Infectiile vaginale: cum le poti preveni?

Daca ai o senzatie intima neplacuta de usturime, mancarime si secretie abundenta este recomandat sa mergi de urgenta la medic. Pentru a evita aceste neplaceri poti sa faci mici schimbari in alimentatia ta si in stilul de viata!

Daca ai o senzatie intima neplacuta de usturime, mancarime si secretie abundenta este recomandat sa mergi de urgenta la medic. Pentru a evita aceste neplaceri poti sa faci mici schimbari in alimentatia ta si in stilul de viata!

 

Daca te confrunti in fiecare an cu mai mult de doua episoade de infectii vaginale este important sa iei cateva masuri pentru a diminua si a rari pe cat posibil aceste dereglari ale florei vaginale. Medicii ginecologi sustin ca ceea ce mancam, purtam si chiar orele de somn pot favoriza aparitia infectiilor vaginale micotice, cauzate de cresterea excesiva a unor ciuperci microscopice in vagin.

In afara de respectarea regulilor de igiena intima, trebuie sa ai grija la ceea ce mananci.

 

 

Controleaza-ti pofta de dulce


Cercetarile arata ca femeile care consuma carbohidrati precum zaharul alb, faina alba si orez alb, dulciuri, produse de patiserie sunt mult mai predispuse la simptomele care anunta o infectie vaginala. Specialistii nu stiu cu exactitate care este explicatia acestei asocieri, insa se pare ca nivelul crescut al glucozei este cel incriminat, deoarece favorizeaza "lipirea" ciupercilor microscopice (cum este candida albicans) de peretele vaginal.

"De asemenea, o alta teorie ar fi aceea ca nivelul crescut al glicemiei afecteaza vaginul care nu mai are forta necesara de a lupta cu infectia micotica", precizeaza medicul ginecolog Saul Weinreb pentru publicatia EveryDayHealth.com


 

Atentie la anumite medicamente!


Femeile care sunt predispuse la aceste infectii vaginale, trebuie sa fie atente cand iau antibiotice, contraceptivele orale si steroizi. Medicii recomanda ca atunci cand simptomele infectiei vaginale apar in timpul unui tratament medicamentos sa discuti cu medicul tau pentru a schimba medicamentele. In timpul tratamentului cu antibiotice sunt distruse bacteriile care genereaza boala respectiva, insa odata cu ele antibioticele omoara si bacteriile bune din organism care au proprietati antimicotice. Iar, contraceptivele orale cresc nivelul estrogenului din organism, "lucru care favorizeaza aparitia infectiilor vaginale micotice", potrivit dr.

Weinreb, medic ginecolog la spitalul Franklin Square din Baltimore, SUA.

 

 

Factori de risc: stresul si somnul insuficient


Lipsa unui program ordonat de somn, precum si situatiile stresante pot slabi sistemul imunitar, favorizand astfel aparitia infectiilor vaginale. De aceea este important sa respecti orele de somn si sa recurgi la tehnici de relaxare in perioadele de stres prelungit.

 

 

Alege lenjeria din bumbac!


Hainele stramte care nu sunt din bumbac impiedica aerisirea zonelor intime, iar mediul cald si umed este cel mai propice pentru dezvoltarea infectiilor vaginale. Daca te confrunti cu infectii vaginale recurente cea mai buna metoda de a le preveni este sa alternezi purtarea blugilor cu hainele lejere care permit patrunderea aerului si impiedica umezeala. De asemenea, dupa antrenamentele sportive trebuie sa-ti schimbi imediat lejeria intima.

 

 

Reguli de igiena intima

 

  • igiena locala se face in fiecare zi;
  • dupa igiena locala cu apa calduta, zona va fi bine uscata cu un prosop;
  • evita umiditatea in zona genitala;
  • foloseste lenjerie de corp lejera si din bumbac;
  • evita spalaturile vaginale care se fac doar la recomandarea medicului ginecolog;
  • evita folosirea produselor pentru igiena intima, cum sunt gelurile intime, parfumuri, etc;
  • evita apa fierbinte;
  • foloseste mai degraba absorbante, iar tampoanele pastreaza-le doar pentru situatiile in care sunt strict necesare;
  • sterge-te intotdeauna dinspre fata catre spate de fiecare data cand folosesti toaleta pentru a evita raspandirea bacteriilor in vagin.

 

 

Cand trebuie sa mergi la medic?


Daca ai urmatoarele simptome este recomandat sa mergi la un control ginecologic pentru a evita aparitia unor complicatii:

  • mancarime vaginala din ce in ce mai intensa in ciuda efectuarii toaletei locale;
  • senzatie de usturime;
  • scurgere vaginala abundenta de culoare alba, branzoasa si fara miros;
  • simti pielea din jurul orificiului vaginal iritata si rosie;
  • durere in timpul mictiunii;
  • durere in timpul actului sexual.


Dupa efectuarea unui control ginecologic, medicul poate sa-ti recomande un tratament care contine fie ovule vaginale, creme vaginale sau medicamente cu administrare orala. 

 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bia pe 13 Apr 2014, 02:21
    aceeasi problema

    aceeasi problema o am si eud e mai bine de 5 ani...o scurgere urata continua,cu usturimi si mancarimi groaznice...imi vine sa ma scarpin cu cutitul...:( si ma scarpin noaptea pana la sange...e groaznit...am incercat cu ovule vaginale,spalaturi,unguiente,nimic nimic nu da rezultate...m-am saturat...imi vine sa ma urc pe pereti...ideea e ca mi-a distrus si viata sexuala problema asta...pentru k nu pot avea nici o placere din cauza usturimilor...daca stiti vr-eun remediu ceva va rod dati-mi si mie un mail va rog...k eu nu mai stiu ce sa mai fac

    0
    0

  • Sidonia pe 31 Mai 2011, 19:25
    Mancarimi

    Am 17 ani si am inceput sa am mancarimi vaginale dar nu stiu de la ce :| defapt mancarimile au inceput cu o durere in zona pubiana dupa care au urmat mancarimile. Nu am mancarimi incontinuu ci doar in unele perioade ale zilei in special noaptea ....Si nu m-as incumeta sa merg la un ginecolog :|

    0
    2

  • amalia pe 20 Apr 2011, 18:49
    dureri in stanga

    vreau si eu un raspuns urgent.de 2 ani am tot av probleme de sanatate si toate au pornit de la o sarcina pe care am pierduto.de atunci eu nu mai am somn.am fost la n ginecologi.prima oara miau spus ca am chisturi.am urmat fel si fel de tratamente cu antibiotice si nimic.ele cica dadeau inapoi dar eu av tot dureri.acum 2 sapt am fost la alt ginecolog si mia spus ca nu am chisturi pt k am facut si un eco dar eram la menstruatie,oare nu se vad chisturile la mens?pt ca nu mi sa vazut nik.si mia spus ca am anexita.am luat iar antibiotic durerea mia mai trecut dar simt ceva inflamat in partea stnga jos.cand fac miscare nu am nik dar cand stau simt ca nu e ceva acolo bone si am si usturimi!!va rog ajutatima!!!!

    4
    0

  • cristina pe 18 Dec 2010, 02:37
    despre mancarimi vaginale

    as vrea sa va intreb si eu...pe mine de ceva timp a inceput sa am mancarimi in vagin,dar nu am usturimi si ma doare foarte tare la contactul sexual.am fost de curand la doctor si mi-a dat tratament dar dupa acesta au inceput mancarimile.ce as putea sa fac?astept un raspuns va rog

    0
    1

  • a pe 9 Dec 2010, 14:49
    Mergeti la doctor specialist daca aveti probleme!

    Recomandare: mergeti la un doctor specialist daca aveti probleme genitale. Nu ajuta la nimic sfaturile babesti ale cititoarelor!

    3
    1

  • marinela pe 20 Sep 2010, 17:26
    secretii vaginale

    Am si eu o pb daca ma puteti ajuta va rog.Am 40 de ani, 2 nasteri si o sanatate de fier cum se spune si e prima oara cind ma confrunt cu o pb de sanatate.De 1 an si jumatate am niste scurgeri abundente si inainte si dupa ciclu sint ca si urina galbui,transparente sa zic asa si abundente, nu au miros nu am nici un fel de simtome doar slabe dureri de burta ca si la ciclu.Nu sint scapari de urina ca pot sa tin fara sa merg la baie si ore.Sint in italia cu sotul meu ,mi-am luat inima in dinti ca eu nu stiam o boaba italiana si am fost cu el pe la multi doctori chiar si la roma la o clinica privata.Mi-au spus ca e dereglare hormonala am luat tratamente peste tratamente si nimic.E rau ca nu mai suport trebuie la fiecare ora sa schim tampoanele asa e de abundenta si dintr-o luna intreaga doar o saptamina daca stau curata si e foarte stresant.Daca s-a mai confruntat vreo-una cu o asa pb va rog ajutati-ma.Am citit pe net si am luat si ceaiuri am facut si spalaturi si nimic.nu m-au ajutat deloc.Va multumesc

    0
    0

  • Carmen pe 2 Sep 2010, 22:13
    ceaiuri bune pt spalaturi

    ceaiuri cu: galbenele, coada calului, salvie, pelin (si altele). Sanatate!

    0
    0

  • maria pe 16 Aug 2010, 22:59
    despre mancarimi vaginale

    Am fost plecata de o saptamana in Spania, cu autocarul. Drumul dus-intors tine 6 zile. Cand am ajuns acasa am simtit o mancarime foarte puternica si tendinta tot mai accentuata de a ma scarpina. Sunt casatorita si am o viata sexuala activa. Am inceput un tratament cu comprimat vaginal clotrimazol 500mg doza unica, unguent cu clotrimazol si spalaturi vaginale Sunt asistenta medicala si in scoala porfesorul de ginecologie ne explica ca profilactic daca ai viata sexuala este bine ca o data pe luna sa-ti faci o spalatura vaginala si sa-ti pui un comprimat cu clotrimazol... Este foarte neplacut sa ai aceasta mancarime. Dupa urmarea tratamentului mancarimea s-a estompat si treptat a trecut.

    2
    0

  • ana pe 11 Aug 2010, 11:35
    scurgerea vaginala

    si eu ma confrunt cu aceata problema de vreo 5 ani deja. Am fost si eu de multe ori la ginecolog si de fiecare data primeam acelasi rezultat si acelasi tratament - canesten sub forma de crema, canesten gyn ovule si nu mai retin ce tablete. Am urmat tratamentele si am facut spalaturi cu ceai de mustetel si lamaie respectiv ceai de mustetel si 1 lingurita de bicarbonat - 1 zi si 1 zi. Vreau sa va spun ca si la mine tot asa era, scurgerea disparea doar pentru o perioada scurta de timp, dupa care aparea ca si cum nici nu urmasem vreun tratament. Eu mai am o problema, e foarte abundenta (trebuie sa folosesc absorbante zilnice) si uneori are o culoare maronie. Ar putea sa-mi spuna va rog si mie cineva ce sa fac si cum sa fac sa scap de aceasta scurgere? Am 23 de ani si pe viitor as dori si eu copii, lucru care nu se va putea cat timp eu am scurgerea aceata. Va multumesc pentru raspuns.

    1
    0

  • ana pop pe 7 Aug 2010, 08:26
    ce ceaiuri sant bune

    ana as vre sa va spun ca si io am o problema cu scurgeri vaginale si am facut tratame dar tot degeaba si am uneori si dureri an tinpu actului sexual as vrea sa ami spuna cineva ce ceaiuri sant bune pentru spalaturi va multumesc

    5
    0

  • anca pe 9 Iul 2010, 17:32
    candidoza

    am suferit si eu si cred ca mai sufar inca de aceasta boala urata si cred ca in totalitate nu o sa dispara.am luat tot felu de medicamente si eu si sotul dar nimic,nu reusim nici cum sa facem si noi un bebe pe care nil dorim din tot sufletul,fetelor faceti spalaturi cu ceai de musetel sicoada soricelului.sanatate multa

    3
    1

  • elena500 pe 5 Iul 2010, 13:40
    candidoza

    puteti merge toate sa va luati cervugid ovule si septovag pentru spalaturi ,si clotrimazol unguent

    0
    0

  • reni pe 1 Iul 2010, 12:37
    de 4 ani ma confrunt cu aceasta problema

    foarte bun articol,eu am o scurgere vaginala albicioasa si uneori se ingroasa. aceasta problema o am de 4 ani si tot am fost la diferiti ginecologii si chiar in cluj la oncologie am fost si toti ami dadeau unguente si ovule si uneori si la sotul meu pastile. si credetima ca au avut efect cate o saptamana sau chiar doua si dupa acea ami revenea scurgerea. sunt foarte disperata ca nu stiu ce sa ma mai fac ca e foarte deranjant. uneori avea usturime groaznica ca nu putea sa dorm noaptea. nu stiu unde sa mai merg si ce sa mai fac,eu nu manica paine alba ,dulciuri mai bine zis carbohidranti si tot ma confrunt cu problema asta de 4 ani. uneori faceam si de la antibiotice dar totusi nu ami pot da seama care sa fie cauza si de ce nu pot scapa. as vrea sa ma ajute cineva sa pot depista reala problema sau poate am vreo boala care declanseaza scurgerea si nu stiu eu dar sincer nimeni nu mia zis sa-mi fac vreo analiza sa vad cauza. daca poate cineva sa-mi dea un raspuns.

    2
    0

  • mona pe 26 Iun 2010, 18:24
    bine de stiut

    foarte bun articolul,eu am o infectie alba spre galbuie si miroase dar in anumite zile sau luni am usturimi si sint si iritata dar mai rau caz mise unfla o parte.In timpul actului sexual am dureri???astept un raspuns pls.

    3
    1

  • ella pe 23 Iun 2010, 19:53
    bine de stiut

    foarte bun articolul,insa daca scurgerea vaginala este existenta deseori dar foarte putin si mai sunt existente si dureri usoare in timpul actului sexual este cazul de alarma al vreunei infectii???astept un respuns pls.

    1
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod