beneficiile consumului de tinctura de propolis

Beneficiile consumului de tinctură de propolis

Propolisul este un produs apicol folosit de mii de ani pentru proprietățile sale vindecătoare. Află care sunt beneficiile consumului de tinctură de propolis.
Propolisul este unul dintre cele mai vechi „medicamente” din lume. Este folosit încă din perioada preistorică, fiind considerat sacru de egiptenii antici. Printre efectele propolisului asupra sănătății se numără combaterea infecțiilor, stimularea sistemului imunitar sau ameliorarea diabetului de tip 2.

Beneficiile consumului de tinctură de propolis: Ce este propolisul?


În forma sa naturală, propolisul este o rășină dură, care devine cleioasă când este încălzită. Albinele folosesc propolisul pentru a-și fortifica și întări stupul.

Propolisul este produs de albine folosind cleiul și rășina anumitor plante. Albinele folosesc propolisul pe post de „ciment” pentru construirea, repararea și protejarea stupului de bacterii și intruși.
Este utilizat pentru a căptuși interiorul stupului și pentru a îmbrăza intrușii uciși, precum alte insecte sau șoareci. În acest fel sunt mumificați și nu pot răspândi bacterii.

Citește și: Cum să folosești propolisul pentru îngrijirea pielii


Proprietățile propolisului sunt de-a dreptul impresionante. Are efecte bactericide, antivirale, antimicotice, antiinflamatorii, anestezice, analgezice, regeneratoare și antitoxice. Conține numeroși compuși esențiali pentru organism, în special flavonoide cu rol antioxidant, fiind inclus în terapiile naturiste pentru tratarea multor afecțiuni. Propolisul conține peste 30 de ingrediente active.

Pentru că nu se dizolvă în apă, propolisul este utilizat de cele mai multe ori sub formă de tinctură, fiind dizolvat în alcool. 

Beneficiile consumului de tinctură de propolis: Combate infecțiile bacteriene, virale și fungice


Albinele protejează stupul de bacterii prin acoperirea rezidurilor cu propolis, pentru a bloca răspândirea agenților patogeni.
Propolisul poate ucide bacterii, virusuri, fungi și paraziți atunci când este folosit pe cale orală sau aplicat pe piele.

În cadrul unui studiu s-a descoperit că un balsam de buze cu propolis a fost mai eficient în combaterea herpesului bucal decât tratamentul convențional cu medicamentul Aciclovir.

Într-un alt studiu efectuat pe șoareci, cercetătorii au descoperit că propolisul amplifică efectul medicamentelor antifungice, antibiotice și antivirale. Propolisul atacă microbii prin oprirea capacității acestora de a se replica.

Beneficiile consumului de tinctură de propolis: Susține sănătatea orală


Un studiu a demonstrat faptul că apa de gură pe bază de propolis reduce bacteriile orale și acumularea de placă dentară.
Combate astfel afecțiunile gingivale și bucale provocate de bacterii, inclusiv cariile, gigivita sau aftele bucale.

Beneficiile consumului de tinctură de propolis: Luptă împotriva diabetului de tip 2


Propolisul scade nivelul zahărului din sânge și contribuie la echilibrarea nivelului de glucoză din sânge în cazul diabetului de tip 2, potrivit studiilor efectuate pe oameni și animale.

Beneficiile consumului de tinctură de propolis: Are efect antioxidant


În cadrul unui studiu efectuat pe 67 de persoane, cercetătorii au descoperit că tinctura de propolis are un puternic efect antioxidant. Consumul regulat de propolis, de două ori pe zi timp de trei luni, a redus riscul apariției afecțiunilor cardiace.

Beneficiile consumului de tinctură de propolis: Susține sănătatea sistemului digestiv


Cercetările au arătat că propolisul susține microbiomul intestinal și combate bacteriile nocive precum Clostridium spp, Staphylococcus aureus și Bacteriosides spp.
De asemenea, îmbunătățește funcția sistemului imunitare prin dezvoltarea bacteriilor benefice din sistemul digestiv.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod