Mama ii transmite sifilis fatului?

Cand mama e bolnava de sifilis copilul are sanse mari sa fie afectat? Cum si cat de grav?

O gravida infectata are sanse de 40% sa nasca un copil bolnav de sifilis sau unul care sa supraviestuiasca doar cateva ore dupa nastere.

De obicei semnele si simptomele sunt evidente si clare la nastere, un copil infectat se recunoaste usor, dar exista si un tip de sifilis (congenital tardiv) care nu se arata in primii 2 ani.

 

Sifilisul precoce

Simptomele sunt foarte grave: basici pe piele, rinita (nasul curge)purulent sau sangerind, leziuni ale mucoasei gurii, ficatul umflat, oasele mainii si picioarelor inflamate, capul mic, anemie.

Sifilisul congenital precoce e foarte nociv pentru copil fiindca organsimul acestuia e imatur din punct de vedere imunitar.

Netratati, copiii pot deveni retardati sau pot face crize de epilepsie. Un procent de aproximativ 12% din nou nascutii infectati cu sifilis vor muri din aceasta cauza.

 

Sifilisul poate provoca avort spontan

Odata ce fatul s-a infectat in uterul mamei, pe langa deznodamintele descrise mai sus, el are mari sanse de nastere prematura, de deces sau de avort spontan.

 

Momentul infectarii conteaza

Riscul este cel mai ridicat pentru copil cand mama a dobandit de curand sifilisul,cu precadere in anul dinaintea sarcinii. Cu cat boala a fost contactata cu mai mult timp in urma, cu atat sansele de transmitere scad.

 

Sifilis tardiv, dupa 2 ani

Daca mama s-a infectat in ultimele 2 luni de sarcina, agentul microbian, Treponema Palidum, nu are timp sa se imprastie in sangele ei pana la nastere. Copilul nu va avea semne de sifilis la nastere insa nu scapa de boala.

El va face sifilis congenital tardiv, care va aparea dupa primii 2 ani de viata.

 

Tratamentul se face devreme

Agentul sifilisului nu poate trece prin placenta inainte de a 18a saptamana de sarcina(luna a 5a), un timp destul de lung, in care mama isi poate despista boala si se poate trata. Testul de sifilis se numara printre investigatiile de rutina la care orice gravida are acces gratuit.

Daca mama incepe tratamentul anti-sifilitic dupa a 34a saptamana de sarcina, riscul copilului de a se naste cu sifilis congenital ramane foarte ridicat, comparabil cu lipsa oricarui tratament.

In perioada intermediara, cand fatul s-a infectat de la mama dar nu a implinit 34 de saptamani, tratamentul e eficient, are de obicei succes.

 

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lina pe 7 Iun 2015, 18:02
    sifilis

    am fost depistata de sifilis in prima gravidanta dupa care am nascut si eram negativ si eu si copilul sotul a facut acest test rezulta insir negativ ,acum am ramas insarcinata din nou in alta tara sotul negativ eu pozitiv din nou cum e posibil cind nu am avut nici odata asa ceva

    1
    0

  • Arianna pe 11 Feb 2010, 14:42
    Un raspuns va rog

    Acest subiect este foarte important pentru mine si pentru sotul meu asa ca va rog din suflet sa ne dati un raspuns.Am avut si noi aceasta boala,am depistat-o in faza primara,ne`am tratat insa mi-as dori din suflet sa aflu daca este vreo sansa ca viitorii nostrii copii pe care ni dorim din tot sufletul,sa li se transmita boala.Va intreb asta din cauza faptului ca ni s-a spus ca asta este o boala care recidiveaza...Asteptam cu sufletul la gura un raspuns si va multumim anticipat.

    6
    0

  • una pe 18 Sep 2009, 17:45
    am si eu asa ceva ....... pot sa fiu o fata normala? fac tratament cu injectii dureroase ........ Sotul mi_a transmis blestamatul cadou ............ O sa pot fi normala .......... deja sunt 4 ANi de la incident ........... VA ROG URGENT RASPUNS MULTUMESC

    multumesc astept raspuns

    1
    0

  • fiorela pe 8 Sep 2009, 19:12
    sifilis

    eu spun ca e foarte periculos,mai intai sa faci tratamentul bine si apio sa faci cpoii

    2
    0

  • Larisa pe 29 Ian 2008, 10:32

    O gravida infectata are sanse de 40% sa nasca un copil bolnav de sifilis sau unul care sa supraviestuiasca doar cateva ore dupa nastere. De obicei semnele si simptomele sunt evidente si clare la nastere, un copil infectat se recunoaste usor, dar exista si un tip de sifilis (congenital tardiv) care nu se arata in primii 2 ani. In consecinta, trebuie sa faci cateva teste de sange pentru a vedeea daca copilul va fi complet sanatos.

    0
    2

  • daniela p pe 28 Ian 2008, 20:52
    Sifilis

    Pot naste un copil sanatos daca am sifilis?

    9
    2

  • vio pe 26 Oct 2007, 13:43
    am facut tot

    am facut tot tratamentul dar sunt inca pozitiva. ce sa nse am sa am un copil sanatos?

    0
    1

  • ana pe 23 Ian 2007, 16:03
    cum ne dam seama ........?

    La ce nivel suntem ,care este metoda ? si cum putem fi informate?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod