Caravana "Transforma diabetul" este acum si in Romania

Pe 28 si 29 aprilie in Piata Revolutiei din Bucuresti gasesti caravana "Transforma Diabetul" unde poti sa iti masori glicemia gratuit si sa obtii toate informatiile necesare despre diabet care are o evolutie epidemica.
Proiectul a inceput in 2006 cu gandul de a calatori in jurul lumii pentru a educa populatia despre aceasta afectiune, dar si sa incurajeze persoanele diagnosticate cu diabet, demonstrandu-le ca pot avea o viata normala. De atunci a strabatut peste 32.000 de kilometri in Europa, Africa, Australia, Asia si America de Nord, perioada in care a atras peste 160.000 de vizitatori din intreaga lume. La noi in tara, caravana s-a oprit in Timisoara (26 aprilie), Cluj (27 aprilie), va ramane in Bucuresti in Piata Revolutiei pe 29 si 30 aprilie (intre orele 10:00 si 18:00), urmand sa fie pe 2 mai in Iasi la Palatul Culturii.


Si tu poti sa controlezi diabetul!

Este important sa retinem ca daca diabetul este tinut sub control, persoanele afectate pot sa duca o viata normala ferita de complicatiile grave pe care le poate da aceasta afectiune. "Aceasta caravana va avea un impact pozitiv asupra cunoasterii pericolului care poate sa apara in urma lipsei de control a acestei boli. Printre complicatiile diabetului se numara pierderea vederii, amputatia piciorului, complicatiile renale si cardiovasculare care apar din cauza nivelului foarte ridicat al glicemiei", atrage atentia prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, directorul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof.
Dr. N.C. Paulescu" din Bucuresti.

Ai la indemana posibilitatea de a face un pas inainte, sa vizitezi caravana, sa stii mai multe despre diabet si sa discuti cu medici specialisti despre aceasta boala a secolului - diabetul zaharat.


De ce sa mergi la caravana?

  • Persoane cu diabet din toate colturile lumii iti impartasesc experienta lor;
  • Poti vedea diabetul prin ochii celorlalti;
  • Beneficiezi de teste gratuite de glicemie si de determinare a indicelui masei corporale;
  • Aflii care este riscul de a face diabet;
  • Primesti sfaturi si informatii de la medici specialisti;
  • Beneficiezi de consultatii medicale gratuite.


Ce valori ale glicemiei trebuie sa ne ingrijoreze?

Prof. dr. Radu Lichiardopol, seful sectiei I-a de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucuresti si presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice precizeaza ca "nu numai glicemia ar trebui sa ne ingrijoreze, ci este vorba despre un ansamblu de factori: tensiunea arteriala, trigliceridele, colesterolul. Insa, o glicemie de 100 mg/dl la noi europenii ar trebui sa ne ingrijoreze". Specialistul ne spune ca valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociatia Europeana de Studiu a Diabetului (EASD) se incadreaza intre 73 - 109 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl (pe nemancate).



Simptome ale diabetului zaharat

Datorita diabetului zaharat, creste nivelul de glucoza din sange, ceea ce se manifesta prin:
  • sete excesiva;
  • urinare frecventa;
  • oboseala;
  • vedere incetosata;
  • piedere in greutate.
In cazul diabetului de tip 1, simptomele sunt deseori severe, in timp ce la diabetul de tip 2 simptomele pot fi mai putin sesizabile sau foarte subtile.

Persoanele cu diabet de tip 2 (cel mai frecvent, intalnit in 90% din cazuri) pot controla initial boala prin mai mult exercitiu fizic si o dieta echilibrata: bogata in legume si fructe proaspete, carbohidrati buni (ca paine si paste din faina integrala), orez brun, peste, iaurt si carne slaba (carne de pui), 30 de minute de exercitiu fizic pe zi si testarea cu regularitate a glicemiei vor face o mare diferenta in viata ta. Pe masura ce boala progreseaza si se intensifica, este initiat tratamentul cu tablete orale, in cazul in care nivelul glicemic nu poate fi adus la nivelul optim doar printr-un stil de viata sanatos. Cand nici tratamentul cu tablete nu mai este suficient pentru controlarea nivelului glicemic din sange, optiunea de tratament preferata devine insulina.


Actorul Mircea Albulescu isi impartaseste povestea de viata

"Imi pare tare rau ca sunt aici impreuna cu dumneavoastra pentru ca sunt diabetic insulino-dependent.
Imi pare tare bine ca mai sunt aici cu dumneavoastra pentru ca sunt diabetic insulino-dependent de 38 de ani"
, spune actorul Mircea Albulescu care a fost prezent la conferinta de presa cu ocazia sosirii caravanei "Transforma diabetul" in Bucuresti.

De asemenea, maestrul vorbeste despre diabet, considerandu-l "o boala care-ti cere sa fii respectuos cu ea" si atentioneaza parintii sa fie atenti la dulciurile pe care le consuma copiii. "Uitati-va la mine: daca Dumnezeu te plesneste sa ai diabet zaharat de tip 2 este un lucru greu, dar exista o cale de a mai prelungi calea diabeticului. Va rog sa fiti atenti cu <inca o ciocolata> pentru cei mici; este o bucurie a lor, dar in acelasi timp o bomba cumplita", adauga maestrul Mircea Albulescu.

Diagnosticat in urma cu 30 de ani cu diabet, Mircea Albulescu reprezinta un adevarat exemplu pentru cei care sufera de aceasta afectiune, prin controlul permanent al bolii, care nu a intervenit in niciun fel asupra stilului sau de viata. Maestrul Albulescu are in prezent o activitate intensa in cadrul Teatrului National Bucuresti si reuseste in continuare sa incante publicul iubitor de teatru prin reprezentatiile sale de exceptie.


Stiati ca ...

  • Dupa datele epidemiologice, riscul unui copil cu un parinte diabetic de a suferi si el de aceasta afectiune este de 40%, risc care se dubleaza in situatia in care ambii parinti sunt afectati de diabet;

  • In ceea ce priveste situatia diabetului zaharat in Romania, conform datelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in 2008 au beneficiat de tratament 538.648 de persoane, dintre care 154.443 au urmat tratament cu insulina;

  • 246 milioane de oameni traiesc in prezent cu diabet zaharat si pana in 2025 se asteapta ca numarul sa creasca la 380 de milioane de oameni;

  • Mai mult de 200 de copii se imbolnavesc de diabez zaharat in fiecare zi.

Mai multe informatii referitoare la activitatile desfasurate in cadrul Caravanei transforma diabetul, dar si la traseul acesteia gasesti pe site-ul www.transformadiabetul.ro, un site dedicat campaniei.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • GELU.. pe 2 Mai 2009, 16:02
    D ZAHARAT TIP 2

    DA SI EU VREAU SAMI SPUN O PARERE,, DACA E POSIBIL, CA M 'SANATATI,, SA NE FACILITEZE SI NOUA MEDICAMENTE , MAI EFTINE REFERITOR LA BOLILE AFERENTE , ADIC LA BOALA DE INIMA CA TARE SUNT SCUMPE MEDICAMENTELE..

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod