8 martie - ziua dedicata mamelor

8 Martie, numita adesea ziua femeii, ne-o amintim de cand eram mici ca "Ziua Mamei". La gradinita sau la scoala, copiii fac felicitari, desene si mici cadouri pentru mamele dar si bunicile lor. Familia pregeateste flori sau cadouri pentru educatoare, invatatoare si profesoare, pe care copiii le vor oferi de 8 martie.
Desi initial a fost un manifest pentru egalitatea in drepturi intre femei si barbati, acum este chiar o zi de sarbatoare. Barbatii alearga dupa flori si bijuterii, bomboane sau parfumuri, mai toate femeile se intorc de la serviciu cu flori, copii ofera si ei flori si cadouri profesoarelor, mamelor, bunicilor si altor rude... Practic toata lumea este implicata intr-un fel sau altul, nimeni nu ramane pe dinafara pentru ca este vorba atat despe mame, bunici, matusi cat si fiice, colege, iubite, profesoare, prietene.


8 martie este o zi dedicata mamei

8 martie este o zi dedicata mamei, in care vom incerca sa-i adresam un gand bun, o urare, un cadou, un gest sau altceva semnificativ.
Cred ca toata lumea este de acord ca relatia cu mama este una privilegiata, atat pentru faptul ca este cea mai veche, prima relatie a omului cat si pentru ca este cea mai profunda si poate cea supusa multor tranformari. Mama ne-a purtat inauntrul ei, ne-a hranit si ingrijit din primul minut al vietii, ne-a invatat probabail cele mai multe lucruri in timpul copilariei, ne-a certat, ne-a mediat celelalte relatii, ne-a ajutat la lectii sau ne-a agasat cu sfaturi, ne-a pus limite, ne-a interzis tot felul de lucruri, a fost cea care ne-a inteles sau cea de care ne-am ferit sa-i dezvaluim anumite lucruri. Am putea face fiecare un experiment care sa fie raspunsul la intrebarea: "Ce este mama?"


Cadourile variaza in functie de varsta copiilor

In privinta unui cadou sau unui gest anume pentru aceasta zi, parerile sunt impartite.
Dar in functie de legatura cu mama, de varsta copilului si de multi alti factori, aceste daruri pot merge de la un fir de ghiocel pana la o bijuterie, de la o felicitare pictata de propria mana, pana la o poezie scrisa special pentru mama. In istoria fiecaruia exista o succesiune de astfel de daruri pe care mamele le pastreaza sau si le aminteste. De la gradinita dateaza un desen, o felicitare, amintirea unei serbari, floricele confectionate din hartie creponata sau din plastilina. Din clasele primare, ne amintim de cosulete facute din carton, de covorase impletite, de mici obiecte de podoaba sau de urari scrise pe felicitari.
Apoi... copiii sunt destul de mari pentru a scrie o compunere sau o poezie, pentru a strange bani pentru un buchet de flori sau chiar pentru a face o prajitura, o invitatie la teatru. Fiecare dupa imaginatia sa, dupa capacitatea de a se mobiliza, dupa ajutorul pe care il poate primi de la tata sau de la alte persoane adulte.


Ce simte mama?


Iata o alta intrebare care sper sa ne aduca raspunsurile cititoarelor care au trait asemenea surprize placute din partea copiilor lor. Poate o mare bucurie, poate multe amintiri despre primele zile ale copilului ei, despre dorinta ei de a deveni mama, despre tatal copilului ei si momentul in care ei s-au hotarat sa devina parinti, despre momente mai placute sau mai dureroase de cand copilul era mic, de emotiile prin care a trecut de atatea ori, de planurile de viitor si dorintele ei in privinta copilului, de cum vede ea relatia lor evoluand peste ani...
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rebeka pe 10 Mar 2009, 15:51
    cadoul

    intr-o zi de primavara ,de 8 martie i-am daruit mamei o floare si un bilet care spunea:ca florile frumoase culese-n lua mai asa zile frumoase doresc eu ca sa ai.

    3
    0

  • pasztayzoltan pe 7 Mar 2009, 07:35
    E o zi minunata

    Multa sanatate fericire si bucurii cu ocazia zilei de 8 martie tuturor mamelor si femeilor , cu drag Zoltan Pasztay

    2
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod