OMS: gradul de alerta pandemica a gripei porcine urca de la 4 la 5

Datele epidemiologice recente au facut ca Organizatia Mondiala a Sanatatii sa declare trecerea in faza 5 de alerta, adica nivelul premergator declararii unei pandemii.
Acest lucru reprezinta transmiterea interumana cu noua tulpina a virusului gripal cu potential pandemic. In acest context, in toate toate tarile membre CE, inclusiv in Romania, au fost implementate urmatoarele masuri:
  • masuri de supraveghere epidemiologica de maxima exigenta;
  • monitorizarea starii de sanatate a calatorilor dinspre si inspre zonele de risc cunoscute actual, cu instalarea unor echipe medicale in punctele de frontiera;
  • organizarea retelelor de supraveghere, prevenire si terapie medicala pentru eventualele cazuri suspecte de gripa. In acest sens, toate tarile au dispus completarea rezervelor antiepidemice de terapie intensiva si de medicatie specifica necesare;  
  • intarirea capacitatii de diagnostic de laborator;
  • informarea populatiei pe toate mijloacele posibile, atat prin mass-media, cat si prin serviciile medico-sanitare, ca o cerinta majora in toate tarile UE.

Ca urmare a evolutiei la nivel international a cazurilor de imbolnavire prin gripa umana cu noua tulpina de virus, Comitetul de Coordonare a initiat in cadrul intalnitii de ieri crearea unei proceduri de lucru comuna la punctele de frontiera si modalitatea de abordare a primelor cazuri suspecte de imbolnavire, monitorizarea stocului de medicamente antivirale si distribuirea lor urgenta catre 9 spitale de boli infectioase din Bucuresti si din tara, precum si aprovizionarea cu echipamente de protectie pentru personalul sanitar si populatie.

Datelor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii si guvernele nationale arata ca s-au confirmat 148 de cazuri de gripa porcina in 9 tari.
Cele mai multe sunt in Statele Unite ale Americii, unde Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor Transmisibile din SUA (CDC) a confirmat deja 91 de cazuri.

Miercuri pe 29 aprilie s-au confirmat cazuri de gripa porcina in Germania, Austria, in vreme ce numarul cazurilor este in continua crestere in Regatul Unit al Marii Britanii si Spania. De asemenea, tot ieri Croatia a confirmat un prim caz suspect la circa 200 de kilometri de granita cu Romania. Astazi (30 aprilie), Ministrul Sanatatii din Olanda a confirmat primul caz de infectare cu gripa porcina.


Ce masuri de prevenire trebuie sa luam?

Ministerul Sanatatii ne recomanda sa avem mare grija la igiena personala (in special sa ne spalam pe maini cu apa calda si sapun), sa folosim batista personala pentru stranut si tuse, sa nu luam medicamente fara o recomandare din partea unui medic si sa amanam pe cat posibil calatoriile in zonele afectate.


Recomandari pentru calatori
 
Orice persoana care prezinta semne de gripa – febra,  simptome respiratorii  - si care s-a intors, in ultimele 7 zile, din zonele in care au fost inregistrate cazuri, trebuie sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia.

 
  • In caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, se vor avea in vedere urmatorele:
  • izolarea la domiciliu;
  • purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu);
  • anuntarea imediata a medicului de familie;
  • in cazul in care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase (spital de boli infectioase, sectia de boli infectioase). 


Gripa umana cu noua tulpina de virus
 
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, gripa porcina este o afectiune respiratorie cu un grad ridicat de contagiozitate care afecteaza in special porcii din crescatorii. Pesta Porcina Clasica (P.P.C.), cum mai este numita afecteaza deopotriva porcii domestici si cei salbatici, fiind raspandita la nivel global. Desi in mod normal ea nu apare la om, exista si situatii in care virusul sufera mutatii, permitand transmiterea, dovada fiind decesele din Mexic si cazurile de imbolnavire care au inceput sa apara si in Europa.
Ultima varianta este puternic contagioasa si se transmite de la om la om, probabil prin intermediul tusei si stranutului.

Boala are simptome asemanatoare gripei comune: temperatura mare si cu debut brusc, dureri in gat, tuse, febra musculara. Dupa 2-3 zile, simptomele se accentueaza si se poate ajunge rapid la pneumonie. Insa, daca este tratata in faza incipienta, boala este vindecabila.

Pe aceeasi tema:
Ce este gripa porcina si cum se transmite ea?
Primul caz de deces provocat de gripa porcina in SUA
A inceput distribuirea de antivirale in spitale

3 cazuri de gripa porcina in Noua Zeelanda
Vaccinul impotriva gripei porcine: disponibil si la noi in opt luni
Gripa porcina: posibile cazuri si in Australia
Primul caz de gripa porcina confirmat in Israel
Ion Bazac spune ca nu exista niciun caz de gripa porcina la noi
In Spania a fost confirmat primul caz de gripa porcina
MAE recomanda evitarea calatoriilor in Mexic
Pasagerii care ajung cu avionul la noi vor completa chestionare de sanatate
Mexic: zeci de decese provocate de gripa porcina
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod