Primii dintisori: sfaturi utile pentru parinti

Aparitia primilor dintisori poate da mari batai de cap atat parintilor cat si copiilor. Salivarea in exces, starea de agitatie, irascibilitatea fac din aceasta perioada una foarte dificila.

Primii dinti la bebelusi: Ce este normal sa se intample?

Desi timpul poate varia, dintii incep sa apara in majoritatea cazurilor la varsta de 6 luni. Primii care apar sunt cei doi din fata, de jos (incisivii centrali mandibulari), urmati de incisivii superiori.

Dintre simptomele normale, care apar in aceasta perioada, fac parte:

  • Salivare excesiva: incepe cu aproximativ 2 luni inainte de aparitia primului dintisor;
  • Irascibilitate;
  • Gingii inflamate;
  • Copilul incepe sa introduca in gura si sa "mestece" obiecte solide;
  • Stare de agitatie;
  • Adoarme greu;
  • Pierderea apetitului.

Desigur, o parte dintre aceste simptome fac parte din dezvoltarea normala a bebelusului.
La 4 luni, majoritatea bebelusilor introduc diverse obiecte in gura, indiferent daca dintii apar sau nu.


Ce poti face pentru a-i calma gingiile inflamate?

Iata cateva sfaturi simple care te pot ajuta in alinarea gingiilor sensibile ale bebelusului tau:

1. Maseaza-i gingiile. Cu degetul curat sau folosind un tampon umed de bumbac masea-i usor gingiile. Presarea usoara a gingiilor poate alina disconfortul.  

2. Primii dinti la bebelusi: Cumpara-i un inel pentru dentitie. Incearca unul fabricat din cauciuc tare. Cele cu lichid se pot sparge in timp ce bebelusul le mesteca.
Daca prefera biberonul, ofera-l plin cu apa. Contactul indelungat cu zaharul din sucuri sau lapte poate dauna dintisorilor nou aparuti.

3. Un tampon de bumbac sau un inel rece pentru dentitie pot avea un efect calmant. Nu-i oferi insa nimic inghetat. Gheata poate provoca dureri si ii poate face mai mult rau decat bine. Daca micutul tau consuma hrana solida, ii poti da diferite sosuri sau iaurturi reci.

4. Pastreaza-l uscat. Salivarea excesiva face parte din procesul de aparitie al dintilor. Pentru a preveni iritatiile pielii, pastreaza la indemana un prosop curat cu care sa-i stergi barbia.


Trebuie sa il duc la medic?

De obicei nu este nevoie de interventia medicului.
Mergi la doctor daca micutul tau are febra sau prezinta alte simptome. Nu uita: aparitia dintilor nu provoaca febra, frisoane sau diaree.


Primii dinti la bebelusi: Cum trebuie sa-i ingrijesc noii dintisori?

Recomandat este sa folosesti un tampon de bumbac umed pentru a sterge gingiile copilului tau. Astfel poti reusi sa tii bacteriile departe.

Dupa ce dintisorii au aparut, poti trece la o periuta cu peri moi, speciala pentru copii.

Este timpul si sa te gandesti si la vizitele stomatologice. Asociatia Dentara Americana (ADA) recomanda ca prima vizita la dentist sa fie facuta la varsta de 1 an.
Consultatiile facute din timp si in mod regulat il pot ajuta pe micutul tau sa aiba o dantura frumoasa si sanatoasa.
 

Comentarii (20)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Lantisoare de Bebelusi pe 1 Sep 2013, 21:01
    Lantisoare Bebelusi din chihlimbar

    Perioada dentitiei este una dificila atat pentru parinti cat si pentru copil. Daca esti un parinte deschis la remedii naturale in ceea ce priveste puiul tau, aceasta este sugestia noastra. Lantisoarele de chihlimbar din Marea Baltica au un efect analgezic, antiinflamator si de intarire a imunitatii care este activat la contactul cu pielea copilului. Chiar ajuta ? Este intrebarea pusa de multi, in urma reactiilor pozitive avute de la parinti, noi zicem ca da! Chiar dupa cateva zile am primit pareri : -copii mai putin morocanosi cu reprize mai lungi de somn si nopti mult mai linistite fara nici un fel de gel sau sirop. - rezultate benefice in cazul unor alergii. -efecte pozitive la copii cu dureri acute de dinti sau migrene. -un antibiotic natural care intareste imunitatea Cum functioneaza? Nu extista o explicatie stiintifica doar teorii. Una dintre aceste teorii spune ca in cotact cu pielea elimina niste substante volatile care se absorb in corp si au un efect benefic asupra sanatatii. Un lucru e sigur : efectul calmant, antiinflamator, antialergic si de intarire a imunitatii este cunoscut si utilizat de sute de ani. Intrati pe pagina noastra sa aflati parerile mamicilor care l-au incercat. https://www.facebook.com/Lantisoare.de.bebe

    3
    0

  • ana maria pe 15 Dec 2012, 21:13
    primii dintisori

    bam un baietel de 4 luni...saliveaza in exces are scaune moi shi face temp.este posibil sa ii iasa primul dintisor?

    11
    0

  • Petrule Ioana pe 7 Dec 2012, 16:04
    copilu meu de 5 luni jumate

    Buna am un baietel de 5 luni jumate si imi face diaree are 2 dintisori acum au iesit cei de facut sai opresc diareea?multumesc

    0
    0

  • marius pe 6 Dec 2012, 20:59
    primi dintisori

    ba mai lasativa de sfaturi ca nu fac febra,ce faceti speriati mamicile /fac febra e normal doar sant dureri mari.daca le-am avea noi oameni mari am putea muri.

    9
    4

  • MADALINA pe 27 Apr 2012, 17:52
    BEBELUSUL MEU

    FETITA MEA FACE FEBRA ,VOMITA SI ARE DIAREIE E POSIBIL SAI IASA DINTISORI .VA ROG AQJUTATIMA .PS FETITA RE 4LUINI SI O SAPTAMANA

    10
    1

  • Liliana Gavrila pe 2 Mar 2012, 23:21
    Buna

    BUNA .. am o fetitza care a plecat pe 8 luni .. si iei deja iau iesit dintisorii. iau iesit 2 jos.. dar problema este ca imi face febra de 2 zile ..si cateodata si scaune moi dar nu tot timpul .. febra a ajuns si la 39.7 poate si mai binisor .. ma poate ajuta si pe mn cineva ? .. ca nu stiu ce sai mai fac .. ziua nu are febra iar cand se lasa seara incepe.. poate sa aiba rosu in gatulet ..pt ca pana luni nu am la ce doctor sa ma duc.. va rog ajutati-ma

    13
    12

  • alina pe 9 Feb 2012, 18:17
    bebe

    fetita mea are 1an si 4 luni...s.a lovit azi la un dinte si se misca ff putin...ce i sa intampla..poate sa.i cada dintele???imi poate rasp cineva?????

    29
    3

  • diana pe 27 Ian 2012, 23:58
    fetita mea

    am o fetita de 8 luni,acum ii ies primii dintisori,dar nu`mi face febra,nici scaune moi,doar ca i`a cam pierit pofta de mancare,iar cand nu papa,o mai alaptez la san sau merg pe varianta "mai tarziu ii va fi mai foame" si atunci o hranesc fie si cu cateva lingurite de mancare care ma multumesc in situatia data. ii mai dau ei in manuta sa mai roada si chiar mai si mananca din biscuiti simpli,morcovel,mar. sau ii mai pun in biberonul cu lapte 2-3 lingurite de cereale. crestere usoara,mamicilor si liniste in aceasta perioada a dintisorilor! va pupa si fetita mea,Alessia Maria ! sanatate!

    12
    7

  • ciutamanuel pe 4 Dec 2011, 10:19
    dintisorii

    am un baietel de 11 luni si nu are nici un dintisor. oare e o problema?

    17
    4

  • Cami pe 1 Dec 2011, 21:40
    primii dintisori

    Am o fetita de 7 luni si i-au dat primii dintisori jos, acum urmeazacei de sus. Nu are pofta de mancare, plange mai mereu si a inceput sa faca putin mai moale. E vreo problema?

    8
    12

  • lucia pe 1 Oct 2011, 20:11
    cum sa procedez pt. a nu alapta

    am o fetita de 16 luni si o alaptez dar ma dor asa de tare pt. ca cu dintii ma musca. imi pare rau dar vreau un sfat din partea voastra. multumesc.

    15
    6

  • alina pe 29 Iul 2011, 22:25
    bebe

    am o fetita de 1,3luni iau iesit 2 dintisori sus si doi jos acum am obs ca ai dau maselele oare e ceva rau?//

    6
    1

  • Mireille pe 24 Iul 2011, 01:24
    Febra, dintisori...

    Buna, am o fetița de 5 luni si jumatate, saliveaza in excess de 2 luni. Schimbam bavetica mai ceva ca pampersul. Locuim in Germania iar medicul nostru pediatru ne-a spus ca febra nu se face din cauza dintisorilor. In cărțile pe care le-am cumpărat pe in timpul sarcinii scrie la fel...

    7
    0

  • florentinavlas pe 21 Iun 2011, 08:13
    primii dintisori

    eu nu mai inteleg nimic...cum adica aparitia dintilor nu provoaca febra si diaree???? ati innebunit lumea de tot cu comentariile voastre,

    23
    0

  • adina pe 9 Nov 2010, 19:41
    dintisorii de lapte

    fetita mea SARA are un an si 4 luni ,acum am observat ca dintisorii i sa u ciobit si nu stiu exact din ce cauza si ce ar trebui sa fac sa nu se mai intample

    18
    1

  • valentina pe 1 Iul 2010, 13:33
    primi dintisori

    baietelul meu face febra,am fost la dr si mi s_a spus ca ii apar canini.Se poate sa iasa prima data canini?este normal?

    16
    5

  • olga.lacra pe 27 Apr 2009, 15:56
    bebelusiul meu

    bebelusiul meu are 7luni jumate si inca nu iau esit dintisori dar de vreeo 3 saptamini imi tot face febra si scaune moi nustiu ce sai mai fac ii tot dau mancare solida sa se inchege la burtica dar cind zic ba totul e bine atunci iar incepe problemele . nu stiu ce sa mai fac. voi ce faceti la bebelusi vostri.va pupam dulce.olga.lacra

    22
    3

  • simona pe 5 Ian 2009, 18:30
    la fel

    Si bebelusul meu a facut febra si diaree in alte articole chiar spune numai aici scrie ca nu face. fiecare cu parerile lui

    6
    4

  • ani81 pe 10 Dec 2008, 16:56
    Temperatura

    Fetita mea a facut temperatura, diaree si a vomat cand i-au iesit primii dintisori, deci ce sa cred?

    11
    0

  • d3nnisa_andreea pe 26 Sep 2008, 12:53
    Despre copilul meu

    Am o fetita de 10 luni... si nu pot spune ca mananca cat ar trebui sa manance un copil de varsta ei! Dar totusi e foarte vioaie, si sanatoasa! O pot lasa asa... sa manance cat vrea ea?

    13
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod