Oboseala inexplicabila indica dereglari ale tiroidei

Oboseala inexplicabila, somnolenta, astenie, crestere ponderala sau caderea parului, sunt simptome cauzate de probleme ale tiroidei. De asemenea, alte simptome sunt edemele, adica pleoapele, mainile si picioarele sunt umflate.
Hipotiroidia este mult mai frecventa la femei decat la barbati, principala cauza fiind tiroidita cronica, o boala cu mecanism autoimun, des intalnita la femei. Hipotiroidia este consecinta multor boli, care produc o distructie cronica a tesutului tiroidian, sau este consecinta tratamentului unei hipertiroidii anterioare sau a deficitului cronic sever de iod.

Deficitul cronic de iod din sol si apa determina, atat o marire de volum a tiroidei (gusa), cat si disfunctii tiroidiene sau neurologice, in functie de severitate. Spectrul clinic al deficitului cronic de iod este larg: deficitul sever la mame si feti produce avorturi si cretinism, cu retard mental ireversibil, disfunctii neurologice si intarzierea severa a cresterii.

Deficienta iodata usoara determina tulburari de invatare, intarzierea cresterii si gusa difuza la copiii de varsta scolara. La adulti apare gusa difuza sau nodulara fara disfunctie tiroidiana. Suplimentarea sarii si a altor alimente cu iod a eradicat practic gusa endemica in unele tari.

Romania este clasificata ca o tara cu deficit moderat de iod, caracterizat prin prezenta unei gusi de dimensiuni mici sau moderate si, de obicei, fara disfunctii tiroidiene, la 15-20% din copiii de varsta scolara in unele regiuni.

Din pacate, inghitirea de iod este relativa, intrucat concentratiile acestuia in apa si diferite alimente variaza foarte mult. Medicii sustin ca o atentie deosebita la problemele tiroidei trebuie acordata de femeile insarcinate din zonele endemice, la noi fiind zonele subcarpatice.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • larisa1985 pe 21 Apr 2008, 16:58

    Cel mai bine este sa mai solicitati un rand de teste... sau sa mergeti si la alt medic. Din pacate este o realitate incompetenta unor medici de pe la noi. Preocuparea dumneavostra trebuie sa fie alimentatia sanatoasa si ceva exercitii fizice zilnic. Multa sanatate

    0
    0

  • calin.mariuca@yahoo.com pe 20 Apr 2008, 23:43
    Gusa gr 1

    V-as ruga sa-mi raspundeti am si eu gusa de gr 1 si obezitate de gr 2 iau iodit de 200 dar nu ma simt mai bine dupa el sunt tot obosita fara putere nu dorm noaptea si analizele sunt bune.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod