Relatiile pe internet: pro sau contra?

Ce au specific aceste "intalniri"? Care sunt avantajele si dezavantajele lor fata de intalnirile "live"? Si care sunt pericolele pentru adolescenti?
Pe cati dintre prietenii tai nu i-ai auzit pomenind macar o singura data de o intalnire cu o persoana "cunoscuta" pe internet? Exista site-uri specializate pentru asa ceva, pentru "a-ti intalni jumatatea" sau doar pentru a flirta. Exista si site-uri erotice cu chat unde poti "vorbi" cu alte persoane care cauta un partener de sex, de discutie, de flirt, de casatorie etc.


"Este sigur, nimeni nu stie cine esti cu adevarat"

Explicatii ale adolescentilor: "Este simplu", "Poti gasi orice cauti", "Poti vorbi cu oameni din alte orase si tari", "Este sigur, nimeni nu stie cine esti cu adevarat", "Este amuzant sa te dai drept o alta persoana cu alte insusiri decat cele reale"

Problemele apar cand vine momentul intalnirii reale cu cei de care ne-am indragostit pe chat.
Mai ales ca acest contact intretinut prin internet este foarte strans. Ei vorbesc ore in sir, zi si noapte, zilnic ... Chiar daca nu am vazut persoana niciodata, decat poate prin camera web, trairea, excitatia, entuziasmul apar cu usurinta. Ele nu se sprijina pe ceva real, ci pe ceva fantasmat, inchipuit. Nu stim cum este persoana respectiva, dar mintea noastra fabrica cu usurinta o imagine si multe caracteristici care sunt desigur asa cum ne convin si nu asa cum sunt in realitate.


Pe internet, "dragostea este (cu adevarat) oarba"


"Dragostea este oarba", spune un celebru dicton referindu-se la idealizarea celui de care ne-am indragostit, chiar daca il vedem cu ochii. In cazul relatiilor pe internet, este cu adevarat oarba si lipsita de orice alte informatii senzoriale. Practic nu stim nimic despre celalat si uneori celalat nici nu exista.
Asta inseamna ca ne indragostim sau vorbim cu o inchipuire? Asadar, adolescentii au parte de o dragoste virtuala, de o prietenie virtuala, de excitatie si placeri sexuale virtuale, adica de o viata virtuala in care ne inchipuim si nicidecum nu suntem in realitate.


Care sunt pericolele unei relatii virtuale?

1. Iesirea din realitate. Primul si poate cel mai mare pericol este iesirea din realitate, acest "virtual" care ne atrage pentru ca face totul posibil, pentru ca "transforma" realitatea dupa placerea noastra. Orice vrem, se poate - pare sa fie deviza virtualului.

Daca avantajele de a vorbi la orice ora din zi sau din noapte cu persoana iubita, de a-i putea auzi vocea si chiar de a o vedea sunt incontestabile si reprezinta rezultatul evolutiei tehnologice, relatiile prin internet prezinta fireste si multe dezavantaje.


2. Distanta dintre parteneri. De obicei, partenerii sunt departe unul de altul si posibilitatea de a se intalni in mod real este rara. Ei sunt din orase diferite, din tari diferite.

3. Diferente de varsta, temperament, ocupatie. Alte mari diferente intre ei sunt de asemenea foarte intalnite cum ar fi diferentele de varsta, ocupatie, temperament, aptitudini.

De regula, sunt cupluri care nu s-ar fi format niciodata pentru ca nu s-ar fi intalnit niciodata. Asta face ca ceva din aceste relatii sa fie foarte artificial, fortat, nenatural si sa nu aiba viata lunga. In cazurile "fericite", ei reusesc sa se intalneasca si sa formeze un cuplu real, foarte rar. Urmeaza despartiri, regrete, stari de depresie, dezamagire, neincredere.


Intalnirea reala vs. intalnirea virtuala

Relatiile virtuale presupun mult timp in fata calculatorului in detrimentul altor activitati reale, concrete.
Ce facem in realitate cu iubitul/iubita? Vorbim, mancam, facem dragoste, ne plimbam, avem diferite activitati si hobby-uri comune, sport, teatru, muzica, dans, ne distram, ne certam, ne intalnim cu prietenii, cunoastem diferite persoane din anturajul celuilalt sau oameni complet noi, facem cumparaturi, amenajari, glumim, radem, plangem si multe, multe altele.

Dar intr-o relatie prin internet? Astept parerile voastre despre aceste relatii si despre modul in care sunt traite si simtite. Poti sa postezi un comentariu mai jos sau sa discuti pe forum cu psihologul Anca Pietraru.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Un Suflet pe 31 Mar 2013, 15:59
    relatii pe internet

    In spatele monitorului poti fi oricine....Am trecut prin asa ceva si nu sfatuiesc pe nimeni ....sa nu credeti niciodata pentru ca la sfarsit e posibil sa suferiti......pacat ca printre noi se afla si `oameni` fara pic de suflet .

    4
    0

  • Fara nume pe 16 Nov 2012, 20:01
    Relatii pe internet pornite din plan real

    Intrebare, departe de mine (curios doar de alt scenariu) . Relatiile incepute in `lumea reala` si continuate pe internet? Ele am observat la unele persoane, ca tind sa `tina` . De ce, probabil pentru ca pe internet s- a cladit asa o aura benefica si plusata de faptul ca deja stii fizic persoana. Trist, dar adevarat. Ajungi sa vorbesti pe strada cu persoane si sunt stanjenite sa arate cu adevarat cine sunt, dar e internet sunt total diferiti (sau poate in realitate sunt diferiti de cine sunt) . Nu se poate numi bipolaritate?

    1
    0

  • diana pe 5 Mai 2011, 22:43
    poti gasi iubirea pe internet

    iubesc o persoana care e la 10000de km distanta.... o sa avem un copil ne iubim e ceva ireal nu am crezut vreodata ca v-a exista asa ceva ce e paradoxal...amandoi suntem casatoriti,,,,,,,,,,,si nu vom fi impreuna niciodata ....

    2
    2

  • peter pe 9 Aug 2010, 09:59
    rejatile pe net

    am o relatie cu fata pe net si asa a fost ca noi sa ne indragostim si e greu pina la itlnire dar cred in dragostea ei si o sa fac totul ca sa ne vedem o iubesc mult ,e 300 km de mine

    0
    1

  • botezatu petru pe 9 Aug 2010, 09:58
    rejatile pe net

    am o relatie cu fata pe net si asa a fost ca noi sa ne indragostim si e greu pina la itlnire dar cred in dragostea ei si o sa fac totul ca sa ne vedem o iubesc mult ,e 300 km de mine

    1
    0

  • ALY pe 10 Apr 2009, 23:17
    Relatii pe internet

    Este vorba de acea "chimie" (atractie sa zicem) care pe internet este imposibila indiferent ca vezi poze, vorbesti sau acesezi webcam. Deci, pe internet (ca punct de legatura) nu se construieste decat o iluzie care 99% in realitate nu exista. Natura dicteaza pana la urma....internetul este bun intr-adevar pentru persoanele care doresc sa ofere/primeasca "companie" contra unei sume :)

    1
    1

  • izabela pe 20 Nov 2008, 23:52
    Internetul

    Mi se pare cea mai mare prostie sa iti gasesti partenerul pe internet, ei chiar nu isi dau seama ca nu v-a dura mult, si fiecare este cu interesele lui, mai mult sau mai putin bune.

    0
    1

  • Alina pe 17 Nov 2008, 19:24
    Nu sunt contra

    Sunt ok relatiile pe internet daca dupa un scurt timp se continua cu o relatie reala. Adica pentru inceput ar fi ok. Fiecare este destul de "cu picioarele pe pamant" sa isi dea seama ca nu merita daca cealalta persoana se afla la o distanta semnificativa. Am doi prieteni din acelasi oras care s-au intalnit pe internet, acum sunt casatoriti si au un bebe. Au recurs la intalnirea pe internet pentru ca munceau mult si nu aveau timp altfel.

    1
    0

  • camelia pe 15 Nov 2008, 10:29
    Relatii pe internet

    Am avut o astfel de relatie; sunt contra, contra, contra...

    1
    1

  • iulia pe 15 Nov 2008, 08:14
    Realiatea impletita cu imaginarul

    Internetul ar trebui folosit doar ca loc de intalnire intre parteneri dar nu si ca loc de desfasurare a relatiei. Eu mi-am intalnit sotul pe net, dar ne-am cunoscut cu adevarat in realitate si relatia noasta a evoulat in lumea reala. Eu cred ca e foarte important sa fim sinceri atunci cand ne afisam personalitatea pe un site in cautarea partenerului. Totodata trebuie avuta multa grija la persoanele care isi fabrica o personalitate. Doar in lumea reala poti vedea adevarata fata a unui om.

    1
    1

  • elenastancu66 pe 14 Nov 2008, 17:26
    OK

    DE ACORD... DEPINDE CUM VEDEM FIECARE O RELETIE DE DURATA; DE A LUNGUL TIMPULUI PE INTERNET AU FOST SA ZICEM... SURPRIZE. DEPINDE DE FIECARE CUM LE SUSTINE SI CUM FRUCTIFICA FIECARE RELETIE.

    1
    0

  • dyana pe 14 Nov 2008, 15:59
    Relatii pe internet

    E foarte periculos dar in acelasi timp incitant.O astfel de relatie nu poate avea happy end si poate provoca frustrare si suferinta.

    2
    1

  • Elsa60 pe 14 Nov 2008, 15:44
    Relatii pe internet

    O asemenea relatie presupune ceva experienta de viata. Celalalt nu poate "juca" la infinit. Eu am o asemenea relatie, ne-am intalnit, nu am constatat diferente fata de ce stiam deja. Suntem ocupati, nu avem timp sa iesim, poate nu ne dorim cluburi... Ca orice relatie se construieste. Si in lumea reala poti lua plasa. De acord, un adolescent nu poate sa faca asta... are alte repere.

    3
    0

  • irina pe 14 Nov 2008, 10:15
    relatii pe internet

    este cea mai mare prostie sa cunosti o persoana pe internet.

    2
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod