In vizita la medicul ginecolog

Examenul ginecologic: cate intrebari nu ne punem, cate sentimente care ne incearca, am face orice numai sa nu ne ducem la doctor. Si totusi, examenul ginecologic este extrem de util, vital chiar, ca si orice alt consult. Iti prezentam acum modul in care se va desfasura primul tau consult ginecologic, ca sa ti se mai risipeasca o parte din temerile care te chinuie.
Cand ne ducem la consultatie si unde?

Se recomanda ca o fata, de indata ce a devenit femeie, adica are ciclu, sa se prezinte la ginecologie pentru consultatie. De asemenea, daca si-a inceput deja viata sexuala, probabil ca doreste sa ia pilule anticonceptionale. Asadar, examenul ginecologic va fi foarte util in cazul acesta. Fetele tinere trebuie sa se prezinte la un consult de specialitate cel putin o data pe an.

Astfel o eventuala boala poate fi diagnosticata sau unele boli transmisibile pe cale sexuala care trebuie tratate, vor fi descoperite mai inainte de o eventuala agravare. In afara BTS (boli cu transmitere sexuala), alte afectiuni (fibroame, cancer etc.) sunt diagnosticate in cazuri extrem de rare la adolescente. Insa, orice s-ar spune, este intotdeauna mai bine sa previi decat sa vindeci.

Daca in perioada dintre doua consultatii apar unele modificari care te ingrijoreaza (scurgeri, mancarimi, iritatii, dereglari ale menstruatiei) nu sta pe ganduri si programeaza-te urgent la o consultatie, ca sa scapi cat mai repede de teama care te incearca si sa-ti rezovi in acelasi timp problema pentru ca aceasta sa nu se agraveze.

Ginecologii lucreaza de obicei in spitale sau in cabinete medicale particulare. Programul lor este de cele mai multe ori extrem de incarcat.
Deci, daca doresti sa te programezi, fa-o cat mai repede, telefonand pe loc. Exista si cazuri in care trebuie sa astepti cateva saptamani pana sa-ti vina randul. Daca te simti stanjenita si preferi sa consulti o femeie ginecolog, esti libera sa alegi. Trebuie sa stii, totusi, ca in acest domeniu numarul barbatilor medici ginecologi este mai mare decat cel al femeilor.


Ce intrebari ii vei pune medicului?

Modul cel mai bun de a te pregati in vederea consultului este sa-ti notezi dinainte intrebarile pe care doresti sa i le pui medicului. Aceste intrebari trebuie sa se refere la sanatatea ta sexuala, la pilulele contraceptive, la bolile transmisibile pe cale sexuala. Important este sa-i adresezi medicului orice intrebare care te framanta in acest domeniu si sa nu te simti stanjenita.


Ce sa intampla dupa momentele petrecute in sala de asteptare?

Dupa stress-ul din sala de asteptare, esti chemata in sala de consultatie. Se poate intampla ca o infirmiera sa te insoteasca. Dupa ce ai intrat in sala de consultatii, infirmiera sau chiar medicul iti va spune sa-ti dai jos pantalonii si chilotii si sa-ti scoti sutienul, apoi sa te asezi pe masa ginecologica. Daca vrei poti veni imbracata in fusta si astfel nu va trebui sa-ti scoti decat chilotii si nici nu vei fi complet goala de la mijloc in jos.
Dupa ce te dezbraci, te vei aseza pe masa ginecologica. Este momentul sa incerci sa te destinzi putin.


Care vor fi intrebarile medicului?

Inainte de a incepe sa te examineze, medicul iti va pune cateva intrebari. Te va intreba printre altele cand ai avut ultima menstruatie, cum sunt menstrele (dureroase, abundente), daca ai un motiv deosebit pentru care ai venit la consultatie (adica ce te supara). Se va interesa daca suferi de vreo boala in momentul acela sau daca ai antecedente medicale (tratamente pe care le-ai urmat sau boli mai deosebite etc.). te va intreba, de asemenea, daca folosesti metode contraceptive.


Cum decurge examenul ginecologic propriu-zis?

Dupa aceste intrebari, medicul va trece la examinarea propriu-zisa. Iti va spune sa te intinzi pe masa ginecologica, cu fesele cat mai la marginea mesei, cu picioarele departate si sprijinite in suportii laterali. Aceasta pozitie te poate face sa te simti stanjenita, insa sa stii ca este necesara pentru o examinare completa si bine facuta. Sanatatea ta sexuala este mai presus de orice.

Ginecologul va incepe cu examinarea vulvei, va observa aspectul general, daca nu exista vreo iritatie sau semnele vreunei infectii. Apoi, va folosi o valva speciala, care este un instrument din metal sau plastic bine sterilizat, pe care il va introduce in vagin.
Acest instrument ajuta la deschiderea peretilor vaginali si ii permite medicului examinarea colului uterin. Spune-i medicului ca te aflii la primul consult ginecologic, ca sa foloseasca o valva mai mica.

In afara examinarii colului, ginecologul iti va face un test Papanicolau. Acest test consta in recoltarea secretiei la nivelul colului care va fi supusa unui examen microscopic in vederea detectarii eventualelor celule precanceroase si a tratamentului ulterior. Insa, asa cum am spus si la inceput, incidenta cancerului de col la femeile extrem de tinere, la adolescente este extrem de rara. Daca medicul considera ca este necesar, el iti mai poate recolta secretie si in vederea altor boli, cum ar fi cele transmisibile pe cale sexuala.

Acest consult nu este dureros, insa nici prea confortabil. Cuvantul cheie in timpul unui astfel de consult ginecologic este "relaxarea". Fii relaxata, nu te incorda si atunci nu te va durea nimic. Daca doresti cu orice pret, ii poti cere medicului sa-ti vezi colul cu ajutorul unei oglinzi. Un gest simplu insa care te-ar putea ajuta sa-ti descoperi corpul si sa-l accepti asa cum este.

A doua etapa a consultului consta in palparea de catre medic, a abdomenului pacientei pentru a simti mai bine uterul. Pentru aceasta, medicul iti va pune o manusa ginecologica din cauciuc (latex) si, ungandu-se cu putin lubrifiant, el va introduce doua degete in vagin pentru a face ceea ce se numeste tuseul colului uterin.
Cu cealalta mana, el te va palpa pe burta pentru detectarea unor eventuale umflaturi sau formatiuni pe uter, ovare sau pe trompele Fallope. Nici acest examen nu este dureros, mai ales ca se executa destul de rapid.

In sfarsit, medicul iti va palpa sanii. Profita in acest moment si intreab-l cum poti face si tu singura aceasta palpare a sanilor, deosebit de importanta pentru femei in vederea detectarii eventualilor noduli.

Dupa ce consultul a luat sfarsit, te poti imbraca. Medicul isi va nota observatiile in fisa ta personala si daca vrei sa-l intrebi ceva, acesta este momentul cel mai indicat s-o faci. Medicul iti va spune sa revii peste circa un an pentru un alt consult, lucru pe care trebuie sa-l urmezi foarte strict.

Examenul ginecologic este un examen de rutina, o foarte buna modalitate pentru prevenirea agravarii anumitor probleme si un punct castigat pentru sanatatea ta sexuala.

Articol realizat de Mitumac, un vizitator al forumului TopSanatate
 

Comentarii (34)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • george pe 3 Ian 2018, 20:23
    buna

    buna ziua am o intrebare sotia mea are nevoie de o operatie la degetul dela picor si are nevoie de anestezie . dar este insarcinata si as dori sa stiu are voie anestezie _

    0
    0

  • ana pe 10 Nov 2015, 07:37
    exista riscul?

    buna ziua! ieri am avut un contact sexual neprotejat cu prietenul meu, cand a ejaculat a facut-o afara dar problema este ca dupa apoape 10 minute, cand m-am uitat in oglinda am observat ca in zona intima era un lichid albicios (ca sperma sau mucoasa vagina) dupa ce am facut dus nu a mai aparut pana azi dimineata. Ce credeti ca ar putea fi? (poate acele `picaturi ale placeri`sau doar mucoasa vaginala?)??? PS: ultima mentruatia mi-a venit pe 1 noiembrie, si mi-a trecut pe 4 (actul sexual a fost pe 9

    0
    0

  • DAN pe 11 Iun 2015, 16:09
    GINECOLOGI OBTUZI

    MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE....SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU....SPUNE CA SE SIMTE REALXATA SI IN SIGURANTA ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE....DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI....FITI MAI DESTUPATI LA MINTE....ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI....CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE....

    3
    0

  • Adnana pe 25 Mai 2014, 22:46
    Intrebare urgenta

    Saptamana viitoare am programare la medicul ginecolog, mama vrea sa afle daca mai sunt virgine, bineinteles ea nu stie ca nu mai sunt...pot face ca ea sa nu afle ca nu sunt virgina?astept raspuns urgent

    0
    0

  • doina maria perieteanu pe 1 Ian 2014, 01:20
    vreau un raspuns

    buna ziua am 15 ani si am avut bartholinita care a tot recidivat dar cu ajutorul tratamentelor mi-a trecut, insa acum dupa ceva timp am incepu sa am dureri foarte mari in zona buricului si stari de voma.Si inainte aveam dureri foarte mari in partea stanga,jos care acum sau mai ameliorat.Ce as putea avea?

    0
    0

  • Maia pe 25 Sep 2013, 00:45
    menstruatie

    Buna am 27 de ani si sunt casatorita de 5 ani. Am o problema si nu stiu ce sa fac de aceia doresc sa ma ajutati cu niste sfaturii. Pe data de 16 septembrie mi-a venit CM pe 22 septembrie a 7 zi de CM am avut un contact sexual mentionez ca CM nu se oprise de finitiv a doua zi dupa contact am avut dureri de burta si CM care nu se mai opreste astazi e 24 deci 10 zile de CM.As vre sa stiu trebuie sa ma duc la medic sau sa astept sa-mi treaca?

    0
    0

  • Adelina pe 15 Iul 2013, 10:33
    Insarcinata

    Mi-am facut un test si mi-a aratat pozitiv Problema e ca am E.Coli as vrea sa aflu poate influenta negativ asupra sarcinii ?Tratamentul mia zis sal incep din prima zi a cilcului da asa cum nu mai apare nu am facut nimic.Cind va fi bine sa merg la ginecolog temenul e mic 4 saptamini de la ultima zi a ciclului

    0
    0

  • alexandra pe 25 Apr 2013, 01:17
    daca se poate demonstra daca am facut sex cu alta persoana in afara de unicul partener

    am 24 de ani si as dori sa stiu daca se poate demonstra de catre domnul ginecolog ca am facut sex decat cu o singura persoana si daca in timpul lipsei partenerului circa 5 luni de cand este plecat sa demonstreze faptul ca altul in afara de primul meu partener nu a mai existat altul in tot timpul acesta.si daca se poate scoate o foaie ceva sa pot demonstra partenerului.va rog din suflet.astept un raspuns urgent.

    6
    0

  • Ally.d pe 23 Apr 2013, 09:29
    ...

    buna, am nevoie de sfaturi va rog ,ieri am avut primul meu act sexual dar nu in totalitate pentru ca m-a durut nu am mai vrut sa continui ,de ieri a inceput sa imi curga mult sange si am si cheaguri ,tin sa zic ca acum 2-3 zile mi-a trecut menstruatia :| e posibil sa se fi intors menstruatia ? sau altceva?

    12
    4

  • alina pe 17 Ian 2013, 01:50
    dr ginecolog poate demonstra d cand nu am mai facut sex

    buna...sunt despartita de sotul meu si as vrea sa ii demonstrez k de 3 luni d cand ne-am despartit nu l-am inselat cu nimeni...imi poate confirma dr ginecolog acest lucru???

    13
    3

  • anca pe 18 Oct 2012, 09:30
    vreau un raspuns urgent...

    buna...akum o luna am facut sex daca merg la dr ginecolog si ma consulta va putea spune cand am avut ultimul contact sexual...

    10
    4

  • daia pe 20 Sep 2012, 12:15
    sotul poate sa asiste la controlul ginecologic

    vreau sa merg la primul control ginecologic dar as vrea sa asiste si sotul pentru ca mi rusine si frica poate asista din d.p.d.v legal are voie sa asiste sau medicul il va da afara? astept raspun urgent pentru ca am programare deja la control.multumesc

    5
    0

  • daia pe 20 Sep 2012, 12:15
    sotul poate sa asiste la controlul ginecologic

    vreau sa merg la primul control ginecologic dar as vrea sa asiste si sotul pentru ca mi rusine si frica poate asista din d.p.d.v legal are voie sa asiste sau medicul il va da afara? astept raspun urgent pentru ca am programare deja la control.multumesc

    0
    0

  • teodora pe 11 Sep 2012, 21:42
    buna

    am 18 ani .... am loat niste anticoceptional...si a inceput sa imi curga un lichid alb ca varu...din vagin si se vede si akolo inauntru... mameloanele... sunt mai mari... am facut un test de sarcina si mia iesit negativ..dar o prietena mia zis ca as putea fi insarcinata sigur...dar mie mie greu sa cred nu am avut sintome... de greata..si etc..am dor sintome de ametiala eu sunt foarte slaba si am avut anemie...poate mai am si acum nu sth exact.. ce credeti sunt insarcinata ...??

    0
    0

  • lyly pe 24 Iun 2012, 14:25
    consultatie indirecta cu medicul ginicolog

    bunaziua,am nevoie de un sfat,am 26 de ani,sunt casatorita de 5 ani,si am o fetita de 3 ani si 7 luni,,si de cind am inascuto mi sau inceput eliminarile,merg permanent la medicul ginicolog dar cu parere de rau numi ajuta nimic,datimi un sfat ce pot face pentru a ma disgaibara de eliminari,multumesc foarte mul,,

    0
    1

  • alexandra pe 28 Feb 2012, 23:56
    buna

    maine seara am programare la ginecolog...rapitest valcea:(am 17 ani e prima data cand merg la ginecolog si imi e ff rusinee nu pot sa ma dezbrac:(( mi`e teama si ca nu o sa se poarte frumos,am citit multe cazuri

    4
    0

  • costy10 pe 26 Oct 2011, 22:09
    Am probleme cu penisul

    Salutare! Am o mare problema de aproximativ 1 an de zile ,aparatul meu sexual (penisul) nu mai functioneaza cum trebuie... In timpul actului sexual nu isi mai pastreaza starea erectila,revine la marimea initiala.(moare in timpul actului sexual cum se spune). Aceasta problemea apare doar in cazul altor partenere de sex. Daca fac sex cu prietena mea nu mi se intampla acest lucru...Dar nu este ceva normal sa nu mai aibe aceias tarie in stare erectila si sa reuseasca sa duca actul sexual la capat... Va rog dati-mi un raspuns pe mail...Multumesc mult

    4
    0

  • georgeta 43 ani pe 27 Sep 2011, 15:41
    cosult ginecologic

    am durere la contact sexual ciclul la 2 saptamani

    1
    0

  • ioana pe 17 Sep 2011, 10:38
    intrebareee

    am o programare pe marti la un consult ginecologic.... bineinteles voi merge cu mama deoarece vrea sa stie daca mai sunt virgina.....:D imi este foarte frica deoarece eu nu mai sunt virgina..... mama este obligata sa intre in salon cu mine at cand ma examineaza dr ?

    5
    2

  • nnnana pe 20 Iul 2011, 23:37
    urgent

    Buna,am si eu o intrebare.am 18 ani si am inceput viata sexuala acum 1 luna,am fost si la un ginecolog si mia spus k totul e bine.parintii nu sunt la curent cu asta si nici nu vreau sa stie.probleme e ca mama ma inscris la un uzi integral la toate organele sa vada daka tot e ok si nam nici o probleme.vreau sa stiu dak la uzi general se vede daka sunt virgina sau nu..urgent va rog

    8
    0

  • andreea pe 21 Mai 2011, 11:17
    ...

    buna,acum 15 zile am avut contact sexual neprotejat,dar aseara fara sa vreau am descoperit an vagin o unflatura ,va rog ajuta ti ma ce poate fi ,mi e frica ca am ramas,si mom nu disp de bani.multumesc

    5
    0

  • Ioana pe 17 Mar 2011, 23:25
    Ajutati-ma

    Nu mi-am inceput viata sexuala dar ne-am jucat putin. baiatul spune k dupa acea joaca are unele mancarimi. eu nu am astfel de simptome. exista posibilitatea unei boli luate?

    1
    0

  • liliana pe 25 Iun 2010, 15:32
    ginecologie

    azi am descoperit ceva ca doua brobonele mici in interiorul vaginului cam cat bobul de orez .ce inseamna asta,e ceva grav?

    8
    0

  • diana pe 3 Apr 2010, 17:17
    OARE MAI SUNT VIRGINA?

    imi e frica...am 15 ani si cand am facut dush mi-am bagat degetul si mia curs putin sange...dar cu zi in urma mi se terminase menstruatia.Oare nu mai sunt virgina?

    3
    2

  • ionela pe 16 Iul 2009, 14:21

    BUN ARTICOL DAR PE MINE MA INTERESA ALTCEVA ..............SUNT VIRGINA SI NU STIU DAK SI LA NOI DOMNISORELE SE FAC ASTEFL DE TESTE

    10
    4

  • BURHALA ROXANA GABRIELA pe 15 Mai 2009, 15:04
    VREAU UN RASPUNS CE SE ANTAMPLA???

    LA O LUNA DUPA CE MI-AM ANCEPUT VIATA SEXUALA CU 2 ZILE ANAINTE DE A-MI VENI CICLU SANGEREZ LA CONTACT FOARTE PUTIN. S-AR PUTEA SA AM O RANA PE COL UTERIN????

    0
    1

  • draganmihaela pe 24 Mar 2009, 20:13
    consult ginecologic

    vreau papanicolau dar mie frica tare ?stiti o dt.buna ginecoloaga????????

    1
    1

  • draganmihaela pe 17 Mar 2009, 21:58
    papanicolau

    vreau si eu sami fac papanicolau dar mie foarte fricaaaaaaaaaaaaaa.vreau o doctorita buna .cunoasteti?????????zicetimi si mie

    2
    1

  • LAURA pe 17 Dec 2007, 19:12
    Te inseli

    Asa este pentru ca uneori sunt foarte ocupati! Dar nu ezita sa o ceri, chiar si sub pretextul ca ai observat ceva in neregula. Ai sa vezi ca nu te va refuza niciodata.

    0
    0

  • tudorache daria pe 3 Sep 2007, 20:51
    consult incomplet?

    Nici un ginecolog la care am fost nu mi-a palpat sanii

    0
    0

  • rodica pe 2 Sep 2007, 21:23
    super

    Sunt multumita de articol si mi-a dat incredere.Daca s-ar putea,as dori detalii despre cancerul de colon,poate mai detaliat.MULTUMESC ANTICIPAT!

    1
    1

  • Elena Tomescu pe 1 Sep 2007, 22:14
    O mica parere pe acest articol

    Testul PapaNicolau nu se face in niciun caz la primul consult ginecologic decat daca pacienta este suspecta de rani pe colul uterin- sangerari, inflamari.. De asemenea, medicii ginecologi NU recomanda facerea acestui test doamnelor sub 25 de ani!

    4
    0

  • bla pe 1 Sep 2007, 11:16
    ..........

    eu ma pregatesc sa merg peste cateva zile pt prima data la ginecolog si mi-e putin teama, dar eu vreao sa fac si o ecografie.........am mai vrut sa merg dar nu prea stiam unde........la o policlinica de stat m-am scarbit de cat de neingrijita era policlinica si cate fete stateau la usa.........dar acum voi merge cu o prietena la un cabinet particular. urati-mi noroc si sa fiu sanatoasa:)

    7
    0

  • Georgiana pe 1 Sep 2007, 09:45
    Consult ginecologic...

    Am 15 ani...si deja mi-a venit prima menstruatie de aprox. 2 ani...doresc sa ma duc la ginecolog dar imi este nu frica, ci rusine sa ma dezbrac de la mijloc in jos...chiar nu stiu cum sa trec peste acest lucru...aceasta rusine...

    13
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod