Beneficiile oțetului din cidru de mere - chiar funcționează?

Chiar ajută la slăbit, scade glicemia și reduce mătreața sau sunt doar mituri? Descoperă totul despre beneficiile oțetului din cidru de mere.
Oțetul se formează atunci când bacteriile se hrănesc cu zaharurile și alcoolul din sucurile fructelor, vin, miere și alte lichide. Rezultatul este o soluție de acid acetic dar care conține și alți nutrienți. Oțetul din cidru de mere are la bază sucul de mere. Până aici, nu îl recomandă nimic față de alte tipuri de oțet. Poate doar aroma mai ușoară și mirosul să fi contribuit la reputația de care se bucură.
 

Beneficiile oțetului din cidru de mere - chiar funcționează? 

Ajută la slăbit?

Un studiu a indicat faptul că oamenii supraponderali, care consumă 30-50 de ml de oțet, diluat în alte lichide, au o rată mai rapidă de scădere în greutate. Și de scădere a grăsimii de pe burtă. Dar nu există nicio dovadă că o cantitate mare de oțet te va ajuta să scapi repede de multe kilograme.


Scade glicemia?

Oțetul poate contribui la controlul cantității de glucoză din sânge în cazul persoanelor bolnave de diabet. Câteva lingurițe de oțet, dizolvat în apă sau amestecat în mâncare ar trebui să funcționeze perfect. Un nivel constant ridicat de zahăr în sânge poate conduce la declanșarea afecțiunilor cardiace, bolilor de rinichi, accidentelor vasculare și poate cauza orbirea.


Controlează nivelul insulinei?

De asemenea , oțetul contribuie la menținerea nivelului scăzut al insulinei după masă. Acest hormon este responsabil cu transformarea glucozei din sânge în energie.
Dar dacă se eliberează o cantitate prea mare de insulină, corpul poate dezvolta o rezistență la acest hormon, care poate conduce la declanșarea diabetului Tip2 sau chiar mai rău. 


Elimină paraziții?

Oțetul din cidru de mere, de fapt orice tip de oțet, distruge o serie întreagă de paraziți intestinali, datorită conținutului de acid acetic. Cel mai bine funcționează atunci când este amestecat în mâncare, eliminând bacteriile de pe frunzele de salată, de exemplu. Nu este la fel de eficient pentru dezinfectarea unei tăieturi sau răni. Și pentru că este un acid, este posibil să producă arsuri dacă ajunge în contact cu o piele deosebit de fină.


Reduce mătreața?

Oțetul este considerat de multă vreme ca un remediu împotriva mătreții. Dar nu există nicio dovadă care să ateste că oțetul distruge bacteria de drojdie sau ciuperca, sau că înlătură resturile de șampon sau alte produse de îngrijire și nici că modifică aciditatea pielii scalpului. Cel mai sigur este să folosești produsele dedicate pentru combaterea mătreții, urmărind cu atenție instrucțiunile de folosire. Dacă problema nu se rezolvă, apelează la ajutorul unui dermatolog.


Elimină păduchii?

Unii oameni susțin că oțetul este un bun remediu pentru eliminarea păduchilor și a ouălor acestora. Însă oamenii de știință susțin altceva.
Testat împreună cu alte remedii de casă, frecția cu alcool, ulei de măsline, maioneză, unt topit, oțetul a ieșit pe ultimul loc în topul eficienței împotriva acestor paraziți. 


Albește dinții?

Poate că oțetul albește dinții dar, în același timp, înlătură stratul superior de protecție al dintelui. Cel mai bine este să aștepți cel puțin 30 de minute înainte de a te spăla pe dinți, dacă ai mâncat sau ai băut oțet. Dacă ai dinți decolorați, folosește o pastă de dinți cu efect de albire sau cere sfatul unui doctor stomatolog.


Menține sănătatea tractului intestinal?

Lichidul care se adună la baza sticlei de oțet, cu aspect noroios, este format din bacteriile de fermentație și resturile lor inofensive. Cele mai multe tipuri de oțet sunt fierte înainte de a fi ambulate, dar bacteriile se vor forma din nou imediat după desigilarea sticlei. Se spune că aceste bacterii sunt benefice pentru sănătatea tractului intestinal, acționând la fel ca probioticele, dar nu există dovezi științifice în acest sens.


Vindecă hemoroizii?

Este oțetul remediul perfect pentru acele dureri groaznice? Doctorii susțin că nu. Chiar dacă ameliorează simptomele pe termen scurt, poate produce arsuri la nivelul pielii și poate agrava mai mult problema.
Cele mai bune remedii sunt băile calde și medicamentele dedicate. Dacă nu poți rezolva problema așa, consultă un doctor.


Protejează celulele?

Polifenolii sunt compuși prezenți în fructe, legume, vin, cafea și ciocolată, cu efect antioxidant , care protejează celulele împotriva cancerului și a altor maladii. Deși nu există dovezi științifice, putem considera că folifenolii din oțetul din cidru de mere sunt la fel de buni pentru organism ca și cei din mărul propriu-zis.


Reglează tensiunea arterială?

Oamenii de știință știu că oțetul poate face minuni în ceea ce privește tensiunea arterial, dacă ești șoarece. Din păcate, regula nu se aplică și în cazul oamenilor. Este posibil dar încă nu a fost demonstrată științific acestă ipoteză.


Alungă foamea?

Oamenii susțin că atunci când este servit împreună cu pâine albă la micul dejun, oțetul asigură o senzație de sațietate dar nu există o părere unanimă în acest sens.


Vindecă infecțiile urechilor

Deși unele studii au indicat faptul că o soluție de oțet, cu concentrația de 2%, poate fi de ajutor în cazul infecțiilor la urechi, această soluție poate irita pielea din zona inflamată. De asemenea, poate afecta cilii păroși din zona cohleară, o parte a urechii care este responsabilă cu diferențierea sunetelor.
Nu încerca această soluție!


Mai mult nu înseamnă mai bine

În mod normal, 1-2 linguri de oțet pe zi sunt suficiente. Există prea puține dovezi care să ateste că o cantitate mai mare ar fi mai benefică. Din contră, o cantitate mai mare poate produce probleme digestive, stomatologice și poate coborî nivelul de potasiu din organism. Poate interfera și cu acțiunea unor medicamente, cum sunt diureticele, laxativele dar și medicamente pentru boli cardiace și diabet. Înainte de a începe să consume oțet, consultă un doctor sau un farmacist.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod