Si cei mici, si cei mari se pregatesc de Paste

Copiii au inceput sa se gandeasca la ce cadouri le va aduce iepurasul de Paste, unde vor pleca in vacanta sau la ouale de ciocolata si prajiturile pe care le vor manca.
In functie de cum petrece familia aceasta sarbatoare, cei mici asteapta cu nerabdare venirea ei. Unii dintre ei participa la vopsirea oualelor, altii pleaca la tara la bunici unde pregatirile sunt mult mai ample si mai diferite decat cele de la oras, altii se ocupa impreuna ca adultii din familie la decorarea casei.
    
Hainute si pantofiori noi, mers la biserica, slujba de Inviere, masa cu toata familia, cozonac, prajituri, fripturi si salate, intalniri cu verisori si alte rude, plimbari, jucarii primate, iepurasi si oua de ciocolata…

Copiii sunt foarte bucurosi sa-i ajute pe cei mari si chiar sa faca ei singuri diferite activitati.
A-i implica in tot felul de treburi este foarte util si placut si cu aceasta ocazie, ei invata multe lucruri.

Listele de cumparaturi, alegerea servetelelor pentru masa de Paste, decuparea diferitelor decoratiuni pentru camera lor, ba chiar brodarea unor servetele sa fete de masa, lipirea unor iepurasi, puisori oua sau alte imagini pe pahare sau cosuletele cu oua, pictarea oualelor sau decorarea lor prin lipirea diferitelor mateiale pe ele, aranjarea intre fire verzi de iarba - iata doar cateva idei pentr ca si cei mici sa participe la pregatirile de Paste.

In plus, toate actiunile legate de curatenie, ordine, rearanjarea lucrurilor, aerisirea lor, inlocuirea hainelor groase cu cele subtiri de primavara si vara vor fi bune prilejuri atat pentru a petrece timp impreuna, cat si pentru a-i invata sa iubeasca frumosul si sa incarce de semnificatie sarbatoarea.   
    
Unii copii participa chiar la pregatirea prajiturilor si nicio varsta nu este prea mica pentru a o ajuta pe mama sau bunica la bucatarie.
Cu cata incantare vor vorbi celorlalti despre aceste pregatiri, despre cum a ras ciocolata sau cum au amestecat ouale.

Cu aceasta ocazie, ei invata multe lucruri despre ordine si curatenie despre aspectul pe care trebuie sa-l aiba mancarurile, isi dezvolta creativitatea si imaginatia si, mai ales comunicarea. Mama stie in ce ordine sa fac treburile si ca fiecare are un rost al ei. Copii invata ca oricat de nerabdatori sunt sa vada prajitura gata, este nevoie de munca si rabdare pentru ca ea sa iasa "ca la carte". Astfel intr-un mod placut si distractiv, ei invata sa faca diferite lucruri si sa coopereze cu alti copii si cu adultii pentru a realiza ceva impreuna.

    
Tot in aceasta perioada de pregatire de Paste, intra o multime de discutii despre sarbatoare, despre traditii, obiceiuri religioase sau laice. Amintiri de cand era mai mica sau chiar bunica, despre cum este aceasta sarbatoare in alte meleaguri, ce alte feluri de mancare se pregatesc sau cum isi gatesc oamenii casele si curtile pentru a o primi cum se cuvine - iata adevarate lectii de care cei mai mici si mai mari pot profita pentru a mai afla cate ceva.

Este important ca aceste sarbatori traditionale sa-si pastreze cate ceva din specificul lor de demult pentru ca altfel amintirile si traditiile nu vor mai iesi la iveala si copiii nostri vor fi "rupti" de istoria care ii leaga de generatiile anterioare.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod