Tipurile ayurvedice dosha

Potrivit principiilor ayurvedice cele cinci elemente se combină pentru a forma tipurile metabolice dosha. Află care sunt caracteristicile fiecărui tip ayurvedic.
În medicina bazată pe principiile ayurvedice care este originară din India, toate lucrurile sau persoanele sunt compuse din cele 5 elemente de bază: spațiul (eterul), focul, apa, aerul și pământul. Din combinația acestor elemente rezultă cele trei tipologii metabolice, care poartă și denumirea de dosha. Vata dosha este o combinație dintre aer și spațiu, pitta dosha rezultă din amestecul focului cu apa, iar kapha dosha reprezintă combinația dintre apă și pământ.
În ayurveda se consideră că fiecare persoană se naște cu o combinație a acestor tipuri metabolice. De obicei predomină unul sau chiar două dosha, astfel rezultând trăirile fizice, mentale, precum și caracteristicile emoționale. Dosha dominantă poate fi motivul pentru care o persoană nu poate rezista la o umiditate foarte ridicată sau nu poate consuma mâncăruri grase, chiar dacă o altă persoană le tolerează fără nicio problemă. 
Potrivit principiilor acestei medicine alternative fiecare dosha este favorizată de un anumit tip de meniu, stil de viață și de un program adecvat de exerciții fizice. Un dezechilibru dintre diferitele dosha poate fi corectat rapid prin modificarea dietei sau a diferiților factori care au legătură cu stilul de viață.
Dacă acest dezechilibru nu este tratat la timp, va avansa ajungând chiar să cauzeze probleme de sănătate.
Un expert ayurvedic va evalua starea fiecărui pacient nu doar pe baza simptomelor problematice semnalate, ci va lua în calcul și istoricul familial al pacientului. Va realiza un consult în două etape, atingerea (sparsha) si ascultatia (shrvanaa).
Culoarea limbii unei persoane poate arăta că diferitele dosha sunt în dezechilibru. De exemplu, o nuanță albicioasă semnalează o acumulare excesivă de mucus și un dezechilibru legat de kapha dosha. Fiecare tip metabolic este asociat cu un puls diferit. Practicianul ayurvedic va evalua pulsul luat din 6 puncte, la fiecare încheietură (3 puncte pentru pulsul superficial și alte 3 pentru pulsul profund).
De asemenea, aspectul ochilor și al unghilor va fi observat cu atenție. Dacă ochii sunt înroșiți și unghiile au o nuanță de roz ar putea fi un semn că persoana respectivă poate fi încadrată în categoria pitta dosha.

 
Iată care sunt caracteristcile celor 3 tipuri de dosha:

 
1. Vata

Cuvintele care caracterizează această dosha sunt: frig, lumină, uscat, mișcare, schimbare. 
Dacă în organismul tău predomină vata dosha, mișcarea și schimbarea constantă îți caracterizează personalitatea. Adesea vei fi pe drum sau gata să pleci într-o călătorie.
Vata dosha este semnul firilor energice și al creativității prin excelență. Atâta timp cât această dosha este într-un echilibru optim vei fi plin de energie și entuziasm și te vei menține în formă, fără să adaugi kilograme în plus.
 
Caracteristici fizice: 
 
- silueta sveltă și bine definită; 
- agilitatea deosebită; 
- energia, dar și stările de epuizare neașteptate;
- pielea sensibilă și deshidratată;
- părul uscat;
- mâinile și picioarele reci;
- somnul foarte sensibil la zgomote;
- susceptibilitatea la noile alimente, digestia ușor problematică.
 
Atunci când vata dosha își pierde starea de echilibru apar probleme precum constipația, hipertensiunea arterială, artrita, starea de slăbiciune și crampele abdominale.
 
Caracteristici emoționale:
 
- le plac noile experiențe și provocările;
- se enervează ușor;
- iau mereu inițiativa și discută cu persoanele noi;
- sunt foarte creativi și flexibili;
- iartă repede greșelile celorlalți. 
 
Când există un dezechilibru de ordin emoțional vor apărea îngrijorarea constantă, anxietatea sau insomnia. În momentele stresante nu se vor întreba decât „Cu ce am greșit?”.

 
2. Pitta

Cuvintele utilizate pentru a descrie această dosha sunt: fierbinte, lumină, intens, pătrunzător, acid. Cei care au un organism predominat de pitta dosha sunt firi pasionale și intense.
 
Caracteristici fizice:
 
- greutate și înălțime medie;
- cel mai adesea au părul roșcat, dar o problemă frecventă este albirea prematură sau subțierea părului;
- au o digestie foarte bună, ceea ce le dă uneori impresia că pot mânca absolut orice;
- au un somn profund, dar nu dorm decât perioade scurt de timp.
 
Atunci când această dosha se află în echilibru persoanele în cauză vor avea un ten luminos, multă energie, o digestie excelentă și poftă de mâncare.
Dacă există un dezechilibru vor apărea iritațiile, senzația de arsură, ulcerul peptic, senzația de căldură excesivă sau sufocare și indigestia.
 
Caracteristici emoționale:
 
- un intelect deosebit;
- o putere mare de concentrare;
- sunt foarte direcți, dar și diplomați;
- abilități foarte bune de predare.
 
Când se află într-un echilibru optim aceste persoane iau decizii foarte utile și pot fi managerii sau profesorii ideali, precum și purtători de cuvânt în afaceri. Dacă intervine un dezechilibru pot apărea irascibilitatea, enervarea sau discuțiile contradictorii. Când sunt foarte stresate persoanele încadrate în categoria pitta dosha se întreabă „Cu ce ai greșit tu?”.

 
3. Kapha

Cuvintele principale care descriu această dosha sunt: încet, solid, rece, stabil, ulei, greu.
 
Caracteristici fizice:
 
- au un corp puternic;
- sunt foarte energici;
- au ochii mari, de o culoare intensă;
- au pielea strălucitoare, radiantă;
- au părul foarte des;
- dorm profund și nu au probleme cu digestia.
 
Când apare un dezechilibru se pot observa îngrășarea, alergiile, somnul în exces, astmul, diabetul sau depresia. 
 
Caracteristici emoționale:
 
- sunt foarte calmi;
- se gândesc bine înainte de a vorbi;
- sunt empatici și afectuoși;
- se bucură de lucrurile mărunte și nu-i deranjează rutina.
 
Când organismul lor este în echilibru aceste persoane sunt extrem de loiale, răbdătoare și calme, dornice de a-i ajuta pe cei din jurul lor. În cazul unui dezechilibru, persoanele din categoria kapha dosha au tendința de a nu renunța la un job sau la o relație, deși le fac rău.
De asemenea, pot fi încăpățânați și se vor opune schimbărilor. În situațiile stresante, răspunsul unei persoane kapha este „Nu vreau să mă ocup acum de asta”. 
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod