Febra la copii poate cauza convulsii

Apar de regulă între 3 luni şi 5 ani.
Febra la copii trebuie să reprezinte întotdeauna un semnal de alarmă pentru părinţi. Fie că este vorba de o răceală, gripa sau o altă infecţie, creşterea temperaturii este considerată de specialişti o reacţie normală a organismului în faţa agresiunii agenţilor patogeni (bacterii, virusuri, etc.) .

Atenţie la febra mare care apare brusc!


Convulsiile febrile sunt reacţii care apar la anumiţi copii în prezenţa febrei. De regulă se produc în asociere cu febra mare care se instalează brusc, la un copil cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 5 ani, care nu suferă de o afecţiune cerebrală cunoscută sau infecţie intracraniană (precum meningita sau encefalita).


De ce apar convulsiile febrile?


Convulsiile febrile constituie una dintre cele mai comune probleme pediatrice, reprezentând 30% din toate crizele convulsive ale copilului sub 5 ani, afectând aproximativ 2-7% din populaţia de această vârstă. Totodată, convulsiile febrile reprezintă cea mai frecventă manifestare convulsivantă la sugar.
Frecvenţa maximă a acestor convulsii se înregistrează între 16 şi 24 luni, fiind mai mare la băieţi.

Convulsiile febrile sunt rezultatul unei hiperexcitabilităţi cerebrale dependente de vârstă, induse de febră, la care se asociază o componentă genetică importantă. Vârsta reprezintă cel mai important factor, convulsiile febrile apărând rar sub 3 luni şi după 5-6 ani. În afara acestui interval convulsiile febrile sunt excepţionale.


Factorii genetici joacă un rol important


Majoritatea studiilor familiale au arătat că susceptibilitatea la convulsiile febrile se transmite genetic. S-a constatat că aproximativ 33% din copiii cu convulsii febrile au un istoric familial pozitiv pentru această patologie. De exemplu, riscul primei convulsii febrile este de 50% dacă este vorba de un părinte, frate sau sora care a avut convulsii febrile.
De aceea, dacă ştii că ai avut în familie cazuri, vorbeşte cu medicul de familie şi medicul pediatru şi fii pregătită să tratezi corect febra pentru a preveni convulsiile.


Semne şi simptome


Manifestările unui episod de convulsii febrile sunt variate. Brusc copilul devine rigid din cauză că musculatura corpului se contractă repetitiv, ca urmare mâinile şi picioarele prezintă spasme necontrolate. Se asociază pierderea stării de conştienţă. De regulă convulsiile febrile sunt generalizate, adică cuprind toată musculatura corpului, sunt singulare în decurs de 24 ore şi apar la copii cu dezvoltare psihomotorie normală anterior crizei, la creşterea bruscă a temperaturii peste 38.5°C.

De precizat că aceste convulsii febrile nu au urmări neurologice.


Convulsiile febrile pe scurt


  • Convulsia este o perioadă scurtă de timp în care copilul poate deveni inconştient şi are spasme musculare în diverse zone ale corpului
  • Sunt declanşate de febra ridicată, la creşterea bruscă a temperaturii peste 38.5°C
  • Durează, de regulă, mai puţin de 5 minute, dar se pot prelungi până la 15 minute. O criză cu durata mai mare de 15 minute ridică alte probleme de diagnostic
  • Apar de regulă între 3 luni şi 5 ani.
  • Trebuie să te asiguri că în timpul convulsiilor copilul respiră şi să ai grijă să nu se lovească în vreun fel, părinţii fiind cei care acordă primul ajutor
  • Este important ca după încetarea crizei copilul să fie examinat de medic
  • Redu febra care depaseste 38,5°C pentru a preveni apariţia convulsiilor febrile. Trebuie să ai întotdeauna la îndemână paracetamol pentru tratarea stărilor febrile, deoarece paracetamolul este un tratament de primă intenţie pentru copiii febrili de peste 3 luni.

Material realizat de Prof univ. dr Doina Pleşca, medic primar pediatru
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DianaN pe 23 Mai 2014, 12:05
    Febra la Copii

    Eu folosesc produse naturale de de la Childlife. Sunt foarte multumita de rezultate! Le-am la Remedii Online (magazin online) printre produsele pentru copii .

    0
    0

  • Lory pe 3 Ian 2014, 20:16
    febra

    Buna zıua !!! Am fetıta de 4 lunı jumate face febra 38,5-39,1 a fost la medık ınsa nu eau gasıt nımık ....are deja 5 zıle ın fıe ce zı şi noapte desıgur ıı dam mınoset pentru temperatura o data ın 6 ore daca maı des are ku otet o dau ....de la ce poate avea febra??? dıntıı ınka nu se arata !!! ajutatıma va rog mult !!!!multumım antıçıpat!!!

    0
    0

  • IULIAN pe 12 Dec 2013, 02:16
    FEBRA APARUTA URGENT

    Sunt un tata,sa zic asa cu un simpt care e-l depaseste un pik pe cel de mama.Avem o fetita de 3 ani,si ne-am trezit cu o febra in cursul zilei urgent,si mai ales noaptea dupa ora 01;00.I-am dat fetitei ibalgin,ptr scaderea febrei,dar de multe ori bebra oscila cand 39.2 apo38.8 ,dar in final scadea la normal..sa ies cu ea afara,nu stiam ce sa mai aplicam ne-am revenit si fetita este bine,,,dar multumim celor care ne-au scris.......

    0
    0

  • stefan pe 20 Oct 2012, 23:30
    convulsii

    Dragi parinti ! in prezent , baietelul meu are 6ani si3 luni . Pina acum afacut de.......4 ori convulsiiii. Ei bine ,l-am dus la BUDIMEX saU MARY CURIE cum i-o zice iar MEDICII .......nu au stiut dc a facut aceste convulsii! Nu au stiut! nu vreau sa acuz pe nimeni ,dar, vreau sa stiu si eu DE CE ANUME TREBUIE S-AL FERESC !!!!!!!!!!! Doamne ! nu vreau sa mai trec prin ce am trecut!!!!!!!

    4
    0

  • elena pe 14 Iun 2011, 15:21
    convulsii

    fetita mea avea 2 ani si 6 luni cand a facut convulsie febrila. a avut febra interioara si nu mi-am dat seama. era la mine in brate cand a facut convulsia. sincer, nu pot descrie in cuvinte acel moment. m-am spariat ingrozitor de tare. am iesit cu ea la aer (era iarna) si isi mai revenise. dupa ce i-am administrat paracetamol am mers la spital, iar acolo avea 40.3 febra. De atunci o protejez cat pot de mult, iar Desitine nu imi lipseste din casa. Daca face peste 38 febra, ii administrez. Acum are 4 anisori dar nu am mai avut probleme cu ea. Tot ce va pot spune este sa nu va pierdeti cu firea.Sanatate.

    3
    0

  • costy pe 10 Mai 2011, 22:42
    convulsii

    sunt tatal unei fetite de 1an si 2luni si tocmai vin de spital unde am internat fetita in urma febrei ulterior convulsiei.Fetita a cazut din picioare pe spate si a inceput sa planga,a luat-o sotia si avea privirea fixa spre dreapta si nu raspundea la nici un gest.Am luat-o eu si i-am facut respiratie gura la gura aprox 1-2 minute dupa care s-ia revenit intre timp venise si salvarea. trebuie sa fiti f tari in momentele acelea SANATATE MAXIMA

    1
    0

  • Rodica pe 21 Ian 2011, 10:21
    convulsii

    am trecut prin asta de trei ori,am crezut ca mor linga baitelu meu cind lam gasit prima data in pat cu convulsii,macar nustiam cei asta tipam...urlam lam luat in brate si pina la usa am ajuns si cum tipam si plingeam..pina a venit cineva sia chemat ambulanta..cind am plecat la spital..ma informat ca copilu a facut convulsii febrale ca avea febra 40..dar va zic sincer copilu meu sa culcat la amiaza fara febra si tot bine..si prin somn brusc febra sa ridicat....eu nu doresc la nimeni ce mi sa intimplat mie..al doilea oara la fel prin somn brusc...si toti tipau nimeni nu era calm si sotu si mama si soacra........numai eu cu sotu mam dus repede si am luat deazipam...micronuan se cheama in italia si repede eam introdus si a inceput sasi revina..........

    5
    0

  • tripa leuta pe 20 Dec 2010, 17:02
    febra

    si eu am un baietel cu febra de 2 zile si nu ii trece cu paracetamol supozitor si nici ci inbalgin azi am luat nurofen si o sa incerc si cu ala mi la prescris pediatrul si mia ma spus sa ii dau si ospamox pt infectie si nu stiu cum sa fac sa nu ajungem in spital ca sa ii treaca febra

    3
    1

  • alina pe 23 Sep 2010, 18:52
    paracetamol

    Paracetamolul la copii mici este sub forma de supozitoare si sunt special dozate pentru ei. E foarte important sa existe in fiecare familie cu copii paracetamol supozitoare. Foarte bun este si nurofen pentru copii. Si inca o masura extrema in caz de febra este impachetarea in scutece ude cu spirt sau apa la temperatura camerei, sosetute inmuiate in otet. Dau rezultate rapid. O spun din experienta.

    1
    0

  • monica pe 23 Sep 2010, 11:54
    paracetamol

    paracetamolul nu este un medicament toxic pentru ficatul copilului ?

    1
    0

  • Daissy pe 23 Sep 2010, 10:41
    ..febra la copii...

    Nu sunt un "Gică-contra", dar stiind cât de uşor se pierd mamele în momentele cheie, cum ar fi primu lajutor la bebeluşi, îndrăznesc a face o sugestie: un episod 2 cu câteva prime măsuri de stopare-reducere a febrei. Articolul este la obiect, dar până la medicul de familie pediatru de multe ori "sperietura" cu mamici tinere, taţi panicaţi si nervoşi, bunici şi vecini ce ştiu totul de pe vremea lor, zic şi eu, câteva sfaturi pe scurt, ar fi binevenite.

    5
    0

  • nicoleta pe 23 Sep 2010, 10:26
    nu e deloc simplu

    parintii in primul rand trebuie sa stie sa acorde acel prim ajutor fara de care copilul moare. acest prim ajutor consta in primul rand in sustinerea capului, deschiderea gurii si apasarea limbii in jos cu un obiect tare (o bucata de lemn, o coada de lingura mare si lata). nu se face acest lucru in nici un caz cu degetul (au existat cazuri de muscare fatala). daca nu se actioneaza rapid limba blocheaza caile respiratorii si copilul moare. Nu va panicati si nu asteptati doar ajutorul ambulantei. in timp ce cineva executa aceste manevre, altcineva suna la 112 sau puneti telefonul pe speaker daca sunteti singur/a cu acel copil. este f f important sa nu va pierdeti cu firea !!! Sa dea D-zeu sa nu treceti niciodata prin asa ceva dar daca ajungeti acolo trebuie sa fiti pregatiti ! Si nu va invinuiti ! Febra la copiii pana la 5-6 ani poate creste f brusc intr-un timp f scurt

    6
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod