Ce importanta au vitaminele prenatale?

In perioada sarcinii, nevoia de anumiti nutrienti precum acid folic, calciu si fier creste. Vitaminele prenatale sunt multivitamine create special pentru lipsurile nutritionale din dieta ta alimentara in timpul sarcinii.
Desi vitaminele prenatale contin un numar mare de vitamine si minerale, cele mai importante pentru dezvoltarea fatului sunt: fierul, acidul folic si calciul. Pentru a veni in ajutorul viitoarelor mamici, am discutat cu prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


Deficitul de acid folic: defecte ale tubului neural

S-a demonstrat ca suplimentele de acid folic reduc semnificativ riscul de a da nastere unui copil cu defecte ale tubului neural. Defectele tubului neural, precum spina bifida, sunt malformatii grave care apar in timpul dezvoltarii creierului si a tubului neural. Nervii expusi pot fi afectati, iar bebelusii pot suferi de diferite grade de paralizie, incontinenta si uneori chiar si retard mental.

Tubul neural se dezvolta in primele 28 de zile dupa conceptie (inainte ca multe dintre femei sa realizeze ca sunt insarcinate).
Daca planuiesti o sarcina, este recomandat sa iti stabilesti o dieta echilibrata si sa incepi sa iei vitamine prenatale inainte ca sarcina sa apara.

Insa, aproape jumatate din sarcini sunt neplanificate, iar din acest motiv specialistii recomanda femeilor sa consume aproximativ 400 micrograme de acid folic zilnic. Dintre sursele naturale de acid folic fac parte legumele, nucile si citricele.


Calciul previne pierderea densitatii osoase

In perioada sarcinii, calciul "este esential pentru sistemul nervos" si ajuta la prevenirea pierderea densitatii osoase, dezvoltarea oaselor micutului epuizand toate resursele. Cantitatea de calciu recomandata in perioada sarcinii este de aproximativ 1.000 miligrame pe zi.

Prof. dr. Mencinicopschi te sfatuieste sa eviti bauturile si alimentele care contin acid fosforic si fosfor, fumatul si cafeina, acestea nepermitand calciului sa se fixeze.
Cantitatea "permisa" de cafea pe zi este de "150-200 mg, asta insemnand doua cafele pe zi".           

Consumul scazut de calciu in aceasta perioada poate creste riscul de osteoporoza. Calciul poate fi gasit in multe alimente si produse lactate. Doar o ceasca de lapte sau un iaurt contin intre 300 si 350 miligrame.


Fierul - important pentru echilibrul sanguin

Fierul este un mineral important in perioada sarcinii, pentru ca ajuta sangele, atat la mama cat si copilul, sa transporte oxigenul. Doza recomandata de fier in perioada sarcinii este de aproximativ 15-20 miligrame pe zi, cu 50% mai mult decat iti trebuie cand nu esti insarcinata. Asta pentru ca in perioada sarcinii organismul produce mai mult sange pentru a ajuta la dezvoltarea fatului, iar rezervele de fier sunt rapid consumate.
 

Prof. dr. Mencinicopschi nu recomanda suplimentele cu fier nehemic si sfatuieste viitoarele mamici sa ia acest mineral important din alimente precum ficat de pasare sau vitel si oua, avertizand "mare atentie la calitatea ficatului, acesta nu trebuie sa prezinte pete". Acesta te sfatuieste ca atunci cand servesti ficat, de preferat inabusit, sa-l stropesti cu putina zeama de lamaie. Vitamina C continuta de aceasta creste biodisponibilitatea fierului.

Daca medicul iti recomanda sa iei suplimente de fier, nu lasa pastilele la indemana copiilor, acestea fiind foarte periculoase (uneori chiar fatale) pentru ei.

Alegerea vitaminelor prenatale din timpul sarcinii, trebuie facuta impreuna cu medicul, in functie de nevoi, pentru a le alege pe cele mai potrivite si sigure.

Nu este indicat sa iei suplimente de vitamine si minerale in timp ce iei si suplimente prenatale, doar in cazul in care medicul iti recomanda.
Combinand aceste suplimente risti sa iei o supradoza dintr-un anumit nutrient. De exemplu, vitamina A, luata in cantitati mari, poate face rau micutului tau.

Desi vitaminele luate zilnic nu inlocuiesc o dieta sanatoasa, suplimentele prenatale joaca un rol important in asigurarea nutrientilor necesari unei sarcini sanatoase.

Prof. dr. Mencinicopschi sfatuieste toate viitoarele mamici sa:
  • renunte la fumat;
  • evite excesul de alcool, cafeina, fosfor, sodiu si alimentele care contin E-uri;
  • urmeze o dieta alimentara echilibrata si diversificata;
  • consume apa plata, sau daca medicul o recomanda, apa minerala naturala.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • PCrisM pe 28 Sep 2009, 13:44
    Cat timp?

    As vrea sa stiu daca vitaminele prenatale sunt recomandate pe toata perioada sarcinii, fara intrerupere?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod