Acceptam sau nu vaccinarea fetitelor impotriva HPV?

Teama de vaccinul care poate previni aparitia cancerului de col uterin a capatat proportii uriase. Din lipsa de informatii si din cauza contradictiilor specialistilor, majoritatea parintilor refuza sa-si vaccineze fetitele impotriva HPV...

Teama de vaccinul care poate previni aparitia cancerului de col uterin a capatat proportii uriase. Din lipsa de informatii si din cauza contradictiilor specialistilor, majoritatea parintilor refuza sa-si vaccineze fetitele impotriva HPV.

Ca urmare a refuzului in masa al parintilor de a-si vaccina fetitele impotriva virusului HPV, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar (FNAP-IP) a cerut Ministerului Sanatatii, joi, 27 noiembrie, amanarea campaniei de vaccinare. Reprezentatii parintilor considera ca informarea cu privire la acest vaccin nu a fost facuta corect si doresc sa fie mai bine informati.



Ministerul Sanatatii a refuzat propunerea, reprezentantii acestuia declarand ca nu vor stopa sau amana campania, dar, cu siguranta, vor intensifica si imbunatati procedura de informare a parintilor.

"Am propus decalarea vaccinarii, pentru ca parintii nu sunt bine informati, as putea spune chiar ca sunt dezinformati. Specialistii vin cu date contradictorii, informatiile nu au fost eficient raspandite si lucrurile nu sunt foarte clare in privinta acestui vaccin. Printre altele, nu intelegem de ce este necesara vaccinarea la 10 ani, o varsta atat de frageda.
De aceea avem nevoie de mai multe informatii concrete. Este de inteles refuzul parintilor. Nici eu nu mi-as vaccina copilul daca nu as avea suficiente informatii despre vaccin.", ne-a declarat Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar.

Principalele controverse se refera la posibilele efecte secundare tardive ale vaccinului. Desi in cei doi ani de folosire a vaccinului au aparut cazuri izolate de efecte adverse grave, parintii si chiar si specialistii se tem de posibilele efecte negative tardive, care ar putea sa apara la mult timp de la data vaccinarii.
 

O alta necunoscuta, legata tot de faptul ca vaccinul este relativ nou, se refera la lipsa de date privind perioada de timp in care vaccinul ofera imunitate fata de virusul HPV, responsabil pentru aparitia cancerului de col. De exemplu, daca o fetita este vaccinata la varsta de 11 ani, nu se stie cu siguranta daca efectul vaccinului se pastreaza si peste 10 ani, cand va fi activa sexual si este posibil sa intre in contact cu virusul.

Iata cateva dintre comentariile parintilor referitoare la acest vaccin, pe site-ul Eva.ro:

"Eu cred ca autoritatile care impun acest vaccin dau dovada de superficialitate si iresponsabilitate." - Carmen

"Sa ne folosim copiii drept cobai? Cum credeti ca am putea accepta asa ceva? Informati-va inainte de a va da acordul aspra vaccinului, dragi mamici." - Adriana
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Georgiana pe 16 Dec 2008, 10:52
    Impotriva vaccinarii cu Gardasil!

    Am o intrebare... sau chiar mai multe. 1 Stiti ce contine acest vaccin si care sunt efectele secundare ale acestuia? Stiti ca poate duce chiar si pana la moarte? 2 Cum putem vaccina noi fetitele de 9 ani care nici macar nu sunt actieve sexual, asta inseamna ca se "banuie" ca viata in Romania se injoseste tot mai mult si e chiar o moda super cool sa fii desfranat si sa ai cati mai mult parteneri sexuani, nu? 3 De ce americanii anu renuntat complet la vaccinarea fetelor??? Nu va dati seama ca tara noastra este "de proba" cand vaccinul nici macar nu a fost testat complet, ca si atunci cand se foloseau seringile si astfel s-a raspandit virusul HIV la noi? 4 LT ti se pare o rusine sa te casatoresti virgin? si sa ai doar un singur partener toata viata? Si ne intrebam de ce o ducem asa cum o ducem...pai cum daca de D-zeu uita toata lumea!!! El nu uita de noi....? iN MOMENTUL DE FATA NU EXISTA NCA DATE CARE SA DOVEDEASCA EFICENTA VACCINARII ANTI-HPV IN PRENETIA CANCERULUI INVAZIV!!! va trece destul timp pana cand astfel de date vor deveni disponibile, pt ca vaccinul se utilizeaza pe plan mondial doar de cativa ani, in tim ce perioasa de la infectarea HPV pana la aparitia cancerului este frecvent de peste 10 ani!!!!!! DOAMNE-AJUTA!

    0
    0

  • alina pe 1 Dec 2008, 11:30
    vaccin HPV

    Sunt Alina,am 27 de ani si acum un an am facut un paptest in urma caruia am descoperit ca am HPV,am facut biopsie,colposcopie iar pina la urma a trebuit sa fac si un intervent chirurgical in urma caruia mi-au taiat din colul uterin partea afectata de virus. Stiu doar ca nu mai vreau sa trec prin asta niciodata.imi doresc copii,o familie si mi-era frica ca nu mai pot avea toate astea...acum dupa 6 luni de la intervent trebuie sa merg sa-mi refac toate analizele pentru a vedea daca virusul mai e sau nu prezent... Acum,dupa ce am trecut prin toate astea...daca as fi stiut de existenta vaccinului la timp...l-as fi facut...E o realitate!!!Nu va purtati ca si cum HPV n-ar exista!!!Luati masuri de precautie cit inca se poate!

    0
    0

  • LT pe 29 Nov 2008, 23:18
    ma intreb?

    Ma intreb cum s-ar putea proteja fetele prin educatie? Spunandu-le sa foloseasca intotdeauna prezervativul si copii sa faca in vitro. Oare cati barbati se casatoresc virgini cu virgine? Si doar ei sunt transmitatorii de la o fata la alta. Sau poate le trimitem pe fete la manastire.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod