfera potrivita pentru odihna. Studiile au aratat ca oamenii dorm mai bine intr-o camera intunecata si mai racoroasa. Indeparteaza, de asemenea, orice sursa de zgomot.

Daca insomniile sunt provocate de o afectiune, tratarea acesteia iti poate reda odihna de care ai nevoie. In cazul in care insomniile persista, chiar fara o cauza evidenta, consulta un specialist.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cosmina pe 9 Ian 2014, 21:56
    experienta mea

    Buna! am suferit de insomnie ani de zile, precum si de alte tulburari si probleme de sanatate...Dumnezeu m-a ajuat sa gasesc o terapie numita biomagnetismo, foarte folosita in Spania, dar si in Romania vine un terapeut si trateaza ocazional, pentru cine vrea sa citeasca mai mult aici e u link in lb. spaniola http://biomagnetismusro.blogspot.ro/ , si unul in lb. romana http://biomagnetismusro.blogspot.ro/ , si unul in lb. engleza biomagnetismusa.com E o terapie incredibila, mi-au disparut complet toate simptomele si de atunci sunt un om nou! aceste rinduri le poate intelege numai cineva care a suferit sau sufera de aceasta boala!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod