Sexul dupa sarcina: intrebari si raspunsuri

Doar ai nascut si ti se pare ca nimic nu mai e la fel. Cat de mult s-a schimbat viata ta? In cat timp iti poti relua viata sexuala? Va durea? Esti inca atragatoare? Iata cateva intrebari pe care majoritatea proaspetelor mamici si le pun.
Indiferent daca sexul te preocupa in acest moment sau nu, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre sexul dupa sarcina.


La cat timp dupa nastere imi pot relua viata sexuala?

Indiferent daca ai nascut natural sau prin cezariana, corpul tau are nevoie de timp pentru recuperare. Majoritatea medicilor recomanda proaspetelor mamici sa astepte o perioada de 6 saptamani inainte de a-si reincepe viata sexuala. Aceasta perioada permite cervixului sa se inchida, sangerarilor postnatale sa inceteze si corpului tau sa se vindece.

Insa tu decizi cand este momentul sa iti reiei viata sexuala. Unele femei se simt pregatite sa faca sex in doar cateva saptamani de la nastere, in timp ce alte femei se simt pregatite in cateva luni sau chiar mai mult. Factori precum oboseala, depresia postnatala si schimbarile fizice care au loc in corpul tau pot influenta libidoul.


Va fi dureros?

Este posibil ca vaginul tau sa fie uscat si sensibil, in special daca alaptezi. Pentru a evita disconfortul, fii atenta si nu te grabi. Poti incepe cu dezmierdari, saruturi sau masaje si poti creste treptat intensitatea stimularii. Daca problema ta este un vagin uscat poti apela la diferite creme sau geluri lubrifiante. Incearca diferite pozitii pentru a proteja zonele sensibile si fii tu cea care controleaza penetrarea. Discuta deschis cu partenerul tau si spune-i ce iti place si ce nu.  

Este important sa nu lasi alte ganduri sa-ti distraga atentia. Pentru majoritatea femeilor, este nevoie de concentrare pentru a obtine raspuns sexual. Concentreaza-te asupra ta si a partenerului si uita de scutece sau alte probleme aparute odata cu bebelusul.  

Daca sexul continua sa fie dureros, mergi la medic. De folos poate fi si aplicarea pe vagin a unei creme cu un continut scazut de estrogen.   


Ce va fi diferit?

Dupa mai multe nasteri vaginale, diminuarea tonusului muscular al vaginului poate reduce placerea frictiunii din timpul actului sexual. Pentru tonifierea muschilor pelvieni incearca exercitiile Kegel. Efectueaza simple miscari de incordare a muschilor pelvieni, ca si cum ai opri fluxul de urina.


Am nevoie de metode contraceptive?


Doar in cazul in care iti doresti o noua sarcina poti renunta la metodele de protejare. Daca acesta nu este cazul tau, nu uita de protectie in timpul actului sexual, indiferent daca alaptezi sau nu. Daca alaptezi si iti doresti sa folosesti o metoda contraceptiva hormonala, este important sa alegi una care sa nu afecteze producerea de lapte. Alege impreuna cu medicul tau o metoda contraceptiva potrivita.


Voi fi prea obosita pentru sex?

Sa ai grija de un nou nascut poate fi epuizant. Daca, inainte de culcare, te simti mult prea obosita pentru sex, comunica acest lucru partenerului tau. Nu inseamna ca viata ta sexuala a luat sfarsit, doar ca trebuie sa iti planifici altfel timpul. Poti prefera sa faci sex dimineata sau in timp ce micutul tau doarme. Hraneste-ti copilul inainte, pentru ca tu si partenerul tau sa aveti mai mult timp doar pentru voi.


Ce se intampla daca dorinta dispare?

Daca nu te mai simti atragatoare sau daca iti este teama ca actul sexual va fi unul dureros, impartaseste-i partenerului temerile tale. Pana te vei simti pregatita pentru sex, poti mentine intimitatea prin alte metode. Incearca sa petreci cat mai mult timp alaturi de partener, dimineata devreme sau noaptea dupa ce micutul tau a adormit. Cauta noi metode pentru a-ti exprima afectiunea. Nu uita de pasiunea de la inceputul relatiei, din care s-a nascut copilasul vostru.

Daca comunicarea nu te ajuta, fii atenta la orice semn de depresie postnatala, iar daca starea ta de spirit se inrautateste, mergi imediat la medic.


Ce pot face pentru cresterea libidoului?

Nu fii prea aspra cu tine insati. Tu si corpul tau aveti nevoie de timp pentru a va acomoda cu schimbarile. Consuma alimente sanatoase si cat mai multe lichide. Nu uita nici de sport si include usoare exercitii fizice in programul tau zilnic. 
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • clarisza pe 17 Nov 2013, 20:47
    sunt speriata pntru ca...

    Buna dragelor am o intrebare am nascut acum o luna prin cezariana, si acuma vreo 3-4 zile sotu meu mi-a cerut sa facem dragoste ca el nu mai poate:))... si am acceptat din neatentie si placere sa ejacuat in mine. pot ramane insarcinata> va rog sa imi raspundeti, multumesc anticipat

    5
    0

  • constantin pe 26 Sep 2012, 18:36
    nu ezitati sa deveniti mamici

    mai am putin si nasc sunt foarte fericita abia ast sa imi tin copilul in brate pupici

    10
    0

  • dragnea gina pe 30 Mai 2012, 06:27
    la cat timp dupa sarcina pot relua viata sexuala?

    Buna eu cu sotul meu ne-am luat viata sexuala dupa o luna.Iar m-ie inca nu m-ia venit menstruatia.Am o luna si 3 saptamani de cand am aduso pe micuta pe lume.Cand am facut sex sotul nu a esacuat in auntru niciodata de cand am nascut.Eu acum sunt un pic cam speriata sa nu fiu iar insarcinata asa de vreme.Ar trebui sa imi fac griji?as vrea sa imi raspundeti cat mai repede posibil daca sunt probleme.Si daca ar trebui sa fac ceva in legatura cu problema aceasta.Eu nu iau anticonceptionale si nici nu am luat nici o data.Astept raspunsul si sunt foarte curioasa daca ar trebui sa ne facem griji va multumim mult

    0
    0

  • dragnea pe 30 Mai 2012, 06:16
    la cat timp dupa sarcina pot relua viata sexuala?

    Buna ma ingrisoreaza faptul ca nu m-ia venit menstruatia.Desi am o luna si 3 saptamani de cand a venit micuta pe lume.Eu si sotu am facut sex dupa o luna dar nu a esacuat in auntru.As putea fi iar insarcinata de nu m-ia venit menstruatia?va multumesc.

    21
    2

  • claudia pe 7 Feb 2012, 12:47
    am nascut shy sunt fericita:p

    in sf am un bebe frumos ca ochii mei din cap...apai ce sa va sp a fost greu la nastere deshi am nascut normal...shy ce sa zik le tr mamikilor sanatate shy sa ramana insarcinate pt k poate unele mame nu stiu ce inseamna sa aduk un copil pe lume...D-nul cu voi.......

    7
    3

  • corina pe 1 Sep 2011, 01:41
    am nascut si sunt fericita

    in sfarsit am un bebe si le doresc la toate femeile care vor sa ramana insarcinate numai bine di domnu ku ele :)

    3
    0

  • alina pe 4 Apr 2011, 08:25
    sunt foarte speriata

    buna ziua...sunt alina am 18 ani si am ramas insarcinata ne dorim acest copil atat noi cat si familiile noastre..nu mia venit ciclul de pe 6 ianuarie 2011 dar pe data de 2 febroarie am avut dureri ingrozitoare de burta si mia venit ciclul..darcel mai rau ma speriat ca mi-au curs foarte multe chiaguri de sange...este posibil sa fi pierdut sarcina? va rog

    4
    0

  • doinita pe 6 Iun 2009, 16:44
    bebe este ce-l mai frumos lucru din viata noastra

    ma bucur pt mamicile,care au nascut,si sunt sanatoase

    7
    1

  • doinitza pe 6 Iun 2009, 16:42
    imi doresc ff mult un bebe

    imi doresc ff mult un bebe,insa nu am ramas insarcinata,din cauza uni chist endometriozic,am fost operata de chist de 6 cm,anul trecut si acum mia aparut din nou, sa facut de cm si mie tare frika ca nu pot face copii,si am o frika si de operatie, insa nu-mi pierd speranta stiu ca domnul va fi cu mn

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod