3 terapii noi pentru bolnavii cu HIV si hepatita B

Pentru bolnavii infectati cu HIV si/sau virusul hepatitic B sunt disponibile trei medicamente noi de ultima generatie care au un profil de siguranta foarte bun, anunta medicii specialisti in boli infectioase in cadrul unei conferinte de presa care anunta lansarea acestor tratamente.
Moleculele Adefovir, Tenofovir si Emtricitabina sunt considerate prima optiune de tratament pentru pacientii recent diagnosticati sau pentru cei care nu mai raspund la alte tratamente urmate pana in prezent din cauza faptului ca virusul a devenit rezistent la ele. Aceste medicamente sunt introduse in Programul National de Sanatate adresat acestei categorii de pacienti, prin urmare costurile pentru urmarea tratamentului sunt sustinute de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate.

Selectarea pacientilor care necesita un asemenea tratament se face in baza unor ghiduri internationale care stipuleaza clar criteriilor de eligibilitate. "Este foarte important sa incepem cu un tratament potent cum este tenofovirul care este indicat pacientilor diagnosticati recent si care nu au mai urmat un tratament anterior, celor care sufera de ciroza hepatica, precum si bolnavilor cu un esec terapeutic anterior", explica asist. univ. dr. Florin Caruntu, medic primar boli infectioase la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" din Capitala.

Potrivit Prof. dr. Sorin Rugina, medic primar boli infectioase la Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Constanta, Romania a avut acces la toate moleculele pentru tratamentul infectiei HIV, iar "cu timpul arsenalul s-a imbogatit, in Romania fiind peste 20 de medicamente antiretrovirale accesibile si a aparut necesitatea de a individualiza tratamentele cu ajutorul produselor noi de ultima generatie", adauga specialistul.



Noile tratamente se administreaza o data pe zi

"Beneficiul principal al acestor terapii aduce o noutate speciala care permite administrarea tratamentului o data pe zi. Aceasta tendinta de a acumula cat mai multe molecule intr-o singura administrare simplifica foarte mult tratamentul pacientului, acesta reusind sa urmeze corect tratamentul", specifica prof. dr. Sorin Rugina.


10% dintre bolnavii cu HIV in lume sufera si de hepatita cronica B (HVB)

Afectarea hepatica reprezinta una din principalele cauze ale morbiditatii si mortalitatii la persoanele infectate cu HIV, hepatitele cronice B si C fiind factorii principali ai imbolnaviri ficatului la pacientii respectivi. Estimarea privind raspandirea infectiei cu virusul hepatitei B in Romania este de aproximativ 6%-7% din totalul popultiei, in primele 6 luni ale anului 2009 fiind nou diagnosticate 500 de persoane.

Tratamentul pentru pacientii infectati cu HIV care au coinfectie cu hepatita B este un tratament care se administreaza pe toata durata vietii, iar autorizarea Tenofovir in tratamentul hepatitei B al bolnavilor cu HIV a reprezentat un pas important, dupa mai mult de o decada de cercetare in ambele arii medicale, facand disponibil un medicament cu o singura administrare pe zi, care reduce incarcatura virala a ambelor virusuri, cu o rata de dezvoltare a rezistentei redusa si cu siguranta in administrare.

Motivul pentru care exista un numar atat de mare de persoane co-infectate HIV/HVB este acela ca ambele virusuri se transmit pe aceleasi cai: prin contactul cu fluidele organismului unei persoane deja infectate (sange, lichid seminal, secretii vaginale) sau de la mama la fat in perioada graviditatii.
Cu toate ca sunt aceleasi cai de transmitere, virusul hepatitic B (VHB) are capacitate mult mai mare de a infecta un organism (de 50 -100 de ori mai mare), iar spre deosebire de HIV, acesta poate supravietui in afara organismului pana la 7 zile. Alte modalitati de transmitere ale hapatitei B sunt: perinatal (de la mama la nou-nascut in timpul nasterii); utilizarea de ace nesterilizate si transfuziile de sange.  

De retinut! Virusul hepatitic B nu poate fi raspandit prin apa sau alimente contaminate si nu poate fi contactat accidental la locul de munca.

Protectia impotriva hepatitei B se poate face prin vaccinare. Este foarte important ca pesroanelor diagnosticate HIV sa li se administreze vaccinul impotriva hepatitei B. Acesta este considerat unul dintre cele mai sigure si mai eficiente vaccinuri, iar din anul 1982 peste 1 miliard de persoane au fost vaccinate.


Ce trebuie sa stii despre HIV/SIDA ...

Conform statisticilor Ministerului Sanatatii, in prezent, in Romania sunt 9.372 de persoane infectate cu HIV, dintre acestia 7 000 aflandu-se in tratament.

HIV reprezinta acronimul denumirii in limba engleza a virusului Human Immuno-Deficiency Virus, adica virusul imuno-deficientei umane.
HIV este virusul care duce la SIDA, insa cu toate acestea o persoana poate fi infectata cu HIV multi ani fara sa dezvolte SIDA. Virusul se gaseste in sange si in alte fluide ale corpului, cum ar fi sperma si fluidele vaginale. Nu supravietuieste in afara corpului, astfel pentru a te infecta cu HIV trebuie sa existe contact direct intre fluidele corpului tau si ale persoanei infectate.

SIDA este un sindrom, adica un asamblu de semne si simptome care apar la persoanele infectate cu HIV, intr-o stare avansata de distrugere a sistemului imunitar. In absenta unui tratament, evolutia de la infectare pana la aparitia bolii SIDA este in general intre 8-13 ani. Durata supravietuirii dupa instalarea bolii variaza, in absenta tratamentului, de la 9 luni la 2 ani. Aceasta perioada poate fi prelungita in conditiile unui tratament adecvat si sustinut cu medicatie specifica.

Deoarece HIV este un anumit tip de virus numit retrovirus, medicamentele pentru tratament se numesc antiretrovirale si reusesc sa incetineasca progresului infectiei, dar nu-l distrug. Este necesar ca persoanele seropozitive sa ia aceste medicamente exact dupa schema prescrisa de catre medicul in grija caruia se afla, deoarece s-a demonstrat ca prelungesc viata persoanelor seropozitive si totodata imbunatatesc calitatea vietii acestora.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • csaba pe 14 Oct 2012, 12:47
    hepatita

    hepatita c este vindecabila?cum se ia si cum nu se ia?

    0
    0

  • Victoria pe 14 Mai 2012, 23:01
    Pentru ID

    Scriemi pe email,daca va mai intereseaza terapia pentru cirosa de lahepatita B eu am facut ransplant si din terapia ce am efectuatao mia ramas un curs deantivirale pe 6 luni valabil pin in 2014.Eu am Adefovir si Lavimudina din Italia .astept rasp tau

    0
    1

  • I.D pe 19 Oct 2010, 22:24
    Caut tratament nou pt.Hepatita cronica B

    Salutare tuturor !!! Ma numesc I.D. Am fost diagnosticat cu AgHVB pozitiv (hepatita B) la sfarsitul anului 2003.In anul 2007 am aflat de institutul de cercetari INSECTFARM din Bucuresti.De atunci (3 ani si jumatate) urmez tratamentul recomandat de ei (si regim alimentar) care consta in doua pastile pe zi:una dimineata,care se numeste HEPATITO LIZ 1 (cu o ora inainte de micul dejun) si una seara care se numeste HEPATITO LIZ 2 (la doua ore dupa cina).Acum cateva luni in urma,aceste pastile HEPATITO LIZ,si-au schimbat denumirea in IMUHEPTIN,pastile cu care fac tratament si in prezent.Mentionez ca nu beau deloc nici un fel de alcool,cafea si nu fumez.Dupa 3 ani si jumatate,pot spune ca s-au ameliorat analizele (aproape toate sunt in limitele normale)mai putin AgHVB care iese tot pozitiv.Mentionez ca incarcatura virala variaza in jur de 40000-50000.Combinat cu acest tratament,am mai luat (intercalat) Spirulina,Esentiale forte N,Vitamina C,Liv 52,ceai hepatic-L.Va rog daca stiti,daca ati aflat de un tratament mai nou aparut,care este mai eficace,care distruge virusul,care vindeca HEPATITA B,as vrea sa-l urmez si eu .Ca si alti semeni de-ai mei de suferinta,doresc sa scap de virusul asta,sa ma vindec cat mai repede de HEPATITA B,sa duc o viata normala.Le urez tuturor celor cu probleme hepatice,o insanatosire cat mai grabnica si celor apropiati lor,multa intelegere.Va multumesc din tot sufletul pentru ajutorul pe care sper sa-l gasesc la dumneavoastra.

    3
    2

  • andreea pe 12 Aug 2010, 16:04
    virusul hiv

    persoana infectata cu hiv recent ce ar trebui sa faca? ce tratamente trebuie sa urmeze ce analize trebuie sa faca si daka necesita un anume regim alimentar? la cat timp de ne tratat apare sida si ce tratament trebuie urmat? multumesc va astept raspunsul.

    13
    1

  • caramelaC pe 18 Mar 2010, 00:29
    cine poate sa imi spuna mai multe despre aceste medicamente?

    soacra mea are hepatita b cronica,a dat in ciroza si acum are cancer la ficat.se mai poate face ceva?

    7
    2

  • ioana pe 22 Oct 2009, 10:31
    @Daniel

    Buna Daniel, intr-adevar moleculele Adefovir, Tenofovir si Emtricitabina sunt considerate prima optiune de tratament pentru pacientii recent diagnosticati sau pentru cei care nu mai raspund la alte tratamente urmate pana in prezent din cauza faptului ca virusul a devenit rezistent la ele. Aceste medicamente sunt introduse in Programul National de Sanatate adresat acestei categorii de pacienti, prin urmare costurile pentru urmarea tratamentului sunt sustinute de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate si la noi in tara.

    2
    1

  • Daniel pe 21 Oct 2009, 19:39
    medicament hepsera

    mama mea ia in italia pentru ciroza hepatica (virus hepatita b) un medicament numit hepsera, gratuit. Medicamentul costa 750 de euro 30 de pastile, intr-un an costul se ridica la 8000 si ceva de euro doar medicamentul asta. Sunt curios daca sistemul de sanatate din romania, dispune de un astfel de medicament, "adefovir dipivoxil", cel mai puternic si ultimul aprobat in europa, mai sunt altele dar disponibile in america, toate dezvoltate initial pentru HIV si adaptate si pentru hepatita b

    2
    2

  • craiova 57 pe 21 Oct 2009, 10:27
    3-terapii-noi-pentru-bolnavii-infectati-cu-hiv-si-hepatita-b-

    Cum se face "Selectarea pacientilor care necesita un asemenea tratament.." cum se pot consulta si unde sunt ghidurile internationale care stipuleaza clar criteriile de eligibilitate. Va incepe un nou calvar de a alerga pt. informare...pt. aprobari si tot periplul necesar pt. intocmirea DOSARULU. Asa am pierdut continuarea unui tratament recomandat de un binecunoscut Prof. Dr, dat fiind faptul ca eram la mana directorului unei CAS si care da aprobari asa cum ii pica dansei bine, intrerupadu mi tratamentul in urma caruia hepatita(Hbs) a izbucnit cu si mai mare virulenta... Chiar si dupa efectuarea unei noi viremii(viremie inalta) am fost amanata de dr. internist cu Dosarul pana au trecut 2 ani si trebuia sa refac iar viremia,(de unde bani si apoi cat stres!)de atunci analizele sunt tot mai proaste!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod