Prima zi de scoala

A si trecut vara?! Incepe toamna si o data cu ea se deschid scolile! Copilul tau a trecut de mult de varsta prescolara si a venit timpul sa fie "inrolat" la scoala. Descopera cum poti sa depasesti cu bine perioada aceasta cu cat mai putine batai de cap atat pentru tine, cat si pentru elevul in devenire.
1. Incepi sa-ti pregatesti copilul cu cateva saptamani inainte de "marea zi". Zilele de vacanta in care copilul s-a culcat la orice ora a vrut sunt pe sfarsite. Este bine sa il trezesti in fiecare dimineata un pic mai devreme si sa-i modifici si ora de culcare.

Treptat, trebuie sa-l reobisnuiesti cu rutina somnului de pe timpul scolii. Ai grija insa ce metoda folosesti pentru a trimite copilul la culcare. Daca-l grabesti prea mult, ii poti lasa impresia ca nu mai ai nici timp, nici chef de el.


2. Planuieste o zi dedicata cumparaturilor pentru scoala si trateaz-o ca pe un eveniment special. Stabileste-ti un buget general, dar asigura-te ca ai si o resursa secreta pentru a indeplini una dintre "extravagantele copilului".

De exemplu, daca pe timpul gradinitei a avut cel mai frumos penar (cu zane, zmei, balauri), poate ca a venit timpul sa-i cumperi un ghiozdan pe care este imprimat cel mai in voga erou al desenelor animate - Pikachu, Power Puff Girls etc.

3. Este bine sa vizitezi scoala impreuna cu viitorul elev.
Prezinta-i cladirea, pozitionarea salilor de curs, a toaletelor si a salii de sport.

4. Daca drumul pana la scoala implica mersul cu un mijloc de transport in comun, gaseste ruta cea mai potrivita si parcurge-o de cateva ori pana se obisnuieste copilul cu ea. Daca va merge pe jos, este indicat sa procedezi in acelasi fel.

5. Sarbatoreste ziua cea mare! Ofera-i intregii familii o masa in oras sau pregateste ceva special acasa!

6. Asigura-te ca principalele sfaturi pe care i le-ai dat copilului nu au fost uitate pe timpul vacanteui.
Verifica daca cel mic stie ce sa faca in situatia in care pierde autobuzul, cheia sau este interpelat de un necunoscut.

7. Cand conduci copilul in prima zi de scoala nu uita ca pupicii si imbratisarile dragastoase il pot stanjeni in fata noilor colegi.

8. Prezinta-te in fata invatatoarei. Este bine sa-i arati ca-ti pasa de cum isi va insusi copilul noile cunostinte. Asigura-te ca te pozitionezi in aceeasi tabara cu invatatoarea, nu in tabara adversa.

9. Stabileste impreuna cu micutul un loc linistit in casa pentru facutul temelor.


10. Pentru ca i se va aglomera programul, incearca sa institui regula "fara televizor". Este surprinzator cate ore poate castiga copilul de indata ce respecta aceasta regula. Astfel timpul va fi impartit mult mai bine in: ore dedicate studiului(temele, cititul), jocului, comunicarii cu familia etc.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • razor96 pe 29 Apr 2008, 21:53
    Sugestii pt. prima zi de sc.

    Spune-i ca dupa ce se intoarce de la scoala, sa isi faca temele linistit, dupa aceea intreaba-l ce a mai facut pe la scoala, daca sunt buni colegii, daca se simte singur, daca isi bat joc de el... apoi spune-i sa iasa afara cu prietenii, sa iesiti in oras, sa faca un desen... orice numai incearca sa nu-l lasi pe calculator, k cine stie cu jocurile care sunt acum poate deveni foarte violent. Inaite de culcare spune-i ca si maine va fi o zi in care va invata noi lucruri si se va imprieteni cu noii colegi, sau de ce nu si cu invatatoarea. That's all! Goodbye

    0
    0

  • oana pe 16 Sep 2007, 22:34
    am 13 ani

    hello...mai..deci eu am 13 ani...si imi aduc aminte cum inainte de prima zi de scoala m-am uitat de 10 ori la fiecare pixulet si la fiecare caiet pe care il cumparasem impreuna cu ai mei, si la cat de fericita eram...(si cat de in verva:d), si cat de mult turuiam despre cum va fi prima zi de scoala...deci cred ca am povestit destule..Ce vreau sa spun este ca in nici un caz copilul nu se va simti stanjenit daca tu ca parinte il iei de manutza si il pupi odata ajuns la scoala(sa nu se inteleaga prin asta o exagerare), spun asta din propria experienta...tot ce stiam eu cand am ajuns in clasa era ca nu cunosteam pe nimeni si (eu fiind si foarte timida)ca vroiam tot ce vroiam era sa ma imprietenesc cu cineva , cu care sa ma joc, ca sa nu mai fiu eu tipa aia singurica, cea care sta in banca si se uita la ceilalti...In concluzie..:dragi parinti...vorbiti cu copilul cat mai mult despre scoala..spuneti-i ca nu are de ce sa ii fie rusine..si ca totul va fii bine! Cheers!)

    0
    0

  • moise jeny pe 12 Sep 2006, 03:40
    un 9inceput

    este o zi memorabila prima zi de scoala.ca atare trebuie data o atentie deosebita la modul de incurajare a copilului de a nu avea emotii vizibile.

    0
    0

  • Ral pe 15 Mar 2006, 00:11
    doamne fereste

    Cel putinnn 2 oreee?? Exagerat!!!! Habar nu ai cat il afecteaza negativ!!

    0
    0

  • popesculaura pe 19 Ian 2006, 17:48
    prima zi de scoala

    ie bine sa-i interzic copiluli ca nu mai are voi la televizor si calculator dor 1 ora pe zii?

    0
    0

  • coca pe 19 Ian 2006, 17:48
    salut

    nu cred ca este bine.cel putin 2 ore trebuie lasat

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod